Теорија на книжевноста: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
**[[Луси Иригареј]], [[Џудит Батлер]], [[Елен Шоувалтер]]
*[[Формализам]]
*Германска [[херменевтика]] и филологија
**[[Фридрих Шлаермахер]], [[Вилхелм Дилтај]], [[Ханс-Георг Гадамер]], [[Ерик Оербах]]
*[[Марксизам]] (види марксистичка литературна критика) - ја нагласува темата на конфликт на класите
**[[Ѓерг Лукач]], [[Валентин Волошинов]], [[Рејмонд Вилијамс]], [[Тери Иглтон]], [[Фредрик ЏејмсонЏејмисон]], [[Теодор Адорно]], [[Валтер Бенијамин]]
*[[Модернизам]]
*[[Нова критика]] - која гледа на литературните дела врз основа на тоа што е напишано, а не во целите на авторот или биографскиот проблем