Петар Велики: Разлика помеѓу преработките

Одземени 14 бајти ,  пред 10 години
сНема опис на уредувањето
Русија во тоа време имала 13 милиони жители и била многу заостаната. Најголем број од нејзините жители биле селани (кметови), а бројот на благородници и граѓани бил многу мал<ref name="2.1"/>. Буржоазијата, едвај постоела. Трговијата, која ја вршеле странците, се состоела во размена на западноевропски фабрички производи со руски суровини, а градовите речиси и да не постоеле, бидејќи имало големи села.<ref name="2.1"/>
 
== Почеток на владеењетолол ==
Годината [[1695]] била особено значајна во животот на Петар. Во неа, тој започнал да владее самостојно. Нему му било многу јасно дека Русија не може да се носи со големите европски сили, ако не ја надмине својата заостанатост. Во прв ред, тој се стремел на Русија да и обезбеди излез на море<ref name="HyV"/>и да ја наруши културната и економска изолираност со другите европски земји.<ref name="2.1"/>
 
Анонимен корисник