Разлика помеѓу преработките на „Кралски академии во Шведска“

с
нема опис на уредувањето
с
с
'''Кралските академии''' се независни организации, основани со [[Список на шведски монарси|кралска]] наредба со цел да се развиваат уметностите, културата и науката во [[Шведска]]. [[Шведска академија|Шведската академија]] и [[Кралска академија на науките (Шведска)|Академијата на науките]] се надлежни за избирање на добитниците на [[Нобелова награда|Нобеловата награда]] за [[Нобелова награда за литература|литература]], [[Нобелова награда за физика|физика]], [[Нобелова награда за хемија|хемија]] и [[Нобелова награда за економија|економија]]. Групата академии опфаќа и неколку научни друштва, од кои три имаат добиено кралска повелба во текот на XVIII век. Поради нивната научно-образовна дејност, академиите имаат ограничена даночна одговорност, дури и за приходите добиени од работење со нивните недвижности.<ref>[http://riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1999:1229#K7 Данок на приходи (1999:1229) 7 глава. 16 § - Законски одредби на Шведска] - Парламент на Шведска {{sv}}</ref>
 
==Уметност и култура==
*[[Кралска академија Густав Адолф|Кралска академија „Густав Адолф“]] во [[Упсала]] (''Kungl. Gustav Adolfs Akademien'')
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
{{Кралски академии во Шведска}}