Разлика помеѓу преработките на „Фотон“

Додадени 1.729 бајти ,  пред 9 години
+ шема
с (Бот Менува: ta:ஒளியணு)
(+ шема)
{{Infobox Particle
| bgcolour =
| name = Фотон
| image = [[Image:Military laser experiment.jpg|275px]]
| caption = Фотони емитувани преку кохерентен зрак од [[ласер]]
| num_types =
| composition = [[Елементарни честички]]
| statistics = [[Бозон]]ски
| group = [[Баждарен бозон]]
| generation =
| interaction = [[Електромагнетизам]]
| theorized = [[Алберт Ајнштајн]]
| discovered =
| symbol = γ, [[Planck constant|h]][[frequency|ν]], or [[Reduced Planck constant|ħ]][[angular frequency|ω]]
| mass = 0<br>{{nowrap|<{{val|1|e=-18|ul=eV/c<sup>2</sup>}}}}<ref name="Particle_table_2009">
{{cite journal
|author=Amsler, C. ''et al.'' ([[Particle Data Group]])
|year=2008 +2009 partial update
|url=http://pdg.lbl.gov/2009/tables/rpp2009-sum-gauge-higgs-bosons.pdf
|title=Review of Particle Physics: Gauge and Higgs bosons
|journal=[[Physics Letters B]]
|volume=667 |page=1|doi=10.1016/j.physletb.2008.07.018
|bibcode=2008PhLB..667....1P
}}</ref>
| mean_lifetime = Стабилен<ref name="Particle_table_2009"/>
| decay_particle =
| electric_charge = 0<br>{{nowrap|<{{val|1|e=-35|ul=e}}}}<ref name="Particle_table_2009"/>
| color_charge =
| spin = 1
| num_spin_states =
| parity = -1<ref name="Particle_table_2009"/>
| g_parity =
| c_parity = -1<ref name="Particle_table_2009"/>
| r_parity =
| condensed_symmetries =''[[Isospin|I]]''(''[[Total angular momentum|J]]''<sup>''[[Parity (physics)|P]][[C parity|C]]''</sup>) = 0,1(1<sup>--</sup>)<ref name="Particle_table_2009"/>
}}
Максвеловата електромагнетна теорија не ги објаснува доволно добро законите за надворешниот фотоефект. [[Алберт Ајнштајн]] кој во 1905 ја создаде квантната теорија за светлината и на законите за надворешниот фотоефект им даде квантно објаснување. Тој претпостави дека не само енергијата што ја зрачат телата е квантувана, туку и самото електромагнетно зрачење има дискретна структура, т.е се состои од одделни кванти на енергија:
:<math> E=hf.</math>