Разлика помеѓу преработките на „Австро-Унгарија“

с (r2.7.1) (Бот Додава: zh-min-nan:Ò-hiong Tè-kok)
== Историја ==
 
Австро-Унгарија била создадена во текот на [[1867]] година како резултат на реформите кои биле превземенипреземени во рамките на дотогашната [[Австриска империја]], која од своја страна пак својата историја започнала да ја гради од [[14 век]]. Во [[1914]] година, односно во [[Прва Светска војна|Првата светска војна]], влегла во составот на [[Централни сили|Централните сили]] заедно уште и со [[Германија]], [[Турција]] и [[Бугарија]].
 
Во текот на [[Прва Светска војна|Првата Светска војна]] Австро-Унгарија ја имала една од најсилната пешадиска [[армија]]. Биле мобилизирани околу 9 000 000 војници. Австро-Унгарија во текот на војната била ставена во најлоша положба бидејќи истовремено требала да војна на 4 фронта - Јужен Балкански (Солунски), Романски, Источен (руски) и Италијански фронт. Во почетокот забележала големи успеси напредувајки во Русија.Подоцна кога и Кралството Италија влегло во војната на страна на Антантата, Австроунгарија забележала големи успеси и на италијанскиот фронт,поточно на битките кај р.Соча.Најголема победа Австроунгарската војска извојувала во Битката кај Капорето.Италијанците доживеале катастрофален пораз и биле приморани да се повлекуваат неколку километри а Австроунгарците се доближиле опасно близу до Венеција.
Анонимен корисник