Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Одземање на администраторски статус/Raso mk“

(→‎Воздржани: Поголемата моќ значи и поголема одговорност)
 
:<font color= #0054B4>Тука не станува збор за тоа што измислил македонскиот печат, туку дали тоа го измислила официјалната македонска држава. Според тебе, со тоа што ти ја вметна категоријата Политики на Македонија, автоматски наведе дека тоа е официјална македонска политика. Незнам дали ти слабо разбираш македонски или намерно се обидуваш да го смениш текот во твоја полза</font>
 
{{коментар}} ''"тој термин не е измислен во Македонија"'' - ''По изразот "бугарски воз" македонскиот печат измисли...''. Ти тврдиш дека не е измислен во Македонија (кое согласно изворот е лага), но не даваш извор. Јас давам извор, дека е измислен од македонските медиуми односно е измислен во Македонија. Што општо има "официјалната македонска држава" овде? Соопштението на амбасардата е до политичките партии, невладните организации и медиумите, не кон "официјалната македонска држава". Никаде не сум пишувал, дека ова е официјална македонска политика. Еве пример со француски политички термин: [[:en:Gauche caviar]] со катеогрија "Politics of France" - таа катеогрија не означува дека ова е официјална француска политика социалистите да не живеат според социјалистички вредности. Ова едноставно е политички поим, кој се користи во Франција. --[[User:StanProg|Стан]] <small>([[User talk:StanProg|разговор]])</small> 02:01, 7 септември 2011 (CEST)
 
* По специфициране за "најчестата" употребата на терминот во поранешните југословенски републики, а подоцна по детална проверка се покажа дека терминот се користи основно во Република Македонија, администраторот враќа промената на "Балкан", без да додаде извор, ниту да побара таков т.е. на пракса вандализира промената без да даде никакво објаснување за тоа, било како коментар кон промената или на страницата за разговор: [http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%91%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B2%D0%BE%D0%B7&action=historysubmit&diff=2066757&oldid=2066750]
 
 
:<font color= #0054B4>Не се согласувам. Според википолитиката, Администраторот е да реши одредена ситуација</font>
{{коментар}} Кога е директно засегнат работите се различни според политиката на Википедија. --[[User:StanProg|Стан]] <small>([[User talk:StanProg|разговор]])</small> 02:01, 7 септември 2011 (CEST)
 
* Со цел да избегнување "уредувачка војна" не вратив повторно промената, а додадох земјите во кои овој термин не се користи, но и оваа промена беше вратен, без повторно да се направи проверка дали одговара на вистината или не [http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%91%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B2%D0%BE%D0%B7&diff=next&oldid=2066789], како во коментарот ме повикува да проверам дали терминот го нема на бугарски - нешто што јас сум направил уште пред да направам промена и на база на тоа сум ја направил.
 
 
:<font color= #0054B4>Нас тука не не интересира кога и како се среќава, туку дека се среќава. А тоа што вие вака ги навредувате индијанците, не важи. Тоа е само за Бугарија навредливо.</font>
 
{{коментар}} Во статијата јасно си посочил зборот "користи". Не се користи во мнозинството од земјите на Балканот, очигледно е измислен од македонски медиуми, и како што се гледа од изворот, кој ти додаде во БиХ се користи по 2009 година. За Хрватска од кога се користи нема извор. --[[User:StanProg|Стан]] <small>([[User talk:StanProg|разговор]])</small> 02:01, 7 септември 2011 (CEST)
 
* Додадов официјалното мислење на бугарската амбасада во Република Македонија во врска со објектот на статијата, која директно влијае врз Бугарија, што беше променето, на начин што се добива нешто бесмислено ([http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%91%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B2%D0%BE%D0%B7&diff=next&oldid=2066794]) "Во Бугарија се смета дека овој политички термин е навредлив за Бугарија". Тоа не е мислење на граѓаните на Бугарија, а е официјалното соопштение на официјалниот претставник на државата во Република Македонија. Токму од таа причина и ги напишав "Политичкиот термин е навредлив за Бугарија" - официјално мислење на бугарската амбасада. Кога во даден негативен термин фигурира името на Бугарија, и државата се чувствува наштетена од тоа, очигледно терминот е навредлив. Тоа се разбира, не беше разбрано од администраторот или барем не се обиде да го разбере, а само да го промени како што му одговара. Покрај тоа, на база на истражување додадов реченица дека овој термин се уште се користи во Република Македонија односно по официјалната барање на бугарската амбасада, но реченицата беше избришана без што и да е објаснување или барање на извор.
{{коментар}} Никогаш во статијата не сум напишал дека терминот е измислен во Македонија, но ти напиша дека не е измислен таму и по барање на извор не даде таков, а избриша барањето. Еве сега најдов извор во кој пишува дека е измислен токму од македонскиот печат: ''По изразот "бугарски воз" '''македонскиот печат измисли''' и "бугарска глоба"'' [http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=1093670] --[[User:StanProg|Стан]] <small>([[User talk:StanProg|разговор]])</small> 21:17, 6 септември 2011 (CEST)
:<font color= #0054B4>Терминот за тоа дека не е измислен во Македонија е вметнат за да се доврши една констатација. Таа е напишана да дообјасни една небулоза.</font>
{{коментар}} Значи додаваш лага, "за да се доврши една констатација"? Чија е оваа констатација? Еве целата реченица како е манипулирана и како во изворот пишува нешто сосоем друго: [http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80:%D0%91%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B2%D0%BE%D0%B7#20_.D0.B2.D0.B5.D0.BA] (да не се повторувам)
 
* Вратив промената со точно објаснување, дека официјално мислење на земја дека одреден термин ја навредува, но промената беше повторно вратена. Како и повторно беше избришано моето барање за обезбедување на извор, дека терминот не е измислен во Македонија. Промената беше вратена со објаснување дека тоа било гледна точка само на едната страна и не биле доделени ставовите на другите земји. Како може да има гледишта на други земји, дали некоја држава, дека чувствува наштетена од одреден термин? Може ли САД да каже дека државата не се чувствува наштетена, а Бугарија да каже дека се чувствува? ([http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%91%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B2%D0%BE%D0%B7&diff=next&oldid=2066801])
* Направив втор обид да врати промената, објаснувајќи дека во официјален документ за такво мислење не може да има POV. ([http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%91%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B2%D0%BE%D0%B7&diff=prev&oldid=2066820]). Ова прашање е еднострано. Имаме држава која се чувствува наштетена. Не може да има втора гледна точка. Тоа треба да се разбира лесно.
 
:<font color= #0054B4>Значи наместо да правиш конфликти, ти требаше да дообјасниш дека во одредена земја се користи друг термин (најверојатно инспириран од Бугарија (МГТ)). Иако ова не е навредливо за Индијанците!!???</font>
 
{{коментар}} Објектот на статијата е терминот "Бугарски воз", не е "слични термини во други дъжави". Секоја држава може да си има свој термин кој што може и да не се совпаѓа сосема. Види [[:en:Gauche caviar]].
 
Како што станува јасно од горенаведените факти администраторот Raso mk:
 
:Тоа е твое лично лично видување, и немора да значи дека „држи“. Тоа што си „напукан“ кон мене или кон (не)симпатиите на некој човек кон твојата земја наведува до заклучок дека со „вжештена глава“ не се разрешуваат конфликти. Тоа што немам симпатии кон одредена држава (според тебе) незначи дека не сум неспособен да бидам администратор на википедија. --[[Корисник:Raso mk|'''<font face="Segoe Script" color="#00008B" size="3px">Р</font>''']] [[Разговор со корисник:Raso mk|'''<font face="Segoe Script" color="blue" size="3px">ашо</font>''']][[Image:Aero-stub img.svg]] 21:56, 6 септември 2011 (CEST) Р.Ѕ. Јас не нарушувам, [http://toolserver.org/~soxred93/pcount/index.php?name=Raso_mk&lang=mk&wiki=wikipedia јас творам].
 
{{коментар}}Се разбира дека е мое лично мислење. За тоа по него сум се потпишал. Како што реков погоре, немам ништо против тебе лично. Никаде не реков дека немаш симпатии на одредена држава. Тука коментираме нарушувањата на правилата на Википедија и неспособноста да се справиш со решавање на конфликти според тие правила. Очигледно со конфликти се справиш со враќање на уредувања, закани и манипулирање со информациите од изворите со цел да докажеш некакво твое тврдење, а за информациите за кои немаш извори, не дозволуваш некој да побара таков. --[[User:StanProg|Стан]] <small>([[User talk:StanProg|разговор]])</small> 02:01, 7 септември 2011 (CEST)
 
=== Изјава на засегната страна: Raso mk ===
5.612

уредувања