Разлика помеѓу преработките на „Васил Ивановски“

нема опис на уредувањето
'''Васил Атанасков Ивaновски''' ([[Оловраде|Ловраде]], [[Костур (град)|Костур]]ско, [[1906]] - [[Софија]], [[1991]]) бил македонски културно-национален и комунистички деец, публицист од [[Македонија]].
 
Заедно со семејството Ивановски емигрира во [[Бугарија]]. Прогимназијалното училиште го завршува во [[Пловдив]]. Се вклучува активно во дејностите на македонската емиграција во Бугарија. Како член на [[БКП]] учествува во [[Септемвриско востание|Септемвриското востание]].
Емигрира во [[СССР]] во [[1926]] година кадешто завршува студии на Комунистичкиот универзитет за националните малцинства на Западот ([[1929]]).
 
Во Бугарија се враќа во [[1933]], кога станува член на [[ВМРО (об.)]]. Соработува со весниците ''[[Македонско знаме]]'', ''[[Македонска револуција]]'', ''[[Македонско единство]]'', како и во списанието ''[[Македонски вести]]''.
 
Во „Македонско знаме“ ја објавува брошурата ''[[Идеите и задачите на македонското движење во Бугарија]]'', како најава на студијата ''[[Зашто ние Македонците сме посебна нација]]'', потпишан како Бистришки.
 
Во [[1944]] година се вклучува во [[НОВ]] на Македонија. Учествува на Првото заседание на [[АСНОМ]]. Работи во весникот „Илинденски„[[Илинденски пат“пат]]“, а при основањето на весникот „[[Нова Македонија]]“ е избран за негов прв главен уредник.
 
Во 1944-1945 година се спротивставува на просрпската и антибугарска политика на [[Лазар Колишевски]] при создавањето на македонскиот литературен јазик и азбука.<ref>„БКП, Коминтернът и Македонският въпрос (1917-1946)“. Документи, т. ІІ, издава Главно управление на архивите, София, 1999, с. 1245-1248</ref>
 
На почетокот на ноември [[1945]] година се враќа во Бугариjа и работи во [[Пиринска Македонија]]. Во [[1949]] година е уапсен во процесот против [[Трајчо Костов]]. Осуден е на 12 години строг затвор и лежигубење на граѓанските права за 15 години.<ref>Александар Литовски „Јубилеен календар за Егејскиот дел на Македонија во 2009 година“, Организација на Македонците-потомци од Егејскиот дел на Македонија, Битола, 2009.</ref> По седум години одлежани во затвор, дово [[19551956]] година бил рехабилитиран и ослободен. Умира во Софија во [[1991]] година.
 
== БелешкиНаводи ==
<div class="references-small"><references /></div>
 
5.936

уредувања