Разлика помеѓу преработките на „Атанас Албански“

нема опис на уредувањето
Албански е роден во 1880 година во гостиварското село [[Горно Јеловце]]. Завршува скопското егзархиско педагошко училиште и станува егзархиски учител во [[Скопје]]. Влегува во [[ВМОРО]] и станува член на Скопскиот окружен револуционерен комитет. Во [[Илинденското востание]] е војвода во Тетовско и Гостиварско. По востанието од 1904 година е секретар на четата на Ванчо Србаков, а од 1907 година - на Иван Алабакот.
 
По [[Првата светска војна]] од 1928 до 1934 година е полномошник на Централниот комитет на [[ВМРО (Автономистичка)|ВМРО]] во [[Петрич]] <ref>Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 5.</ref>.
== Наводи ==
{{наводи}}