Разлика помеѓу преработките на „Велин Алајков“

Додадени 512 бајти ,  пред 9 години
==Биографија==
Алајков е роден во 1882 година во ќустендилското село Богослов. Учи во своето родно село, а подоцна во железарското училиште во [[Самоков]], каде што учествува во [[Таен револуционерен кружок "Трајко Китанчев"|тајниот револуционерен кружок "Трајко Китанчев"]], под раководство на [[Никола Дечев]]. Пред да заврши училиште, во пролетта 1900 година, Алајков влегува во гевгелиската чета на [[Аргир Манасиев]]. Во 1902 година Алајков е четник во Кратовско при [[Димче Берберчето]], а во 1904-1905 е во Кочанско со четата на [[Крсто Б'лгаријата]]. Кон крајот на 1906 година Алајков се враќа во Бугарија и се вработил во бугарската армија. Завршува подофицерската школа во [[Софија]] и е промовиран во чин постар подофицер. Учествува во [[Балкански војни|Балканските војни]] и е награден со два ордена ''"За храброст"''.
 
По [[Првата светска војна]] се населил во [[Ќустендил]] и се вклучува во дејноста на обновена од [[Тодор Александров]] - [[ВМРО (Автономистичка)|ВМРО]], станува пунктовен началник во Ќустендил, одговорен за вооружувањето, снабдувањето и испраќањето на четите за [[Вардарска Македонија]].
 
== Наводи ==