Разлика помеѓу преработките на „Велин Алајков“

Додадени 950 бајти ,  пред 9 години
'''Велин Алајков''' бил македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, деец на [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]][[Внатрешна македонска револуционерна организација (Автономистичка)|Внатрешна македонска револуционерна организација ]].
==Биографија==
Алајков е роден во 1882 година во ќустендилското село Богослов. Учи во своето родно село, а подоцна во железарското училиште во [[Самоков]], каде што учествува во [[Таен револуционерен кружок "Трајко Китанчев"|тајниот револуционерен кружок "Трајко Китанчев"]], под раководство на [[Никола Дечев]]. Пред да заврши училиште, во пролетта 1900 година, Алајков влегува во гевгелиската чета на [[Аргир Манасиев]]. Во 1902 година Алајков е четник во Кратовско при [[Димче Берберчето]], а во 1904-1905 е во Кочанско со четата на [[Крсто Б'лгаријата]].
 
== Наводи ==
{{наводи}}