Разлика помеѓу преработките на „Александар Бујнов“

 
На третиот редовен конгрес на Серско револуционерен округ во 1907 година е избран за член и секретар на окружниот револуционерен комитет. По [[Младотурска револуција|Младотурската револуција]] во 1908 година е меѓу основачите на [[Народната федеративна партија]] во Солун и е член на Централниотсовет. Во 1912 година Бујнов е избран за пратеник во Османлискиот парламент.
 
Во [[Балканските војни]] (1912-1913) Александар Бујнов застанува на чело на чета и го заштитува македонското население во Неврокопско и Демирхисарско од настапувањата на Турците и учествува во ослободувањето на [[Пиринска Македонија]]. Со него се војводите Димитар Арнаудов, Икономов, Иван Кјумџиев, Грнев, Тухчев и Бакаров. Во борба во селото [[Црвишта]] во Шарлија на 22 октомври 1912 година е тешко повреден.
 
== Извори ==