Разлика помеѓу преработките на „Киевско-печерска лавра“

 
=== Други градби===
[[Податотека:Lavra fortification walls (ddima).JPG|thumb|десно|255px|Ѕидините околу комплексот]]
==== Камбанерија====
[[Податотека:Klov palace.jpg|thumb|десно|255px|Кловската палата]]
 
==== Камбанерија====
[[Киево-печерска камбанерија|Киево-печерската камбанерија]] или ''Големата камбанерија'' е главната камбанерија на античкиот пештерски манастир.
 
 
==== Ѕидини====
[[Податотека:Lavra fortification walls (ddima).JPG|thumb|десно|255px|Ѕидините околу комплексот]]
 
[[Киево-печерски ѕидини|Киево-печерските ѕидини]] претставуваат фортификација која се наоѓа околу самиот комплекс. Ѕидините биле изградени кон крајот на [[12 век]], кога биле 2 метри широки и 5 метри високи. Тие ѕидини биле уништени во времето на монголската инвазија врз [[Киевска Рус]]. Долго време не се знаело за тие ѕидини, пред да бидат откриени во [[1951]] година.