Разлика помеѓу преработките на „Киевско-печерска лавра“

 
Се смета дека во времето на инвазијата тие биле изработени од дрво, а дека во 16 век истите биле изградени. Во [[1706]] година, [[Петар Велики]] наредил изградба на т.н. ''Стара пештерска тврдина'', и првите планови од таа фортификација биле направени од страна на инженер по име Гелерт. Проектот бил завршен во 1723 година, и се состоел од полукружна тврдина чии ѕидини биле 6 метри восоки.
 
==== Кловска палата ====
[[Кловска палата|Кловската палата]] е седиштето на [[Врховен суд на Украина|Врховниот суд на Украина]] во [[Киев]]. Зградата го носи името Клов според населбата во Печерскиот округ во која се наоѓа. Барокниот објект бил изграден во периодот од [[1752]] до [[1756]] година со средства обезбедени од страна на [[Киево-печерската лавра]]. Руските цареви требало да остануваат во палатата при нивните посети на пештерниот манастир. Како главни архитекти за изградба на палатата биле [[Готфрид Шадел]] и [[Василиј Нејелов]], додека пак крајот на градбата бил надгледуван од страна на Степан Ковнир. Градината околу палатата била изградена во текот на [[1760]] година.
 
Палатата никогаш не била посетена од страна на царското семејство. [[Катерина II]] кога била во посета на [[Киев]] во [[1787]] година, како седиште за престој ја искористила [[Маринска палата (Киев)|Маринската палата]]. Во текот на [[1858]] година, палатата била опфатена од пожар и истата била повторно санирана наскоро по пожарот, со додавање на горниот кат. Палатата исто така била опожарена и во времето на [[Руска револуција|Руската револуција]], а реставрацијата била спроведена во 1970-тите години.
 
== Погреби ==