Разлика помеѓу преработките на „Киевско-печерска лавра“

 
=== Други градби===
==== Камбанерија====
==== Киево-печерска камбанерија====
 
[[Киево-печерска камбанерија|Киево-печерската камбанерија]] или ''Големата камбанерија'' е главната камбанерија на античкиот пештерски манастир.
 
Камбанеријата е составена на четири спрата, а нејзината купола е позлатена. Дијаметарот на најниското ниво на кулата е 28,8 метри или 94 стапки а дебелината на првиот ред ѕидови е 8 метри (26 стапки). На четвртиот спрат се наоѓа часовник, чиј механизам е еден од најточните во гртадот. Сепак, според некои неговата точност зависи од времето на годината: во текот на зимата, часовникот работи малку побавно отколку во лето.
 
==== Ѕидини====
[[Киево-печерски ѕидини|Киево-печерските ѕидини]] претставуваат фортификација која се наоѓа околу самиот комплекс. Ѕидините биле изградени кон крајот на [[12 век]], кога биле 2 метри широки и 5 метри високи. Тие ѕидини биле уништени во времето на монголската инвазија врз [[Киевска Рус]]. Долго време не се знаело за тие ѕидини, пред да бидат откриени во [[1951]] година.
 
Се смета дека во времето на инвазијата тие биле изработени од дрво, а дека во 16 век истите биле изградени. Во [[1706]] година, [[Петар Велики]] наредил изградба на т.н. ''Стара пештерска тврдина'', и првите планови од таа фортификација биле направени од страна на инженер по име Гелерт. Проектот бил завршен во 1723 година, и се состоел од полукружна тврдина чии ѕидини биле 6 метри восоки.
 
== Погреби ==