Разлика помеѓу преработките на „Космичко зрачење“

Додадени 817 бајти ,  пред 10 години
 
Овие космички зраци го одржуваат нивото на јаглерод-14 во атмосферата скоро константно, околу 70 тони во изминатите 100 000 години. Така беше се до почетокот на нуклеарните тестирања во периодот од 1950 па наваму.
 
;Производи при реакција на секундарни космички зраци со атмосферата и нивна стабилност
{{columns-list|2|
* [[Трициум]] (12.3 a): 14N(n, 3H)12C ([[Cosmic ray spallation|Spallation]])
* Берилиум-7 (53.3 d)
* [[Берилиум-10]] (1.6E6 a): 14N(n,p α)10Be (Spallation)
* [[Јаглерод-14]] (5730 a): 14N(n, p)14C ([[Neutron activation]])
* Натриум-22 (2.6 a)
* Натриум-24 (15 h)
* Магнезиум-28 (20.9 h)
* Силициум-31 (2.6 h)
* Силициум-32 (101 a)
* Фосфор-32 (14.3 d)
* Сулфур-35 (87.5 d)
* Сулфур-38 (2.8 h)
* Хлор-34 m (32 min)
* [[Хлор-36]] (3E5 a)
* Хлор-38 (37.2 min)
* Хлор-39 (56 min)
* Аргон-39 (269 a)
* Криптон-85 (10.7 a)
}}
 
[[af:Kosmiese bestraling]]
28

уредувања