Разлика помеѓу преработките на „Космичко зрачење“

Одземени 32 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: {{Kосмички зраци}} '''Koсмичките зраци''' се субатомски честички со енергетски полнеѓ ко...)
 
 
{{Kосмички зраци}}
'''Koсмичките зраци''' се субатомски честички со енергетски полнеѓ кои потекнуваат од вселената. Тие моќе да произведат второстепени честички кои можат да навлезат во земјината атмосфера и површина. Изразот зрак се провлекол низ исоријата бидејќи порано се мислело дека ко смичките зраци претставуваат електромагнетни бранови. Примарните космички зраци (оние кои навлегуваат во земјината атмосфера а потекнуваат од далечните вселенски пространства) се составени од познати стабилни честички кои ги има на Земјата во нормални услови, како протони, неутрони и електрони. Но, многу мал дел се и стабилни антимаетријални честички како антипротони, антинеутрони и антиелектрони, а нивната природа е сеуште предмет на истражувања.
 
409

уредувања