Разлика помеѓу преработките на „Црногорски јазик“

Додадени 153 бајти ,  пред 9 години
нема опис на уредувањето
}}
 
'''Црногорскиот јазик''' (црногорски: ''Crnogorski jezik'') е [[Јужнословенски јазици|јужнословенски јазик]] и официјаленедна од стандардните норми на [[Српскохрватски јазик|српскохрватскиот јазик]]. Јазикот е официјален во [[Црна Гора]]. Црногорскиот се базиразаснова на [[Ијекавски изговор|ијекавското]]-[[Штокавски изговор|штокавско]] наречје. Неговото стандардизирање всушност започнува во [[2005]] година. Во времето на [[СФРЈ]] за официјален јазик во Црна Гора бил сметан [[Српскохрватски јазик|српско-хрватскиот јазик]]. Со распадот на СФРЈ, а со тоа и на српско-хрватскиот јазик како официјален, во новосоздадените држави како официјални се воведуваат јазиците наречени според [[Нација|нацијата]], па така како официјалниот јазик бил наречен „српски јазик од ијекавското наречје“.
 
== Кодификација ==