Разлика помеѓу преработките на „Дебело црево“

Додадени 414 бајти ,  пред 15 години
нема опис на уредувањето
'''Малото црево''' ([[Латински јазик|латински]]: ''intestinum tenue'') (или '''дебело црево''') е дел од [[Систем за варење|системот за варење]] кој се надоврзува на големото црево. Долго е околу 1,5 метри, но, за разлика од [[Големо црево|големото]], има поголем дијаметар. Се диференцира на 3 дела:
'''Maloto crevo''' (ili debelo crevo) e del od [[Sistem za varewe|sistemot za varewe]] koj se nadovrzuva na golemoto crevo.Dolgo e okolu 1,5 metri,no,za razlika od golemoto,ima pogolem dijametar. Se diferencira na 3 dela:
 
* ''SlepoСлепо crevoцрево'' (latinski:''coecum'') soсо ''crvovidenцрвовиден izrastokизрасток'' (latinski:''appendix vermiformis'')
* ''KolonКолон'' (latinski:colon''Colon'')
* ''Право црево'' (''Rectum''), со кое и завршува дигестивниот систем.
*''Pravo crevo'' (latinski:rectum),so koe i vpro~em zavr[uva digestivniot sistem.
 
[[Категорија:Дигестивен систем]]
 
[[en:Small intestine]]