Разлика помеѓу преработките на „Малесија“

Додадени 1.934 бајти ,  пред 9 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
:''Не се исповетувајте со азиската држава [[Малезија]].''
[[Податотека:Map of Malesia.png|мини|400п|десно|Карта на Малесија со населените места]]
'''Малесија''' е ридско-планински предел во Западна Македонија, карактеристичен по својата историја, етнологија и култура.
 
== Географија ==
[[Податотека:Map of Malesia.png|мини|400п|десно|Карта на Малесија со населените места]]
Областа Малесија е сместена на планината [[Караорман]]. Го опфаќа целиот слив на Збашка Река (или Голема Река), десна притока на [[Црн Дрим]]. На исток се граничи со [[Дебарца]], на северозапад со Дебарска Жупа, на запад со [[Дебарски Дримкол]], а на југ со Струшко Поле. Релјефот е ридски и планински. Климата е планинска.
 
 
== Демографија ==
{{Население низ историјата
Бројот на населението во Малесија некогаш достигнувал и до 1000 жители. Денес селата Ржаново и Локов се раселени, а во Присовјани и Збажди живеат само 21 жител.
|source= Податоците од 1948-2002 се според официјалните пописи<ref name=popisi>{{цитирана веб страница
| url = http://makstat.stat.gov.mk/pxweb2007bazi/Dialog/varval.asp?ma=Popis_nm_1948_2002_NasPoEtnPrip_mk&ti=%CD%E0%F1%E5%EB%E5%ED%E8%E5+%ED%E0+%D0%E5%EF%F3%E1%EB%E8%EA%E0+%CC%E0%EA%E5%E4%EE%ED%E8%BC%E0+%F1%EF%EE%F0%E5%E4+%E8%E7%BC%E0%F1%ED%F3%E2%E0%9C%E5%F2%EE+%E7%E0+%E5%F2%ED%E8%F7%EA%E0%F2%E0+%EF%F0%E8%EF%E0%E4%ED%EE%F1%F2%2C+%EF%EE++%ED%E0%F1%E5%EB%E5%ED%E8+%EC%E5%F1%F2%E0%2C+%F1%EF%EE%F0%E5%E4+%EF%EE%EF%E8%F1%E8%F2%E5+%ED%E0+%ED%E0%F1%E5%EB%E5%ED%E8%E5+1948%2C+1953%2C+1961%2C+1971%2C+1981%2C+1991%2C+1994+%E8+2002++%E3%EE%E4%E8%ED%E0+%28%F1%EE%E3%EB%E0%F1%ED%EE+%F2%E5%F0%E8%F2%EE%F0%E8%BC%E0%EB%ED%E0%F2%E0+%EE%F0%E3%E0%ED%E8%E7%E0%F6%E8%BC%E0+%EE%E4+1996+%E3%EE%E4%E8%ED%E0%29&path=../Database/%CF%EE%EF%E8%F1%E8/%CF%EE%EF%E8%F1%E8%20%ED%E0%20%ED%E0%F1%E5%EB%E5%ED%E8%E5%201948%20-%202002/&lang=18
| title = Население на Република Македонија според изјаснувањето за етничката припадност, по населени места, според пописите на население 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 1994 и 2002 година (согласно територијалната организација од 1996 година) | publisher = Државен завод за статистика }}</ref>
|1948 |1332
|1953 |1392
|1961 |926
|1971 |314
|1981 |74
|1991 |39
|1994 |28
|2002 |21
}}
Бројот на населението во Малесија некогаш достигнувал и до 1000 жители. Денес селата Ржаново и Локов се раселени, а во Присовјани и Збажди живеат само 21 жител. Жителите од Малесија мигрирале најчесто во [[Струга]], [[Охрид]], [[Скопје]]. Голем дел од жителите од прилепското село [[Ново Лагово]] потекнуваат од доселеници од Малесија.
 
== Видете исто така==
*[[Народни носии од Малесија]]
 
== Наводи ==
{{наводи}}