Разлика помеѓу преработките на „Волковија (Тетовско)“

===Цркви===
==== Манастирска Црква „Св. Ѓорѓи“ ====
{{главна|Црква „Св. Ѓорѓи“ - Волковија}}
[[Податотека:Sv. Georgi Volkovija 022.JPG|thumb|200px|right|[[Црква „Св. Ѓорѓи“ - Волковија|Црквата „Св. Ѓорѓи“]] на Чука.]]
[[Црква „Св. Ѓорѓи“ - Волковија|Црквата „Св. Ѓорѓи“]],<ref>{{цитирање вести|url=http://star.vest.com.mk/default.asp?id=151604&idg=8&idb=2375&rubrika=Crna+Hronika|title=Откорнати бакарни олуци од "Свети Ѓорѓи" |date=Сабота 5/17/2008 |publisher=Вест|language=македонски|accessdate=2010-05-01}}</ref> позната како и '''Волковскиот манастир''' е еден од најзначајните христијански светилишта во [[Полог]] од XII до XIV век. Манастирот е посветен на Светиот Велико Маченик Ѓорѓи Победоносец. Најсилен подем манастирот постигнал за време на игуменот Варлаам. Игуменот Варлаам развил широка просветителска и проповедничка дејност. Во овој период во манастирот функционирала и волковската препишувачка школа во која се напишани дела од непоценливо значење. Најзначајно дело е Волковскиот минеј за месец Февруари кој е од особено значење за Македонската и Славистичката наука. Ова ретко црковно дело има големо значење за проучувањето на историјата на македонскиот јазик и македонската писменост и култура. Во [[1835]] постоел факсимил од записот на првата корица на минејот, напишан од Арсениј, прв ученик на јеромонахот Кирил Пејчиновиќ. Од факсимилот дознаваме дека минејот од рушениот волковски манастир бил однесен во шишевскиот манастир, а потоа [[Кирил Пејчиновиќ]] го зел со себе во [[Лешочкиот манастир]].
 
==== Црква „Св. Мина“ ====
{{главна|Црква „Св. Мина“ - Волковија}}
 
„Св Мина“ - е соборниот, најголемиот селски храм. Се наоѓа над селото во горното маало пред училиштето. Изграден е со голема купола на средината однадвор со светло жолта боја. Основата на црквата е крсна во форма на правоаголник. Внатре има мала галерија за хор и дрвен олтар. Во овој храм се чуваат значајни црковни предмети и книги. Во дворот на црквата се наоѓа и висока камбанерија со голем бакарен ѕвонец, сала за свечени собири и базен. Црквата е изградена во времето на Караѓорѓевиќ и над влезот има мермерна плоча посветена на ктиторот. Денес со донации на селото се одржува црквата со придружните објекти. Карактеристично е што храмот се гледа од секој агол во селото бидејќи изграден е над самото село.
 
==== Црква Св. „Димитриј“„Атанасиј“ ====
{{главна|Црква „Св. Ѓорѓи“ - Волковија}}
 
„Св. Димитриј“Атанасиј“цркватагробјанска црква посветена на овој[[Св. Атанасиј Александриски]]<ref>{{цитирана веб страница|url=http://www.kiss.com.mk/mak/novosti1.asp?id=2463|title=Жителите на Волковија денес имаа причина за двојно слајве |last=Михајловска|first=Лилјана|date=07.01.2008|publisher=КИСС светецТВ|language=македонски|accessdate=2010-05-03}}</ref>. сеСе наоѓа на селските гробишта. Изградена е со донации на селаните и на родителите на познатиот Југословенски глумец со волковско потекло Данило Бата Стојковиќ. Изградена е во правоаголна форма со крст од ковано железо на врвот. Внатре се наоѓа камен крст пред олтарот остаток од некогашен храм. За потребите на црквата изградена е и сала за сообири.
 
== Администрација и политика ==