Разлика помеѓу преработките на „Волковија (Тетовско)“

 
== Општествени институции ==
;===Цркви===
==== Манастирска Црква „Св. Ѓорѓи“ ====
* [[Црква „Св. Ѓорѓи“ - Волковија|Манастирска Црква „Св. Ѓорѓи“]]<ref>{{цитирање вести|url=http://star.vest.com.mk/default.asp?id=151604&idg=8&idb=2375&rubrika=Crna+Hronika|title=Откорнати бакарни олуци од "Свети Ѓорѓи" |date=Сабота 5/17/2008 |publisher=Вест|language=македонски|accessdate=2010-05-01}}</ref>
 
* [[Црква „Св. Мина“ - Волковија|Црква „Св. Мина“]] - главна селска црква
[[Црква „Св. Ѓорѓи“ - Волковија|Црквата „Св. Ѓорѓи“]],<ref>{{цитирање вести|url=http://star.vest.com.mk/default.asp?id=151604&idg=8&idb=2375&rubrika=Crna+Hronika|title=Откорнати бакарни олуци од "Свети Ѓорѓи" |date=Сабота 5/17/2008 |publisher=Вест|language=македонски|accessdate=2010-05-01}}</ref> позната како и '''Волковскиот манастир''' е еден од најзначајните христијански светилишта во [[Полог]] од XII до XIV век. Манастирот е посветен на Светиот Велико Маченик Ѓорѓи Победоносец. Најсилен подем манастирот постигнал за време на игуменот Варлаам. Игуменот Варлаам развил широка просветителска и проповедничка дејност. Во овој период во манастирот функционирала и волковската препишувачка школа во која се напишани дела од непоценливо значење. Најзначајно дело е Волковскиот минеј за месец Февруари кој е од особено значење за Македонската и Славистичката наука. Ова ретко црковно дело има големо значење за проучувањето на историјата на македонскиот јазик и македонската писменост и култура. Во [[1835]] постоел факсимил од записот на првата корица на минејот, напишан од Арсениј, прв ученик на јеромонахот Кирил Пејчиновиќ. Од факсимилот дознаваме дека минејот од рушениот волковски манастир бил однесен во шишевскиот манастир, а потоа [[Кирил Пејчиновиќ]] го зел со себе во [[Лешочкиот манастир]].
* [[Црква „Св. Атанасиј“ - Волковија|Црква „Св. Атанасиј“]] - гробјанска црква
 
==== Црква „Св. Мина“ ====
 
==== Црква „Св. Атанасиј“ ====
 
== Администрација и политика ==