Разлика помеѓу преработките на „Црква „Св. Ѓорѓи“ - Волковија“

нема опис на уредувањето
}}
'''Црквата Свети Ѓорѓи''' е главната и единствената црква во '''Волковскиот манастир'''. Се наоѓа во месноста [[Чука (Волковија)|Чука]] во [[тетовско]]то село [[Волковија (Тетовско)|Волковија]]. Црквата потекнува од [[14 век]]<ref name="вест" />, која за време на владеењето на Турците, [[Синан-паша]] го разрушил манастирот, а според некои извори со материјалот ја изградил познатата [[Синан-пашина џамија]] во [[Скопје]]. Растурените книги од ограбениот и разрушениот волковски манастир по доаѓањето во [[Лешок]] почнал да ги бара и собира отец [[Кирил Пејчиновиќ]]. Тој пронашол пет ракописи - минеи, а на една од нив ќе запише дека ги пренел книгите во [[Лешочкиот манастир]] во [[1825]] година. Сегашниот објект е изграден и осветен во [[2006]] година<ref name="Вест" />. Црквата неколку пати била цел на кражби.<ref name="Вест">{{цитирање вести|url=http://star.vest.com.mk/default.asp?id=151604&idg=8&idb=2375&rubrika=Crna+Hronika|title=Откорнати бакарни олуци од "Свети Ѓорѓи"|date=Сабота 5/17/2008|publisher=Вест|language=македонски|accessdate=2010-05-01}}</ref> Патронит празник на црквата е [[Ѓурѓовден]] кој се слави на [[6 мај]]. Празникот се слави во цело село, а на чуката околу црквата има панаѓур<ref>{{цитирање вести|url=http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=1C488F853D6F544189E6E91BB0EBE5BA|title=Кој го премачка македонското знаме?|date=петок, 18 мај 2007 |publisher=Утрински Весник|language=македонски|accessdate=2010-05-01}}</ref>. Во минатото тука се одржувале Волковски Средби со гостувања на многу македонски пејачи.
 
== Историја ==
 
Волковскиот манастир е еден од најзначајните христијански светилишта во [[Полог]] од XII до XIV век. Манастирот е посветен на Светиот Велико Маченик Ѓорѓи Победоносец. Најсилен подем манастирот постигнал за време на игуменот Варлаам. Игуменот Варлаам развил широка просветителска и проповедничка дејност. Во овој период во манастирот функционирала и волковската препишувачка школа во која се напишани дела од непоценливо значење. Најзначајно дело е Волковскиот минеј за месец Февруари кој е од особено значење за Македонската и Славистичката наука. Ова ретко црковно дело има големо значење за проучувањето на историјата на македонскиот јазик и македонската писменост и култура. Во [[1835]] постоел факсимил од записот на првата корица на минејот, напишан од Арсениј, прв ученик на јеромонахот Кирил Пејчиновиќ. Од факсимилот дознаваме дека минејот од рушениот волковски манастир бил однесен во шишевскиот манастир, а потоа [[Кирил Пејчиновиќ]] го зел со себе во [[Лешочкиот манастир]].
 
Отецот Варлаам често се судирал со проблеми предизвикани од криминални групи и банди кои во тоа време особено биле активни. Во [[1561]] година светилиштето било запалено и до темел уништено од страна на [[Османлии|Османлиите]]. Отецот Варлаам бил сурово заклан и затрупан во рушевините. Рушењето на манастирот го наредил Синан Паша, а од рушевините ја изградил Синан пашината џамија во [[Скопје]]. Минејот и другите вредни книги биле извлечени од рушевините и чувани од видни селани, а потоа подарувани на манастирските библиотеки низ [[Македонија]].
 
Од некогашниот Волковски мананстир останати се два големи камени крста, околу кои верниците палеле свеќи а свештениците ги одржувале литургиите. Во непосредна близина зачуван е и голем кружен камен со крст на горниот дел. Дупниот камен е внесен во археолошката карта на Р. Македонија. Помеѓу мештаните се раскажува легендата поврзана со каменот. Легендата вели дека каменот во повеќе наврати бил краден од селаните на околните села, но истата вечер на мистериозен начин се враќал на истото место. Селаните веруваат дека св. Ѓорѓи го чува нивното село и тој го враќал каменот секогаш кога бил краден. Во селото и на подножјето на Чуката се наоѓал голем бел камен во форма на крст за кој населението раскажува дека е од [[Свети Ѓорѓи Победоносец|светецот Ѓорѓи]], тој со него ограничил до каде е манастирскиот имот.<ref>{{цитирање вести|url=http://www.mn.mk/kultura/4466|title=Близу до Волковија има урнатини од стар манастир, кој се викал Св. вмч. Георгиј...|language=македонски|publisher=Македонска нација|date=2011-07-06|accessdate=2011-08-05}}</ref>
 
Во спомен на стариот волковски манастир жителите на селото врз темелите на старата црква подигнале Параклис во кој се наоѓале и двата камени крста остатоци од некогашниот манастир. Во 1999 волковчани покренаа иницијатива за возобновување на манастирската црква. Тогаш беше срушена дотраената капела и на 23 Мај на празникот на Св. Апостол Симеон - зигот, со благослов на надлежниот Епархиски Архиереј Митрополит Полошко Кумановски Г-дин Кирил се изврши осветување и полагање на камен темелник од срана на Архиерејскиот Намесник Протојереј ставрофор Мирко Станковски . Во 2006 новата црква е изградена и осветена од Владиката Кирил.
 
== Наводи ==