Рајко Жинзифов: Разлика помеѓу преработките

Додадени 16 бајти ,  пред 16 години
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
'''Рајко Жинзифов''' ([[Велес]], [[1839]] - [[1877]], [[Москва]]) зазема истакнато место меѓу македонските преродбеници. Тој бил сестран преродбеник, публицист, преведувач и собирач на народно творештво. Бугарската литературна наука смета дека Рајко Жинзифов е бугарски преродбеник, затозатоа што тој така напишал.[http://www.geocities.com/mac_truth/secrets/zhinzifov.html] [http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=29&WorkID=227&Level=1]
 
Во почетокот на 1856 година се вработил во [[Прилеп]] како помошник-учител на [[Димитар Миладинов]]. Работата како учител подоцна ја продолжил во градот [[Кукуш]], каде заедно со Димитар Миладинов развиле голема преродбенска дејност.
== Надворешни врски ==
* [http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID=29&LangID=1 Творештво] (на бугарски)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
[[Категорија:Македонски писатели]][[Категорија:Бугарски писатели]]