Разлика помеѓу преработките на „Народна банка на Македонија“

с
с
 
== Нумизматички музеј ==
{{Главна|Нумизматички музеј на Народна банка на Република Македонија}}
[[Податотека:Нумизматички музеј-НБРМ.png|мини|десно|Поставки во Нумизматичкиот музеј на НБРМ]]
{{Главна|Нумизматички музеј на Народна банка на Република Македонија}}
 
Нумизматичкиот музеј на Народната банка се наоѓа во зградата на банката. Следејки ги светските трендови во врска со улогата која ја имаат централните банки во грижата за сопственото [[културното наследство]] во 1999 год. НБРМ меѓу своите функции приклучила и откуп на стари и ретки [[пари]] од тлото на Македонија.