Разлика помеѓу преработките на „Народна банка на Македонија“

с
с
 
== Нумизматички музеј ==
{{Главна|Нумизматички музеј на Народна банка на Република Македонија}}
'''Нумизматичкиот музеј на Народната банка''' се наоѓа во зградата на банката. Следејки ги светските трендови во врска со улогата која ја имаат централните банки во грижата за сопственото [[културното наследство]] во 1999 год. НБРМ меѓу своите функции приклучила и откуп на стари и ретки [[пари]] од тлото на Македонија.
 
Збирката денес брои околу 17.000 примероци на [[монета|монети]], медаљи, ексагии и модерни банкноти што е резултат на систематски откуп и донации, и со оваа бројка таа прераснала во најголема јавна [[нумизматичка збирка]] во Македонија.
 
Збирката денес брои околу 17.000 примероци на [[монета|монети]], медаљи, ексагии и модерни банкноти што е резултат на систематски откуп и донации, и со оваа бројка таа прераснала во најголема јавна [[нумизматичка збирка]] во Македонија.
 
== Наводи ==