Разлика помеѓу преработките на „Окрузи во Германија“

с
→‎Видови окрузи: ситна поправка
с (→‎Видови окрузи: ситна поправка)
== Видови окрузи ==
 
Поголемиот дел од окрузите се [[Листа на рурални окрузи во Германија|рурални окрузи]]<ref>[http://www.fjfhs.eu/esg/styleguide_english_dgt_en_annex_5.pdf Translation of terms: European Commission’s Directorate-General for Translation (DGT), Annex 5] </ref> (''Landkreise''), вкупно на број 313. Градовите со повеќе од 100.000 жители (и помалите градови во некои покраини), обично не припаѓаат на некој округ, туку преземаат одговорност самите за себе, слично на концептот на [[Независен град|независни градови]]. Овие се познати како [[Листа на урбаниУрбани окрузи во Германија|урбани окрузи]] (''Kreisfreie Städte/Stadtkreise'') — градовите кои претставуваат округ на свој начин - и тие во моментов (2011) се 116, со што вкупниот број на окрузи е 429.
 
Во [[Северна Рајна-Вестфалија]], постојат некои градови со повеќе од 100.000 жители, кои не се урбани окрузи, на пример [[Реклингхаузен]], [[Зиген]], [[Падерборн]], [[Бергиш Гладбах]], [[Нојс]] и [[Мерс]]. Сепак, овие градови (освен градот Мерс), преземаат многу окружни одговорности на себе, иако припаѓаат на еден округ. Мерс е најголем град во Германија (и во моментов единствениот со повеќе од 100.000 жители), кој не е ниту еден урбан округ, ниту презема окружни одговорности.