Разлика помеѓу преработките на „Битка кај Мечкин Камен“

с (Бот Додава: en:Battle of Mečkin Kamen; козметички промени)
=== Борбата ===
 
Четниците на [[Питу Гули]] се утврдиле на [[Мечкин каменКамен]] - скалесто плато на [[Биринската планина]], која е падина од [[Баба планина]]. [[Питу Гули]] пред самата борба одржал говор и заповедал поради ограничените резерви на муниција, да не се пука сè додека турците не се доближат блиску.
 
Одредот се поделил на 9 чети, една под команда на Питу Гули, а другите под команда на осум други војводи кој стоеле на чело на селските милиции.
 
Турците настапувале од три страни - од селата [[Бирино]], [[Журче]] и [[Острилци]]. Борбата започнала во 10 часот наутро, откако четниците го задржале башибозлукот нападнала редовната армија. Во 19 часа приквечер [[Мечкин каменКамен]] бил опколени и [[Турци]]те започнуваат со решителен напад.
 
При нападот загинале најпрво [[Георги Димев]] и неговиот заменик [[Нове Смугрев]]. Во жестока борба [[Питу Гули]] станува и почнува да пука и тој паѓа убиен, борбата продолжила, а војводите Блаже и Грлука со еден дел од четниците успеале да избегаат во длабоката река и да се сокријат во шумата. Во оваа битка загинале 40 комити.