Разлика помеѓу преработките на „Франкфурт на Мајна“

Додадени 8.980 бајти ,  пред 9 години
нема опис на уредувањето
=== Облакодери ===
 
{{See also|Листа на највисоки згради во Франкфурт}}
Франкфурт е единствен град во Германија со значаен број облакодери, се мисли на згради од најмалку 150 метри. Има единаесет згради, и уште две (Кулата 185, 205 метри и Седиштето на Европската централна банка, 185 метри) веќе во изградба. Само Бон има една зграда (Пост кулата, 163 метри) над 150 метри. Најголем број од облакодерите во Франкфурт се лицирани на западниот дел од центарот на градот наречен Банкенфиртел (финансиска област). Највисоките облакодери во Франкфурт се:
{{wide image|Cityscape Frankfurt 2010-2.jpg|900px|Хоризонтот на Франкфурт во август 2010, погледнат од југ}}
''Кулата Комерцбанк'', 159 м-највисоката зграда во Европа(1997-2003), седиштето на Комерцбанка.
Франкфурт е единствен град во Германија со значаен број облакодери, се мисли на згради од најмалку 150 метри. Постојат единаесет згради и уште две (Кулата 185, 205 метри и Седиштето на Европската централна банка, 185 метри) во фаза на изградба. Само Бон, исто така, има една зграда (Пост кулата, 163 метри) над 150 метри. Најголем број од облакодерите во Франкфурт се лоцирани во западниот дел од центарот на градот познат како Банкенфиртел (финансиска област). Највисоките облакодери во Франкфурт се:
''Месе турм'', 258 м-највисока зграда во Евопа (1990-1997)
 
''Вестендштрасе 1'', 208 м-седиште на банката DZ
* [[Кула Комерцбанк]], 259 метри — европска највисока зграда (1997–2003), седиште на [[Комерцбанк]].
''Главната кула'', 200 м-седиште на Ландесбанката Хесен-Туринген со палуба за набљудување отворена за јавноста.
* [[Кула Месе]], 257 метри — европска највисока зграда (1990–1997).
''Кулата 158'', 200 м-седиште на PwC Germany
''Трианон''* [[Вестендштрасе 1]], 186208 метри — м-седиште на Декабанка[[ДЗ Банк]].
* [[Кула Мајна]], 200 метри — седиште на [[Хелаба|Ландесбанк Хесен-Тирингија]] со платформа за набљудување отворена за јавност.
''Опернтурм'', 170м-седиште на UBS Germany
* [[Кула 185]], 200 метри — седиште на [[ПВЦ|ПвЦ Германија]]
''Сребрената кула'', 166м-најголема зграда во Германија(1978-1990), седиште на Дрезденската банка
* [[Тријанон (Франкфурт на Мајна)|Тријанон]], 186 метри — седиште на ДекаБанк.
''Центарот Плаза Биро'', 159м-највисоката зграда во Германија(1976-1978)
''Дојче* банк 1''[[Опернтурм]], 155м170 метри - седиште на Дојче[[УБС|УБС банкГерманија]]
* [[Кула Силвер (Франкфурт)|Кула Силвер]], 166 метри — германска највисока зграда (1978–1990), седиште на [[Дрезднер Банк]].
''Дојче банк 2'', 155м-седиште на Дојче банк
* [[Плаза Биро Центар]], 159 метри — германска највисока зграда (1976–1978).
''Скипер'', 154м
* [[Кули-близначки Дојче Банк|Дојче Банк I]], 155 метри — седиште на [[Дојче Банк]].
* [[Кули-близначки Дојче Банк|Дојче Банк II]], 155 метри — седиште на [[Дојче Банк]].
* [[Скајпер]], 154 метри.
 
=== Други високи згради ===
 
•''Еуропатурм''* [[Кула Европа]] -Европската кулаКулата Европа е телекомуникациска кула, позната како Франкфуртска ТВ Кула-кула. ТоаТаа е највисоката кула во градот со висина од 337.,5 метри. ОтворенаБила еотворена за јавностајавност одво 1999 година, со прием на вртешкиот врв. Локалното население ја нарекува "Ginnheimer„Гинхајмер Spargel"Шпаргел“ (The''Гинхајмер Ginnheimer AsparagusАспарагус''), што не е точно, бидејќи не е лоцирана наво областаокругот [[Гинхајм]], нотуку есе наоѓа на неколку метри во областаокругот [[Бокенхајм,]].
 
•''Хенигер турм''-120 метри високо сило изградено од 1959-1961 година и сопственост на Хенигер Бревери. Има два ротирачки ресторани на висина од 101 и 106 метри и отворена панорама на висина од 110 метри. Кулата била затворена за јавност се до октомври 2002 година.Плановите за уништување на кулата и заменување на истата биле оставени. Денес има нови планови за да се претвори во станбена кула.
* [[Кула Хенингер]] - Кулата Хенингер е 120 метри висок силос за жито, изграден од 1959–1961 и во сопственост на пиварницата Хенингер. Има два ротирачки ресторани на висона на 101 и 106 метри и отворена платформа за набљудување на висока од 110 метри. Кулата била затворена за јавност сè до октомври 2002 година. Плановите за уништување на кулата и заменување на истата биле оставени. Денес има нови планови да се претвори во станбена кула.
•''Гететурм''-висока е 43 метри изградена само од дрво на северниот крај на шумата на Франкфурт во Захсенхаузен.Тоа е петта по големина дрвена градба во Германија. Била изградена во 1931 година и сеуште е популарно место за туристите, посебно фамилиите како големо собиралиште и кафетеријата е изградена на долниот дел на кулата.
 
* [[Кула Гете]] - Кулата Гете е 43 метри висока кула, изградена целосно од дрво на северниот крај на Франкфуртската градска шума во Заксенхаузен. Таа е петта по големина дрвена градба во Германија. Била изградена во 1931 година и сè уште е популарно место за туристите, посебно за семејствата како големо собиралиште и кафетеријата е изградена на долниот дел од кулата.
 
== Култура ==
 
[[File:Museumsuferfest 2005 - Riesenrad.jpg|thumb|left|Музеумуферфест во 2005]]
 
=== Фестивали ===
 
Најстариот народен фестивал во Франкфурт е Dippemess (Фестивалот за камени работи) кој се одржува двапати годишно околу Велигден и на крајот на септември во источниот дел на градот. За прв пат е споменат во 14 век како годишен пазар, а денес е повеке од забавен парк. ( "Dippe" е регионален дијалект на Хесен, збор кој значи „пехар“ или „грне“ и кој нема да биде разбран во најголем број германси региони. Името на фестивалот потекнува од самата намена, кога на изложба се нудеа традиционални украсни грниња, пехари или други работи од камен).
 
[[File:Frankfurt-Waeldchestag.jpg|thumb|left|Велдцхестаг во 2002]]
 
Франкфуртскиот Wäldchestag (Денот на дрвото) е шеговито познат како регионален празник затоа што се до 1990-тите години, беше познато дека продавниците во Франкфурт беа затворени на овој ден. И покрај името, фестивалот се одржува четири дена по Pentecost а всушност Денот на дрвото се одржува во вторник. Но она што е посебно за овој фестивал е неговата локација во Шумата на Франкфурт, јужно од центарот на градот, во Нидеррад.
=== Странска култура ===
 
*[[Институт Сервантес]]
•''Instituto Cervantes''
•Централната*[[Централна и источноисточноевропска европската онлајнон-лајн библиотека]]
 
=== Музеји ===
 
[[File:FrankfurtM Staedel.jpg|thumb|Штедел]]
[[File:Senckenbergmuseum.jpg|thumb|[[Природен музеј Зенкенберг|Музеј Зенкенберг]]]]
[[File:Schirn-ffm001.jpg|thumb|[[Ширн Кунстхале Франкфурт|Уметничка галерија Ширн]] од горе]]
[[File:Frankfurter Bethmännchen 1.JPG|thumb|[[Бетменхен]]]]
 
Најголемиот број музеи во Франкфурт се лоцирани по должината на реката Мајна во Захсенхаузен (јужната страна) или во стариот дел на градскиот центар (северниот дел). Областа е позната како Museumsufer (Музејски речен брег).
Има 13 музеи на јужната страна помеѓу Eiserner Steg и Friedensbrücke, вклучувајќи ги:
 
•Deutsches Architekturmuseum(Музеј за германска архитектура)
•Deutsches*Deutsches FilmmuseumArchitekturmuseum(Музеј за германкиотгерманска филмархитектура)
•Ikonenmuseum*Deutsches Filmmuseum(Музеј за иконигерманкиот филм)
•Liebieghaus*Ikonenmuseum(Музеј за локална скулптураикони)
•Museum für Angewandte Kunst*Liebieghaus(Музеј за применеталокална уметностскулптура)
•Museum*Museum Gierschfür Angewandte Kunst(Музеј за регионалнаприменета уметност)
*Museum Giersch(Музеј за регионална уметност)
•Museum für Kommunikation
*Museum für Kommunikation
•Museum der Weltkulturen(Музеј за светската култура)
*Museum der Weltkulturen(Музеј за светската култура)
•Städel, еден од најпознатите музеи во Германија
*Städel, еден од најпознатите музеи во Германија
Самата улица, Schaumainkai, е делумно затворена за сообраќај во саботи за најголемиот пазар за стари работи во Франкфурт.
Има два музеи на северната страна:
•Еврејскиот*Еврејскиот музеј на Франкфурт
•Историскиот*Историскиот музеј
Не директно лоцирани на речниот брег се:
•Музејот*Музејот за модерна уметност
•Уметничката*Уметничката галерија на Ширн
•Заедницата*Заедницата за франкфуртска уметност, основана во 1829 година.
Друг важен музеј е лоциран во Вестенд:
•Музеј*Музеј за природна историска уметсност на Зекенбег, најголемиот природно историски музеј во Греманија.
 
=== Кулинарски специјалитети ===
 
•Франкфуртскиот*Франкфуртскиот колбас(ход дог)
•Frankfurter*Frankfurter Rindswurst(франкфуртски говетски колбас)
•Apfelwein*Apfelwein(Вино од јаболко)
•Grüne*Grüne Soße(зелен сос)
*Bethmännchen
•Bethmännchen
•Frankfurter*Frankfurter Kranz
•Handkäs*Handkäs mit Musik
•Rippchen*Rippchen mit Kraut
 
=== Денс музика ===
 
== Сообраќај ==
 
[[File:AirportFrankfurt fromair.jpg|thumb|left|[[Аеродром Франкфурт]]]]
[[File:Zeil-ffm001.jpg|thumb|left|[[Цајл]], главната шопинг-улица во Франкфурт]]
[[File:Frankfurt Main Hauptbahnhof 6229.jpg|thumb|left|[[Франкфурт Хауптбанхоф]] (централната железничка станица)]]
[[File:City tunnel frankfurt einfahrt sued.jpg|thumb|left|[[Франкфурт С-Бан|С-Бан]] излегува од подземниот дел во центарот на градот]]
[[File:Frankfurt U-Bahn Train Type U4.jpg|thumb|left|[[Франкфурт У-Бан|У-Бан]] на Хауптвахе]]
[[File:VGF S201 29.11.2005 Suedbahnhof.JPG|thumb|left|Трамвај на Јужната станица Франкфурт]]
 
=== Аеродроми ===
 
Франкфурт е еден од водечките финансиски центри во Европа. Според годишниот извештај (2007) спроведен од страна на Cushman & Wakefield, тој е еден од првите три градови за меѓународни компании во Европа, заедно со Лондон и Париз. Според листата (2001) изготвена од страна на Универзитетот на Ливерпул, Франкфурт е најбогатиот град во Европа преку GDP per capita (бруто домашниот производ). По Франкфурт се Карлсруе, Париз и Минхен. The Mercer Human Resource Consulting Worldwide Quality of Living Survey 2007 го рангира Франкфурт на седмата позиција на градови со највисок квалитет на живот во светот. Единствениот германски град со повисок квалитет беше Дизелдорф на шестата позиција.
 
[[File:Deutsche-bank-ffm001.jpg|thumb|upright|[[Кули-близначки Дојче Банк]]]]
[[File:Eurotower-ffm005.jpg|thumb|right|[[Еврокула (Франкфурт)|Еврокула]], седиште на Европската централна банка]]
[[File:Bulle und Bär Frankfurt.jpg|thumb|[[Пазарен тренд|Бик и мечка]] пред Берзата во Франкфурт]]
[[File:Messeturm.png|thumb|upright|[[Кула Месе]] на изложбен центар]]
 
=== Банки ===
 
=== Медиуми ===
 
[[File:FAZ Building 2.jpg|thumb|left|Зградата на редакцијата на ''[[Франкфуртер алгемајне цајтунг]]'']]
 
Во Франкфурт се издават два важни дневни весници. Конзервативниот Frankfurter Allgemeine Zeitung за првап се издаде во 1949 година и е германски весник кој е најраспространет надвор од Германија, а издавачите го испраќаат во 148 земји секој ден. FAZ се издава во 380 000 примероци дневно. Другиот важен весник, Frankfurter Rundschau, за првпат е издаден во 1945 година и дневно се издаваат по 181 000 примероци.
 
== Меѓународни односи ==
 
{{See also|Листа на збратимени градови во Германија}}
 
=== Збратимени градови ===
 
Франкфурт има братски релации со:
Франкфурт има братски релации со: Лион (Франција), Тал Авив (Израел), Будимпешта (Унгарија), Бирмингем (Англија), Guangzhou (Кина), Лајпциг (Германија), Милан (Италија), Торонто (Канада), Гранада (Никарагва), Каиро (Египет), Прага (Република Чешка), Дубаи (Соединетите арапски држави).
 
{| class="wikitable"
|- valign="top"
|
* {{flagicon|Франција}} [[Лион]], [[Франција]] <small>''(од 1960)''<ref name="Lyon">{{cite web|url=http://www.lyon.fr/vdl/sections/en/villes_partenaires/villes_partenaires_2/?aIndex=1|title=''Partner Cities of Lyon and Greater Lyon'' |publisher=[[copyright|©]] 2008 Mairie de Lyon|accessdate=2009-07-17}}</ref></small>
* {{flagicon|Обединето Кралство}} [[Бирмингем]], [[Обединето Кралство]] <small>''(од 1966)''</small>
* {{flagicon|Италија}} [[Милано]], [[Италија]] <small>''(од 1971)''<ref name="Milan">{{cite web|url=http://www.comune.milano.it/portale/wps/portal/CDM?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/wps/wcm/connect/ContentLibrary/In%20Comune/In%20Comune/Citt%20Gemellate|title=''Milano - Città Gemellate''|publisher=[[copyright|©]] 2008 Municipality of Milan (Comune di Milano)|accessdate=2008-12-05}}</ref></small>
* {{flagicon|Египет}} [[Каиро]], [[Египет]] <small>''(од 1979)''</small>
||
* {{flagicon|Израел}} [[Тел Авив]], [[Израел]] <small>''(од 1980)''</small><ref name="Tel Aviv">{{cite web |url=http://www.tel-aviv.gov.il/Hebrew/Cityhall/TwinCities/Index.asp |archiveurl=http://web.archive.org/web/20080320073540/http://www.tel-aviv.gov.il/Hebrew/Cityhall/TwinCities/Index.asp |archivedate=2008-03-20 |title=Tel Aviv sister cities |accessdate=2009-07-14 |publisher=Tel Aviv-Yafo Municipality |language=Hebrew}}</ref>
* {{flagicon|Кина}} [[Гуангжу]], [[Народна Република Кина|Кина]] <small>''(од 1988)''<ref name="Guangzhou">{{cite web|url=http://www.gzwaishi.gov.cn/Item/3970.aspx|title=Sister Cities of Guangzhou|publisher=Guangzhou Foreign Affairs Office|accessdate=2010-02-10}}</ref></small>
* {{flagicon|Канада}} [[Торонто]], [[Канада]] <small>''(од 1989)''</small>
* {{flagicon|Чешка}} [[Прага]], [[Чешка]] <small>''(од 1990)''</small><ref name="Prague">{{cite web|url=http://magistrat.praha-mesto.cz/72647_Partnerska-mesta|title=Prague Partner Cities|publisher=[[copyright|©]] 2009 [http://magistrat.praha-mesto.cz/ Magistrát hl. m. Prahy] |language=Czech|accessdate=2009-07-02}}</ref>
||
* {{flagicon|Унгарија}} [[Будимпешта]], [[Унгарија]] <small>''(од 1990)''</small><ref name="Budapest">{{cite web|title=Sister cities of Budapest|language=Hungarian|publisher=Official Website of Budapest|url=http://www.budapest.hu/engine.aspx?page=20030224-cikk-testvervarosok|accessdate=2009-07-01}}</ref>
* {{flagicon|Германија}} [[Лајпциг]], [[Германија]] <small>''(од 1991)''</small><ref name="Leipzig">{{cite web|url=http://www.leipzig.de/int/en/int_messen/partnerstaedte/|title=Leipzig - International Relations|publisher=© 2009 Leipzig City Council, Office for European and International Affairs|accessdate=2009-07-17}}</ref>
* {{flagicon|Никарагва}} [[Гранада, Никарагва|Гранада]], [[Никарагва]] <small>''(од 1991)''</small>
* {{flagicon|Обединети Арапски Емирати}} [[Дубаи, Обединети Арапски Емирати|Дубаи]], [[Обединети Арапски Емирати]] <small>''(од 2005)''</small>
|}
 
=== Партнерства ===
 
{| class="wikitable"
Deuil-la-Barre, Франција соработува со Нидер-Ешбах (Франкфурт на Мајна) и со Краков од Полска.
|- valign="top"
|
* {{flagicon|Франција}} [[Деј ла Бар]], [[Франција]], партнер со [[Нидер-Ешбах (Франкфурт на Мајна)]] <small>''(од 1967; припоен во 1972)''</small>
* {{Flagicon|Полска}} [[Краков]], [[Полска]] <small>''(од 1991)''<ref name="Kraków">{{cite web|url=http://www.krakow.pl/otwarty_na_swiat/?LANG=UK&MENU=l&TYPE=ART&ART_ID=16|title=Kraków otwarty na świat|publisher=www.krakow.pl|accessdate=2009-07-19|last=|first=}}</ref></small>
|}
 
== Галерија ==
 
<gallery>
File:Frankfurt Am Main-Stadtansicht von der Deutschherrnbruecke zu Beginn der Abenddaemmerung.jpg|Финансиската област, ноќе
File:Frankfurt Am Main-Westend Tower-Ansicht vom Maintower.jpg|[[Вестендштрасе 1|Кула Вестенд]], исто така позната како "крунисана кула"
File:Frankfurt am Main Friedensbrücke Westhafen.JPG|Поглед на брегот на Мајна
File:Luftbild Ffm 2005-08-11.jpg|[[Арена-Комерцбанк]] во градската шума
File:Deutsche-bank-ffm002.jpg|Кулите-близначки [[Дојче Банк]]
File:Frankfurt Goethehaus jhl.jpg|[[Куќата Гете]]
File:Kaiserstrasse-ffm011.jpg|Кајзерштрасе, поглед од Централната станица Франкфурт
File:Hundertwasser-Kindergarten from Southwest.JPG|[[Фриденсрајх Хундертвасер|Хундертвасер]]-градинка во [[Хедернхајм (Франкфурт на Мајна)|Хедернхајм]]
</gallery>
 
== Поврзано ==
 
* [[Училиште Франкфурт]]
* [[Листа на градоначалници на Франкфурт]]
 
== Наводи ==
 
=== Библиографија ===
 
* ''Frankfurt – City Guide'', Kraichgau Verlag (ISBN 3-929228-21-1)
 
== Надворешни врски ==
 
*[http://www.frankfurt.de/sixcms/detail.php?id=stadtfrankfurt_eval01.c.317693.en&template=hp_flash Official website]
*{{Wikitravel|Frankfurt}}
* [http://germany.archiseek.com/hesse/frankfurt/index.html Architecture of Frankfurt]
*[http://www.zoo-infos.de/zoos-en/120.html Frankfurt Zoo] {{en icon}}
* [http://www.altfrankfurt.com/ Frankfurt before and after World War II]
* [http://www.k-faktor.com/en/frankfurt-webcams.htm Frankfurt webcam links]
* [http://www.travelling-images.com/germany-frankfurt-march-2008 Frankfurt photogallery]
* [http://www.mygreatgermany.com/Central/Hesse/Cities/Frankfurt_(Main)/ Visual Frankfurt]
* Frankfurt Panoramas: [http://www.panorama-cities.net/frankfurt/frankfurt_germany.html 360° City Panoramas] Panorama-cities.net; [http://www.oopper.de/tn/panorama-frankfurt.htm Panorama Frankfurt - Bilder von der Skyline] Oopper.de; [http://www.frankfurt360.de/ frankfurt360.de], [http://www.panorama-frankfurt.de/ panorama-frankfurt.de]
{{Geographic location
|Centre = Франкфурт на Мајна
|North = [[Марбург]], [[Гисен]]
|Northeast = [[Фулда]]
|East = [[Вирцбург]]
|Southeast = [[Нирнберг]]
|South = [[Дармштат]], [[Манхајм]], [[Карлсруе]], [[Штутгарт]]
|Southwest = [[Кајзерслаутерн]], [[Сарбрикен]]
|West = [[Визбаден]]
|Northwest = [[Кобленц]], [[Бон]], [[Келн]]
}}
 
[[Категорија:Франкфурт на Мајна| ]]