Разлика помеѓу преработките на „Донтов метод“

Додадени 5 бајти ,  пред 10 години
с
с (Донтов метод преместена како Д`Онтов метод преку пренасочување: Правилно е Д'Онтов метод. Веќе има можност за пренасочување од Донто...)
|}
 
Д'Ондтовиот метод не произведува апсолутна, односно чиста пропорционалност: во однос на вкупниот број освоени гласови, двете поголеми партии се фаворизирани. Партијата “В“ е помалку фаворизирана, а партијата “Г“ добила недоволен број гласови за да обезбеди мандат. За да може да ѝ го освоиодземе четвртиот мандат на партијата “А“ (* 25.000) на партијата “Г“ би ѝ бил потребен минимум од 25.000 + 1 глас. Значи распределбата на мандатите меѓу овие 4 партии е фер, иако тоа не е апсолутно пропорционален одраз на нивните добиени гласови.
 
==Користење==
3.886

уредувања