Разлика помеѓу преработките на „Островот на богатството“

нема опис на уредувањето
 
== Ликови ==
* [[Џим ХокинсХоукинс]] - главниот лик во романот, прераскажувачот на приказната. Тој е младо момче кое ја иницира потрагата по богатството и воедно е главен протагонист во романот.
* [[Капетан Флинт]] - пират со лошо реноме, познат по неговите злосторства и ѕверства.
* [[Капетан Смолет]] - капетан на бродот „Хиспањола“, соработник на Ливси, Трелони и Џим.
* [[Лонг Џон Силвер]] - главен антагонист во приказната.
* Доктор ЛивсиЛејви - еден од протагонистите во приказната, пријател и соработник на Џим.
* Скуир Трелони - пријател на Ливси, еден од протагонистите во приказната.
* Били Боунс - поранешен пират кој престојува во мотелот на Џин и човек кој ја имал картата на богатството.
* Слепиот ПуПју - слеп пират кој го посетува Боунс за да му ја земе картата.
* Блек Дог - пират, соработник со Пу
* Бен Ган - заробеник на островот, подоцна соработник на Џим, Трелони, Ливси.
Анонимен корисник