Разлика помеѓу преработките на „Магарешки атентати“

нема опис на уредувањето
{{ВМРО (Aвтономистичка)}}
'''Магарешките атентати''' биле дело на новата организација [[ВМРО (Автономистичка)|ВМРО]] <ref>ПРЕДАВСТВАТА И АТЕНТАТИТЕ ВО МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА Автори Виолета Аковска и Никола Жежов,Скопје,2004 год</ref>, која произлегла од [[Расцеп на Македонската револуционерна организација|расцепот на Македонската револуционерна организација]]. Во 1911/1912 година, во периодот што непосредно претходел на [[балканските војни]], во Македонија, Новата организација ја продолжила воружената борба, меѓутоа со нова такатика. На [[Ќустендилски конгрес|Ќустендилскиот конгрес]] се дало акцент на терторизмот и од тука прозлегле т.н Магарешките атентати. Мошне сликовит опис на магарешките атентати дава Анастас Митрев, кој
запишал: