Разлика помеѓу преработките на „Август Фердинанд Мебиус“

с
нема опис на уредувањето
с
с
|caption = Август Фердинанд Мебиус
|birth_date = {{датум на раѓање|1790|11|17|df=yes}}
|birth_place = [[Шулпфорта]], [[SaxonyСаксонија-AnhaltАнхалт]], [[GermanyГерманија]]
|death_date = {{починал на и возраст|1868|9|26|1790|11|17|df=yes}}
|death_place = [[Лајпциг]]
Заслужен е за многу математички идеи, вклучувајќи ги [[Мебиусова трансформација|Мебиусовите трансформации]] кои играат важна улога во проективната геометрија, и Мебиусовата трансформација на теоријата на броевите. Работејќи со [[теорија на броевите|теоријата на броевите]], ги осмислил важните математички идеи [[Мебиусова функција]] μ(''n'') и [[Мебиусова инверзија|Мебиусовата инверзија]]. Во областа на Евклидовата геометрија, Мебиус систематски изработил начин на означување на аглите и отсечките како метод на упростување на резултатите и нивно сведување на еден облик.<ref>Howard Eves, A Survey of Geometry (1963), стр. 64 (прераб. издание 1972, Allyn & Bacon, ISBN 0205032265)</ref>
 
Мебиус е роден во [[Шулпфорта]], [[Саксонија-Анхалт]]. По мајчина линија е потомок на прочуениот црковен реформатор [[Мартин Лутер]].<ref>{{цитирана книга |last=Szpiro |first=George |title=Poincaré's Prize: The Hundred-Year Quest to Solve One of Math's Greatest Puzzles |year=2007|publisher=Plume|page=66 |isbn=978-0-525-95024-0}}</ref> Математиката ја изучувал кај истакнатиот математичар [[Карл Фридрих Гаус]] и [[Јохан Пфаф]]. Починал во [[Лајпциг]] во 1868, на возраст од 77 години.
 
== Собрани дела ==