Разлика помеѓу преработките на „Теорија на книжевноста“

с
нема опис на уредувањето
(+ средување)
с
'''Теорија на литературата''' во строга смисла на зборот е систематското изучување на природата на литературата и методите за анализа на литературата.<ref name="Culler 1997, p.1">Culler 1997, p.1</ref> Сепак, науката за литературата од [[19 век]] често вклучува – во прилог на, или дури наместо на теоријата на литература во строгата смисла на зборот — размислувања за интелектуална историја, морална филозофија, општествено пророштво и други интередисциплинарни теми кои се од значење за начинот на кој луѓето го интерпретираат значењето.<ref name="Culler 1997, p.1"/> Во хуманистичките науки, подоцнежниот стил на науката е производ од [[Литературна критика|критичката]] и често е наречен “теорија“. Како последица на тоа, зборот „теорија“ стана термин за различни научни пристапи кон анализа на текстовите. Повеќето од овие пристапи се потпираат на разните насоки на континенталната [[филозофија]] и [[социологија]].
 
== Теорија на литература и литература ==
**[[Виктор Шкловски]], [[Владимир Проп]]
*[[Структурализам]] и [[семиотика]] (види семиотичка литературна критика) – ги испитува универзалните основни структури во текстот, лингвистичките единици во текст и како авторот го прикажува значењето преку која било структура
**[[Фердинанд де Сосир]], [[Роман Јакобсон]], [[Клод Леви-Строс]], [[Роланд Барт]], [[Михаил Бахтин]], [[Јуриј Лотман]], [[Анти Арне]], [[Жак Ерман]], [[]Нортроп ФраФрај]]ј и [[морфологија]] на [[фолклор]]от
*Еко-критика – ја истражува културната врска и човековата улога во природниот свет
*Други теоретичари: [[Роберт Грејвс]], [[Аламгир Хашми]], [[Џон Сатерленд]], [[Лесли Фидлер]], [[Кенет Бурк]], [[Пол Бенишо]], [[Барбара Џонсон]]