Разлика помеѓу преработките на „Теорија на книжевноста“

+ врски
(+ врски)
**Фердинанд де Сосир, Роман Јакобсон, Клод Леви-Строс, Роланд Барт, Михаил Бахтин, Јуриј Лотман, Анти Арне, Жак Ерман, Нортроп Фрај и морфологија на фолклорот
*Еко-критика – ја истражува културната врска и човековата улога во природниот свет
*Други теоретичари: Роберт Грејвс, Аламгир Хашми, Џон Сатерленд, Лесли Фидлер, Кенет Бурк, Пол Бенишо, Барбара Џонсон
 
== Наводи ==
[[Категорија:Литература]]
{{наводи}}
 
 
 
[[Категорија:Литература]]
 
 
[[bg:Литературна теория]]
[[ca:Teoria de la literatura]]
[[cs:Literární teorie]]
[[de:Literaturtheorie]]
[[en:Literary theory]]
[[es:Teoría literaria]]
[[fr:Théorie de la littérature]]
[[hy:Գրականագիտություն]]
[[he:תורת הספרות]]
[[lv:Literatūras teorija]]
[[ja:文学理論]]
[[no:Litterær teori]]
[[pl:Teoria literatury]]
[[pt:Teoria da literatura]]
[[ro:Teoria literaturii]]
[[sl:Literarna teorija]]
[[sr:Теорија књижевности]]
[[tl:Teoryang pampanitikan]]
[[tg:Адабиётшиносӣ]]
[[tr:Edebiyat teorisi]]
[[uk:Теорія літератури]]
[[zh:西方文學理論]]