Разлика помеѓу преработките на „Друштво на писателите на Македонија“

Одбиена последната промена (од Levak) и вратена ревизијата 1876695 од Raso mk
(Претседатели на ДПМ)
(Одбиена последната промена (од Levak) и вратена ревизијата 1876695 од Raso mk)
[[Податотека:ДПМ лого.png|thumb|200px|right|Лого на ДПМ.]]
'''Друштвото на писателиписателите на Македонија''' (ДПМ) е здружение на [[писателiписател]]ите од [[Македонија]]. Од [[мај]] [[2006]] функцијата претседател на ДПМ ја врши [[Јован Павловски]], кој пред десетина години два мандата беше на челната позиција на ДПМ.<ref>{{цитирана книга|last=Павловски|first=Јован|title=Друштво на писателите на Македонија 2000-2004: прилози за книжевниот живот во Република Македонија|publisher=Друштво на писателите на Македонија|date=2004|isbn=9789989855061}}</ref>
 
Друштвото е формирано на [[13 февруари]] [[1947]] година од страна на осум писатели: [[Васил Иљоски]], [[Славко Јаневски]], [[Блаже Конески]], [[Ристо Крле]], [[Владо Малески]], [[Димитар Митрев]], [[Иван Точко]], [[Коле Чашуле]] и [[Ацо Шопов]]. За прв претседател на ДПМ е избран [[Блаже Конески]].
Претседатели на Друштвото на писатели на Македонија биле уште и: [[Ацо Шопов]], [[Славко Јаневски]], [[Димитар Митрев]], [[Србо Ивановски]],[[Коле Чашуле]], [[Димитар Солев]], [[Богомил Ѓузел]], [[Петре М. Андреевски]], [[Анте Поповски]], [[Коце Солунски]],[[Благој Иванов]], [[Гане Тодоровски]]во два избори, [[Петар Т, Бошковски]], [[Тодор Чаловски]], [[Јован Павловски]] во два избори,[[Светлана Хр. Јоциќ]] како единствена жена, [[Милован Стефановски]], [[Веле Смилевски]], [[Трајан Петровски]], и актуелниот претседател [[Раде Силјан]].
 
Претседател на ДПМ во два мандати бил и [[Гане Тодоровски]] ([[1969]]-[[1971]] и [[1985]]-[[1986]]). Од јуни [[2004]] до мај [[2006]] на чело на ДПМ беше [[Трајан Петровски]], кој на таа функција дојде на местото на [[Веле Смилевски]].
 
== Видете исто така ==