Разлика помеѓу преработките на „Франкфурт на Мајна“

Додадени 2.484 бајти ,  пред 8 години
нема опис на уредувањето
|Website = [http://www.frankfurt.de/ www.frankfurt.de]
|Bürgermeister = [[Петра Рот]]
|Bürgermeistertitel = [[ListЛиста ofна mayorsградоначалници ofна FrankfurtФранкфурт|Lord MayorГрадоначалник]]
|Partei = ЦДУ
|ruling_party1 = ЦДУ
 
== Географија ==
 
[[File:Mk Frankfurt Nachbargemeinden.png|thumb|Франкфурт како центар на регионот Рајна-Мајна]]
[[File:Ortsbezirke von Frankfurt am Main.png|thumb|16 ''Ortsbezirke'' (окружна област) на Франкфурт]]
 
=== Географска локација ===
 
Градот е лоциран на двете страни на реката [[Мајна]] во југо-западниотјугозападниот дел на [[Германија]]. ЈужниотВо јужниот дел на градот госе содржатнаоѓаат шумитеградските шуми на Франкфурт (''Frankfurter Stadtwald''), германската најголема шума внатре во градот. Центарот на Франкфурт е лоциран на северниотсеверната страна на реката.
 
=== Соседски заедници и области ===
 
На запад, Франкфурт се граничи со Main[[Мајна-TaunusТаунус-KreisКрајс]] (Hattersheim[[Хатерсхајм amна MainМајна]], Kriftel[[Крифтел]], Hofheim[[Хофхајм amна TaunusТаунус]], Kelkheim[[Келкхајм (TaunusТаунус)]], Liederbach[[Лидербах amна TaunusТаунус]],Sulzbach [[Сулцбах (TaunusТаунус)]], Schwalbach[[Швалбах amна TaunusТаунус]] и Eschborn[[Ешборн]]); на северо-западсеверозапад со Hochtaunuskreis[[Хохтаунускрајс]] (Steinbach[[Штајнбах (TaunusТаунус)]], Oberursel[[Оберурсел (TaunusТаунус),]] и Bad[[Бад HomburgХомбург]]); на север со Wetteraukreis[[Ветераукрајс]] (Karben[[Карбен]] и Bad[[Бад VilbelФилбел]]); на северо-истоксевероисток со Main[[Мајна-KinzigКинцих-KreisКрајс]] (Niederdorfelden[[Нидерорфелден]] и Maintal[[Мајнтал]]); на југо-истокјугоисток со градот [[Офенбах на Offenbach am MainМајна]]; на југ со Kreis[[Крајс OffenbachОфенбах]] (Neu[[Ној-IsenburgИзенбург]]) и на југо-западјугозапад со Kreis[[Крајс GroßГрос-GerauГерау]] (Mörfelden[[Мерфелден-WalldorfВалдорф]], Rüsselsheimand[[Риселсхајманд]] и Kelsterbach[[Келстербах]]).
 
=== Градски делови и окрузи ===
 
Градот е поделен на 46 градски делови (''Stadtteile'' или ''Ortsteile''), кои се пак се поделени на 118 градски безиркибецирк (''Stadtbezirke''). Најголемиот Ortsteil е Захсенхаузен[[Заксенхаузен-ЈугЗид]]. НајголемитеПовеќето Stadtteileareградски делови ги припоија инкорпорираапредградијата предградија(''Vororte'') или претходно поделениодделните градови, како Höchst[[Хекст]]. Некои како Nordend[[Норденд]] никнаа за време на рапидното збогатување на градот во Грундерцајт сопо што следеше соединувањето на Германија. Другите беа формирани од колониитенаселбите, кои претходно им припаѓаанаприпаѓале на други градови, како [[Дорнбуш]].
 
46 поделби се комбинирани во 16 окружни области или Ортсбезирки''Ortsbezirke'',каде секојакад секој од нив има областенОкружен комитет и претседателпретседавач.
 
=== Историја на припојувањето ===
 
СеСè до средината на 19 век, територијата на Франкфурт се состоеше од сегашните Градски делови (Stadtteile) на [[Алтштад]], [[Иненштад]], Банхофиртел[[Банхофсфиртел]], Гутлаутфиртел[[Гутлојтфиртел]], [[Галус]], [[Вестенд]], [[Норденд]], Остенд[[Остенде]], [[Ридервалд]] и Захсенахаузен[[Заксенахаузен]]. По 1877 година, голем број претходно независни оластиобласти беабиле вклучени во градот, види ја листата на сегашната поделба на градот.
 
== Главни знаменитости ==
 
[[File:Frankfurter Dom Eiserner Steg.jpg|thumb|right|[[Катедрала во Франкфурт|Катедралата Свети Бартоломеј]]]]
=== Катедрала Свети Вартолемеј ===
 
=== Катедрала Свети ВартолемејБартолемеј ===
Катедралата св.Бартоломеј (Dom Sankt Bartholomäus) е градба во готски стил која е конструирана во 14 и 15 век на фондацијата на претходната црква од меровингианското време. Тоа е главната црква во Франкфурт. Од 1365 година па натаму, кралевите на Светата Романска Империја беа избирани од црквата, и од 1562 до 1792, романско-германските императори беа овде крунисувани.
{{Main|Катедрала Франкфурт}}
 
Катедралата свСв. Бартоломеј (''Dom Sankt Bartholomäus'') е градба во [[Готска архитектура|готски]] стил, која е конструиранаизградена во 14 и 15 век на фондацијататемелите на претходната црква од меровингианското[[Меровинзи|меровинзишко]] време. ТоаТаа е главната црква во Франкфурт. Од 1365 година па натамунаваму, кралевитецаревите на Светата[[Свето Романскаримско Империјацарство|Светото беаримско царство]] биле избирани од црквата, и од 1562 до 1792, романскоримско-германските императорицареви беабиле овде крунисувани.
Од 18 век, Св.Бартоломеј беше нарекувана „катедрала“ од страна на народот, иако никогаш не беше седиште на некој бископ.. Во 1867 година, катедралата беше запалена и беше поново изградена во сегашниот свој стил. Висината на катедралата е 95м.
 
Од 18 век, Св. Бартоломеј бешебила нарекувана „катедрала“„[[катедрала]]“ од страна на народот, иако никогаш не бешебила седиште на некој бископ.бискуп. Во 1867 година, катедралата бешебила запаленауништена од пожар и бешебила поновоповторно изграденаобновена во сегашниот свој стил. Висината на катедралата е 95м95 метри.
 
=== Црква Свети Павле ===
{{Main|Црква Свети Паул, Франкфурт}}
[[File:Frankfurt Am Main-Paulskirche-Ansicht vom Maintower.jpg|thumb|upright|Црква Свети Паул]]
 
Црквата Св. Паул (''Paulskirche'') е национален историски монументспоменик во Германија со големголема политичкиполитичка симболизамсимболика, бидејќи бешебила седиште на првиот демократскодемократски избран Парламент во 1848 година. Во 1789 година бешебила основана како протестанска црква, но не бешебила завршена сесè до 1833 година. Нејзината важност има корени од [[Франкфуртски парламент|Парламентот на Франкфурт]], кој се состанувашесостанувал во црквата за време на револуционерните години 1848/49 со цел да напишенапишат Устав за обединета Германија. Обидот не успеа, бидејќи монарсите од [[Прусија]] и [[Австрија]] не сакаасакале да ја изгубат моќта, и во 1849 година пруските трупи го завршијазавршиле демократскиот експеримент со силатасила на закана и со тоа парламентот бешебил разрешен. Понатаму, зградатаобјектот бешебил повторно искористена во служба на црквата.
 
Св. Паул бешебила делумно уништена во Втората светска војна, особено внатрешноста на зградата, која сега има модерен стил. БешеБила брзо и симболично поновоповторно изградена по војната; а денес не се користи воза религиозниверски служби, нотуку главно за изложби и настани.
 
=== Старата оперска куќа ===
 
[[File:Alte Oper Frankfurt Winter 2008.jpg|thumb|left|''[[Стара опера|Старата опера]]'', старата оперска куќа, сега е концертна сала.]]
Познатата стара оперска куќа (''Alte Oper'') бешебила исграденаизградена во 1880 година од страна на архитектот [[Ричард Лусе]]. БешеБила една од најголемитеглавните оперски куќи во Германија сесè дотогаш додека не бешебила тешко уништена во Втората светска војна. СеСè до доцните 1970 години бешебила рушевина, нареченасо прекар „Најубавата„Најубава германска рушевина“. ИмашеИмало мислења самодури и да се минира. Поранешниот градоначалник на Франкфурт [[Руди Арнт]] повикаповикал минирање во 1960-тите години, со што го добиздобил прекарот „Динамитот-Руди“. (покасноподоцна Руди споменаспоменал дека никогаш не ја мислел на таа сугесттијасугестија сериозно).
Должејќи се на јавниот притисок, бешебила целосно реконструирана и одново отворена во 1981 година. Денес служи како концертна сала, додека оперите се изведуваат во Операта Франкфурт.
 
Насловот на бордурата на Старата опера вели: „ Dem„Dem Wahren, Schönen, Guten“ (За вистината, за убавината, за доброто“).
 
=== Франкфуртската оперска куќа ===
 
Франкфуртската опера е водечка оперска компанија во Германија и една од најважните оперски куќи во Европа. БешеБила избрана за „Оперска куќа на годината“ од страна на германскиотгерманското магазинсписание ''Opernwelt'' во 1995 и 2003 година.
 
=== Црква Света Катарина ===
 
[[File:Hauptwache Frankfurt.jpg|thumb|upright|[[Црква Св. Катарина, Франкфурт|Црква Св. Катарина]],
Црквата Св.Катерина е најголемата евангелистичка[[Евангелистичка црква во Германија|евангелистичка (лутеранска)]] црква во Франкфурт. Лоцирана е во самиот центар на градот на влезот во [[Цајл]].
 
=== Хауптвахе ===
 
[[File:Hauptwache Frankfurt am Main.jpg|thumb|left|Финансиската областа (позади) и Хауптвахе (напред).]]
Хауптвахе (''Hauptwache'') е зграда во [[Барокна архитектура|барокен]] стил изградена во 1730 година, најпрво користејќи се користела како затвор. Името иѝ е дадено по околниот плоштад и транспортнототранспортниот седиштецентар под неа. СитуиранТаа есе наоѓа на едниот крај на Цајл, на главната шопинг-улица за шопинг во градот.
 
=== Цајл ===
 
Цајл е главната улица за шопинг во Франкфурт и една од најнатрупаните во Германија. Улицата е пешачка зона и есе ограниченаграничи со два големи плоштади, Хауптвахе на запад и [[Констаблервахе]] на исток. ТоаТаа е вторавтората најскапа улица за продавниците даза изнајмување плаќаатпод кирија во цела Германија, веднаш по [[Кауфингерштрасе]] во [[Минхен]].
 
ЗаВо времетотекот на еден месец пред Божиќ, пешачкатапродолжената пешачка зона е резервирана за еден од најголемите и најстарите [[Божиќен пазар|божиќни пазари]] во Германија.
 
=== Ремер ===
 
Името на градската куќа значи „Романски“„Римски“. Всушност, беа земени девет куќи биле земени од страна на градскиот совет во 1405 од богатите фамилиитрговски семејства. Средната куќа станастанала градска салакуќа, подоцна бешебила поврзана со соседните згради. На горниот спрат е ''Kaisersaal'' (Салата на императорот“царот), каде што ново крунисаниот император ги одржуваодржувал своите гозби. РумерРемер бешебил делумно уништен за време на Втората светска војна и подоцна одновоповторно изграденобновен. Лоциран е во РумерсбергРемерберг (плоштадот на градската куќа).
 
{{wide image|Panorama 52.JPG|900px|360° поглед на [[Ремерберг]] (плоштадот на градската куќа).}}
=== Архитектура на 20-от век ===
 
=== Архитектура на 20-от век ===
Фрауенфриденскирхе, од 1929 година, пример за рана модерна градба на црква.
 
Фрауенфриденскирхе* [[Фрауенфриденкирхе]], одизградена 1929 година, пример за рана модерна градба на црква.
* [[Гросмарктхале]], изградена 1926-1928 година1926–1928, поранешен пазар на трговија на големо, а подоцна централаседиште на [[Европска централна банка|Европската централна банка]].
* [[Зграда ИГ Фарбен|Зградата ИГ Фарбен]], изградена 1928-1930 година1928–1930, денешен [[Универзитет Франкфурт|Универзитет Јохан Волфганг фон Гете]].
* [[Куќа на Гете|Куќата на Гете]], поновоповторно изградена во 1947 година. Родното место на [[Јохан Волфганг фон Гете]] од 1749 година бешебила уништеноуништена во Втората светска војна и подоцна одновоповторно изграденоизградена исто како оригиналот. Музејот на Гете е веднаш до неа.
* [[Музеј за применета уметност|Музејот за применета уметност]], изграден во 1985 година, дизајниран од страна на Ричард[[Рихард Маер.Mајер]]
Куќата на Гете, поново изградена во 1947 година. Родното место на Јохан Волфганг фон Гете од 1749 година беше уништено во Втората светска војна и подоцна одново изградено исто како оригиналот. Музејот на Гете е веднаш до неа.
Музеј за применета уметност, изграден во 1985 година, дизајниран од страна на Ричард Маер.
 
=== Облакодери ===