Разлика помеѓу преработките на „Peer-to-peer“

Додадени 65 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
{{Внимание}}
{{Викифицирање}}
Поимот ‚'''peer to peer'''‘ првично се употребувал за опис на [[комуникација]] помеѓу два „јазли“ (peers), аналогно на [[телефон]]скиот разговор, во кој учесниците во [[http://en.wikipedia.org/wiki/Point-to-point_(telecommunications)|point-to-point]] конекцијата имаат еднаков статус. P2P претставува „точка до точка“ конекција помеѓу два еднакви партици-панта.
 
Интернет-мрежата започнала токму како peer-to-peer систем. Целта на [[ARPANET]] била да овозможи споделување на технички ресурси во [[САД]]. Предизвикиот бил да се поврзе сет од дистрибуирани ресурси, притоа користејќи различно мрежно поврзување, во рамки на една заедничка мрежна архитектура. Првите „домаќини“ на ARPANET биле неколку американски универзитети, кои веќе биле технички независни и со еднаков статус. ARPANET ги поврза во мрежа на еднакви „јазли“, а не во master-slave или клиент-сервер релации.
6

уредувања