Разлика помеѓу преработките на „Франкфурт на Мајна“

Додадени 5.880 бајти ,  пред 9 години
нема опис на уредувањето
Лоциран на реката [[Мајна]], Франкфурт е [[Финансии|финансиски]] и [[Сообраќај во Германија|транспортен]] центар во Германија и најголем [[финансиски центар]] во [[континентална Европа]]. Тој е седиште на [[Европска централна банка|Европската централна банка]], [[Германска сојузна банка|Германската сојузна банка]], [[Франкфуртска берза|Франкфуртската берза]] и на [[Франкфуртски саем|Франкфуртскиот саем]], како и седиште на уште неколку големи комерцијални банки. [[Аеродром Франкфурт|Аеродромот во Франкфурт]] е еден од светските најпрометни меѓународни аеродроми, [[Франкфурт (Мајна) Хауптбанхоф|Централната железничка станица во Франкфурт]] е една од најголемите крајни станици во Европа и Франкфуртскиот Кројц (''[[Германските аутобанови|Autobahn]]'' крстосница) е најупотребуваната крстосница во [[Европа]]. Франкфурт е единствениот град во Германија кој е на листата на десетте [[Глобален град|Алфа светски градови]]<ref name="World Cities">{{cite web|url=http://www.lboro.ac.uk/gawc/citymap.html|title=World Cities|accessdate=2007-01-23}}</ref>. Франкфурт се наоѓа во поранешната Американска окупациона зона во Германија и тој порано беше седиште на американската армија во Германија.
 
Франкфурт се смета за [[Глобален град|алфа светски град]]<ref>{{cite web|url=http://www.lboro.ac.uk/gawc/world2008t.html |title=GaWC - The World According to GaWC 2008 |publisher=Lboro.ac.uk |date=2010-04-13 |accessdate=2010-10-24}}</ref>, запишан во списокот во 2008 година од страна на групацијата на Лофборскиот универзитет<ref>{{cite web |url=http://www.lboro.ac.uk/gawc/world2008t.html |title=The World According to GaWC 2008 |publisher=Globalization and World Cities |first=J.V. |last=Beaverstock |coauthors=Smith, R.G.; Taylor, P.J.}}</ref> и е рангиран на 21 место од сите глобални градови во поглед на надворешната политика од страна на Индексот на глобалните градови во 2008<ref>{{cite web |url=http://www.foreignpolicy.com/story/cms.php?story_id=4509&page=1 |title=The 2008 Global Cities Index |publisher=Foreign Policy |first=A.T. |last=Kearney, Inc.}}</ref> и претставува меѓународен центар за [[трговија]], [[финансии]], [[култура]], [[сообраќај]], [[образование]] и [[туризам]]. Според анкетата во врска со трошоците за живот на трговецот, Франкфурт е втор најскап град во Германија, а 48-ми во целиот свет<ref>{{cite web |url=http://www.citymayors.com/features/cost_survey.html |title=Cost of living&nbsp;– The world's most expensive cities |publisher=City Mayors}}</ref>. Франкфурт, исто така, се вбројува во топ десетте најубави градови за живот во светот, според консултантската агенција за човечките ресурси Мерсер<ref>[http://www.mercer.com/referencecontent.htm?idContent=1307990 Mercer's Quality of Living Survey 2009], www.mercer.com. Retrieved on 2 March 2009</ref>.
 
Меѓу говорниците на англиски јазик, градот е познат едноставно само како Франкфурт, иако повремено Германците го нарекуваат со полното негово име за да го разликуваат од другиот Франкфурт (значително помал) во областа [[Бранденбург]], [[Франкфурт на Одра]].
== Историја ==
 
{{Main|Историја на Франкфурт на Мајна}}
Во областа на Румер, каде имаше романски колонии,веројатно во 1 век, дури денес се пронајдени артифакти од тоа време. Градското подрачје Бонамес го добило името веројатно уште од времето на Романите-се мисли дека се добило од bona me(n)sa. Нида(Хедернхајм) беше исто така град на Романите.
 
Во областа на ''Рeмер'', каде биле воспоставено [[Древна Германија|римски колонии]], веројатно во првиот век, а некои артефакти од тоа време се наоѓаат дури денес. Градското подрачје Бонамес го добило името веројатно уште во римскиот период - се смета дека е изведено од ''bona me(n)sa''. ''Нида'' (Хедернхајм), исто така бил град на Римјаните.
Името на градот Франкфурт на Мајна потекнува од Franconofurd од германските племиња на Франките; Furt (анг. Ford) каде реката беше доволно плитка за да се помине преку неа. Алеманите и Франките живееја овде и во 794 год, Чарлеманге го претседавал империјалниот ансамбл и црковниот совет, каде за првпат е споменато Franconofurd.
 
Името на Франкфурт на [[Мајна]] потекнува од ''Franconofurd'' од [[Германи|германските племиња]] на [[Франки|Франките]]; ''Furt'' ([[англиски јазик|англиски]] Ford) каде реката беше доволно плитка за да се помине преку неа. [[Алемани|Алеманите]] и Франките живееле овде и од 794 год [[Карло Велики]] претседавал со царското Собрание и црковниот Синод, кога за првпат е споменат ''Franconofurd''.
Франкфурт е еден од најважните градови во натамошната Света романска империја. Од 855 година, германските кралеви и императори беа избрани во Франкфурт и крунисани во Ахен. Од 1562 година, кралевите/императорите исто така беа крунисувани во Франкфурт, Максимилијан II беше првиот. Оваа традиција заврши во 1792 година, кога беше избран Франц II. Ова крунисување беше одржано на денот на Бастилија, 14 јули, годишнината на нападот врз Бастилија. Изборите и крунисувањата се одржуваа во Катедралата на Св.Бартоломеј, позната како Kaiserdom( Катедралата на императорот) или во претходниците.
 
Франкфурт бил еден од најважните градови во натамошното [[Свето римско царство]]. Од 855 година, [[Листа на германските монарси|германските кралеви и цареви]] биле избирани во Франкфурт и крунисани во [[Ахен]]. Од 1562 година, кралевите/царевите, исто така биле крунисувани во Франкфурт, [[Максимилијан Втори]] бил првиот. Оваа традиција завршила во 1792 година, кога бил избран [[Франц Втори]]. Крунисувањето било намерно одржано на [[Ден на Бастилја|Денот на Бастилја]], 14 јули, годишнината од [[Освојувањето на Бастилја|освојувањето на Бастилја]]. Изборите и крунисувањата се одржувале во [[Катедралата во Франкфурт|Катедралата на Св. Вартоломеј]], позната како Kaiserdom (Катедралата на царот) или во претходниците.
Саемот на Франкфурт за прв пат беше споменат во 1150 година. Во 1240 година, императорот Фридрих II за доби империската привилегија за посетителите, со значење дека тие ќе бидат заштитени од страна на Империјата. Саемот стана навистина важен откако за сличните саеми во француските комуни се изгуби интерес во 1380 година. Саемот на кига се одржуваше во Франкфурт се до 1478 година.
 
''Frankfurter Messe'' (Франкфуртскиот саем) за прв пат бил спомнат во 1150 година. Во 1240 година, царот [[Фридрих Втори]] им додели царска привилегија на неговите посетители, што значи дека тие ќе бидат заштитени од страна на Царството. Саемот станал особено важен, откако за сличните саеми во француските комуни се изгубило интерес во 1380 година. Саемот на книгата се одржува во Франкфурт уште од 1478 година.
Во 1372, Франкфурт стана Reichsstadt(Империски град) кој ја потчини Светата ромаска империја и не како регионален владетел или како локален аристократ.
 
Во 1372, Франкфурт стана ''Reichsstadt'' ([[Царски град]]), односно директно потчинет на [[Листа на царевите на Светото римско царство|Светиот римски цар]], а не на некој регионален владетел или пак локален благородник.
Франкфурт се трудеше да остане неутрален за време на Војната во триесеттите години, но патеше од бубонска чума која ја донесоа бегалците од градот. По завршувањето на војната,Франкфурт си го поврати богатството.
Во Наполеонските војни Франкфурт беше окупиран и неколку пати бомбардиран од француските трупи.И покрај тоа остана слободен град се до целосниот колапс на Светата романска империја во 1805/6. Во 1805 година, стана дел од кнежеството Ашафенбург на чело со Fürstprimas(Архиепископот), Карл Теодор Антон Мариа фон Далберг. Ова исто така значи дека Франкфурт беше инкорпориран во конфедерацијата на Рајна. Во 1810 година Делберг ја доби титулата Возвишен кнез на Франкфурт. Наполеон сакаше својот посвоен син Eugène de Beauharnais, веќе Принц на Венеција, да го направи Возвишен кнез на Франкфурт по смртта на Делберг (се додека второспоментиот како католички бископ нема легитимен наследник). Возвишениот кнез остана краток период од 8181 до 1813 година, откако воениот тек на настани беше во корист на англо-пруските водечки сојузници, што ја отфрлија наполеонската доминантност во централна Европа. Делберг се повлече во корист на Eugène de Beauharnais, кој се разбира беше само симбол, кога второспоменатиот всушност никогаш не издаде наредба по уривањето на француските армии и Франкфурт не им припадна на сојузниците.
 
[[File:Mk Frankfurt Merian Stadtansicht.jpg|thumb|left|Франкфурт во 1612]]
По крајниот пораз и абдикција на Наполеон, конгресот на Виена го разреши кнезот, и Франкфурт влезе во новонастанатата Германска конфедерација(се до 1866) како слободен град, станувајќи седиште на Бундестагот, конфедералниот парламент што го претседаваше Хабсбуршкиот император на Австија, претставен од австискиот „претседателски пратеник“.
Франкфурт успеа да остане неутрален за време на [[Триесетгодишна војна|Триесетгодишната војна]], но градот патеше од [[бубонска чума|бубонската чума]], која ја донесоа бегалците. По завршувањето на војната, Франкфурт си го поврати богатството.
 
Во [[Наполеонови војни|Наполеоновите војни]] Франкфурт бил окупиран и неколку пати бомбардиран од француските трупи. И покрај тоа, и понатаму остана слободен град сè до целосниот колапс на Светото римско царство во 1805/6. Во 1806 година, станал дел од [[Кнежество Ашафенбург|кнежеството Ашафенбург]] на чело со Fürstprimas (Архиепископот), [[Карл Теодор Антон Марија фон Далберг]]. Ова исто така значело дека Франкфурт бил припоен кон [[Рајнска конфедерација|Рајнската конфедерација]]. Во 1810 година Далберг ја доби титулата [[Големото војводство Франкфурт|Големиот војвода на Франкфурт]]. [[Наполеон Бонапарт|Наполеон]] сакал својот посвоен син [[Евгениј де Бохарн]], веќе Принц на Венеција, да го направи Голем војвода на Франкфурт по смртта на Далберг (бидејќи второспоментиот како католички бискуп нема легитимен наследник). Големото војводство траело краток период од 1810 до 1813 година, откако воениот тек на настани се свртел во корист на англо-пруските водечки сојузници, кои ја отфрлиле наполеонската доминантност во централна Европа. Далберг се повлекол во корист на Евгениј де Бохарн, што секако било само симболична акција, бидејќи второспоменатиот всушност никогаш не владеел по уништувањето на француските армии и кога Франкфурт им припаднал на сојузниците.
По злокобната револуција од 1848 година, Франкфурт беше седиште на првиот демократски избран германски парламент, Парламентот на Франкфурт, кој заседаваше во Frankfurter Paulskirche(Црквата св.Паул) и беше отворен на 18 мај 1848 година. Институцијата пропадна во 1849 година кога прусискиот крал прогласи дека нема да ја прифати „круната на мизеријата“. Во годините на неговото постоење, собранието разви заедничка конституција за обединета Германија, со прускиот крал како свој монарх.
 
По последниот пораз и абдикацијата на Наполеон, [[Виенски конгрес|Виенскиот конгрес]] (1814-1815, прецртување на картата на Европа) го распушти Големото војводство и Франкфурт влезе во новонастанатата [[Германска конфедерација]] (сè до 1866) како слободен град, станувајќи седиште на Бундестагот, конфедералниот парламент што го претседаваше [[Хабсбуршка монархија|Хабсбуршкиот император на Австрија]], претставен од австискиот „претседателски пратеник“.
Франкфурт ја загуби независноста по Австо-пруската војна откако Прусија во 1866 година присвои неколку помали држави, меѓу кои и Слободен Франкфурт. Пруската администрација го вклучи Франкфурт во провинцијата Hesse-Nassau. Порано независниот Борнхајм и Брокенхјм беа вклучени во 1890 година.
 
[[File:Frankfurt Nationalversammlung 1848.jpg|thumb|left|Франкфуртскиот парламент во црквата Св. Павле во 1848]]
Во 1914 година, жителите на Франкфурт го основаа Универзитетот на Франкфурт, подоцна наречен Универзитет Јохан Волфганг Гете. Ова е единствената граѓанска фондација на универзитет во Германија, а денес е еден од најголемите универзитети во Германија.
 
По несреќната [[Револуции во германските покраини во 1848 година|револуција од 1848 година]], Франкфурт бил седиште на првиот демократски избран германски парламент, [[Франкфуртски парламент]], кој заседавал во Frankfurter Paulskirche (Црквата Св. Павле) и бил отворен на 18 мај 1848 година. Институцијата пропаднала во 1849 година, кога [[Кралство Прусија|прускиот крал]] прогласил дека нема да ја прифати „круната на мизеријата“. Во годините на неговото постоење, собранието развило заеднички Устав за обединета Германија, со прускиот крал како свој монарх.
Од 6 април до 17 мај 1920 година, во наредните воени интервенции за смирување на Рурското востание, Франкфурт беше окупиран од француските трупи. Французите изјавија дека од Член 42 до 44 од Мировниот договор на Версај, кој се залага за одоружувување на Рајнланд е прекршен. Во 1924 година, Лудвиг Ландман стана првиот еврејски градоначалник на градот, и водеше значајна експанзија за време на наредните години. Така, за време на нацистичката ера, синагогите во Франкфурт беа уништени.
 
Франкфурт ја загубило својата независност по [[Австро-пруска војна|Австро-пруската војна]], откако [[Прусија]] во 1866 година присвоила неколку помали држави, меѓу кои и [[Слободен град Франкфурт|Слободниот град Франкфурт]]. Пруската администрација го вклучила Франкфурт во својата провинција [[Хесен-Насау]]. Претходно независните градови Борнхајм и Бокенхајм биле припоени во 1890 година.
Градот Франкфурт беше неколку пати бомбардиран за време на Втората светска војна (1939-1945). Беа убиени над 5.500 жители за време на нападите, и најпознатиот средновековен градски центар, и во тоа време и најголем во Германија,беше уништен. Повоената реконструкција се обележа со едноставен модерен стил, неповратно менувајќи го архитектското лице на Франкфурт. Само неколку симболички градби беа историски реконструирани, но на специфичен начин.
 
Во 1914 година, граѓаните на Франкфурт го основале [[Универзитет Франкфурт|Универзитетот Франкфурт]], подоцна наречен Универзитет Јохан Волфганг Гете. Ова е единственото граѓанско основање на Универзитет во Германија, а денес тој е еден од најголемите универзитети во Германија.
Колекцијата од историско важните документи Cairo Genizah на Градската библиотека беше уништена за време на бомбандирањата на градот. Според арабискиот и генизаскиот научник С.Д. Гоитајн „ не преживеа дури ни литературата која ја индицираше содржината“.
 
Од 6 април до 17 мај 1920 година, следеле воени интервенции за смирување на [[Рурско востание|Рурското востание]], Франкфурт бил окупиран од страна на француските трупи<ref>[http://www.stadtgeschichte-ffm.de/service/chronik/chronik_5_2_e.html Chronology: Emergence of a Modern City 1866-1945]. Retrieved 10 June 2010.</ref>. Французите изјавиле дека членовите од 42 до 44 од [[Версајски договор|Мировниот договор во Версај]], кој се залагал за разоружување на Рајнската област се прекршени<ref>{{cite news|title=French march into Germany|date=7 April 1920|work=The Times |page=10 |accessdate=3 August 2010}} "The French commander issued a notice to the public informing them that the occupation was consequent upon the German advance in the Ruhr contrary to the Peace Treaty."</ref>. Во 1924 година, [[Лудвиг Ландман]] станал првиот [[Јудаизам|еврејски]] градоначалник на градот и водел кон значајно проширување за време на наредните години. Меѓутоа, за време на нацистичката ера, [[синагога|синагогите]] во Франкфурт биле уништени.
По завршувањето на војната, Франкфурт стана дел од новонастаната држава Хесен, која се состоеше од провинциите на стар Хесен-(Дармштад) и Пуриски Хесен. Градот беше дел од Американската окупациона зона на Германија. Воениот гувернер на американска зона (1945-1949) и Високиот комесар на Америка за Германија (1949-1952) имаа нивни штабови во IG Farben Building, која останата неоштетена за време на бомбардирањата на сојузниците за време на војните. Франкфурт беше оригинален избор за провизорниот главен град на Западна Германија- тие стигнаа и до конструирање на нова парламентарна зграда која никогаш не беше искористена за таа намена. Се до 1949 година, беше искористена како зграда за радиски студија на Hessischer Rundfunk. На крајот Конрад Аденојер (првиот повоен канцелар) го преферираше малиот град Бон бидејќи беше блиску до неговиот роден град, но исто така и од друга причина;многу други проминентни политичари се спротиставуваа на изборот Франкфурт, еден од најголемите градови ви Германија и стар центар на старата германско доминантна Света Романска Империја, да биде прифатен за „постојан“ главен град на Германија, притоа намалувајќи ја подршката на населението во Западна Германија за повторно обединување, и можното враќање на Владата во Берлин.
 
[[File:Frankfurt Am Main-Altstadt-Zerstoerung-Luftbild 1944.jpg|thumb|left|Поглед од горе на катедралата во ај 1945 по [[Втора светска војна|Втората светска војна]]]]
За време на 1970-тите, градот создаде еден од европските најефикасни подземни транспортни системи. Тој систем го вклучува приградскиот железнички систем(S-Bahn) способен да оди од најзафрлените подачја па се до центарот, и длабок подземен лесен железнички систем со помали вагони (U-Bahn) исто така способен за патување над земја на уличните железници.
 
Градот Франкфурт бил неколку пати [[Бомбардирањата во Франкфурт на Мајна во Втората светска војна|бомбардиран за време на Втората светска војна]] (1939-1945). Биле убиени над 5.500 жители за време на нападите и некогаш познатиот средновековен градски центар, во тоа време и најголем во Германија, бил уништен. Повоената реконструкција се обележа со едноставен модерен стил, неповратно менувајќи го архитектонското лице на Франкфурт. Само неколку атрактивни згради биле историски реконструирани, но на специфичен начин.
 
Збирката на историско важните документи [[Каирска гениза]] на Градската библиотека биле уништени за време на бомбардирањата на градот. Според [[Арабист|арабискиот]] и генизаскиот научник С.Д. Гоитајн „не преживеала дури ни литературата која ја индицира содржината“<ref>Goitein, S.D. ''A Mediterranean Society: The Jewish Communities of the Arab World as Portrayed in the Documents of the Cairo Geniza, Vol. I - Economic Foundations''. University of California Press, 2000, p. 5</ref>.
 
По завршувањето на војната, Франкфурт станал дел на новонастаната држава Хесен, која се состоела од некогашните провинции на стар [[Народна покраина Хесен|Хесен-(Дармштад)]] и [[Покраина Курхесен|Пруски Хесен]]. Градот бил дел од [[Американска окупациона зона на Германија|Американската окупациона зона на Германија]]. Воениот гувернер на американска зона (1945-1949) и Високиот комесар на Америка за Германија (1949-1952) имале нивни штабови во IG Farben Building, намерно оставена неоштетена за време на бомбардирањата на сојузниците за време на војните. Франкфурт бил првичниот избор за привремен главен град на [[Западна Германија]] - тие стигнаа и до градење на нова парламентарна зграда, која никогаш не беше искористена за таа намена. Од 1949 година, била користена како зграда за радиските студија на Hessischer Rundfunk. На крајот, [[Конрад Аденауер]] (првиот повоен [[канцелар]]) го преферирал малиот град [[Бон]], во најголем дел бидејќи бил блиску до неговиот роден град, но исто така и од друга причина; многу други истакнати политичари се спротиставуваа на изборот Франкфурт, еден од најголемите градови во Германија и стар центар на старото германско доминантно Свето Римско Царство, да биде прифатен за „постојан“ главен град на Германија, притоа намалувајќи ја подршката на населението во Западна Германија за повторно обединување, и можното враќање на Владата во [[Берлин]].
 
[[File:Frankfurt Am Main-Samstagsberg-20070607.jpg|thumb|left|Реконструкција (1981–1984) на шест куќи на источната страна на ''[[Ремерберг]]'', кои беа уништени во [[Втора светска војна|Втората светска војна]]]]
Во текот на 1970-тите, градот создал еден од европските најефикасни подземни транспортни системи. Тој систем го вклучува приградскиот железнички систем (S-Bahn) способен да оди од најзафрлените подачја, па сè до центарот, и длабок подземен лесен железнички систем со помали вагони (U-Bahn) исто така способен за патување над земја на уличните железници.
 
Во повоениот период, Франкфурт поново никна во финансиски и транспортен центар на Германија.
=== Население ===
 
Како најголем центар на меѓународнамеѓународната трговија, Франкфурт е мултикултурен град, дом на луѓе од 180 националности. КакоВо додатокприлог на ентичкотоетничкото германско мнозинство, градот содржи бројно имигрантно население од [[Турција]], [[Италија]], [[Хрватска]], [[Србија]], [[Полска]], [[Грција]], [[Македонија]], [[Мароко]], [[Босна и Херцеговина]], [[Пакистан]], [[Шпанија]], [[Португалија]], [[Франција]], [[Јапонија]], Америја[[САД]], Авсртија[[Австрија]], [[Индија]], [[Англија]], [[Романија]], [[Авганистан]], [[Русија]], [[Бугарија]], [[Либан]] и [[Кина]]. Франкфурт е исто така домадом на втората по големина Корејска заедница во Европа и најголемата во Германија, тамилска заедница од [[Шри Ланка]].
 
Долго време во Франкфурт доминирал [[Протестантизам|протестантизмот]]. ЗаМеѓутоа, за време на 19-тиот век голем број на католици се преселијапреселиле овде. Во 2006 година, катилицизмоткатолицизмот беше најголема доминација веднаш по протестантизмот, 25% и 23% соодветно<ref>{{cite web|url=http://frankfurt.de/sixcms/media.php/678/K02_Bev%C3%B6lkerungx.pdf |title=Kapitel 02 Bevölkerung - page 18 |format=PDF |date= |accessdate=2010-10-24}}</ref>. Но, и двете доминации губат членови и двете заедно имаат помалку од пола население. Според Централниот совет на Евреите во Германија,има постојат 7.300 Евреи здружениповрзани со еврејската вера во Франкфурт, давајќи ја третата најголема [[Историја на Евреите во Германија|еврејска заедница]] (покрај [[Берлин]] и [[Минхен]]) во Германија.
 
== Клима ==
 
Франкфурт има умерена океанска клима со релативно ладни зими и благи лета. Просечната годишна температура изнесува 10.1&nbsp;°C (50&nbsp;°F)С.
{{Weather box
|location = Frankfurt
|metric first = yes
|single line = yes
|Jan high C = 4.0
|Feb high C = 5.6
|Mar high C = 10.4
|Apr high C = 14.5
|May high C = 19.5
|Jun high C = 22.3
|Jul high C = 24.8
|Aug high C = 24.8
|Sep high C = 20.1
|Oct high C = 14.0
|Nov high C = 7.7
|Dec high C = 5.0
|year high C = 14.4
|Jan mean C = 1.4
|Feb mean C = 2.2
|Mar mean C = 6.2
|Apr mean C = 9.3
|May mean C = 14.0
|Jun mean C = 17.0
|Jul mean C = 19.3
|Aug mean C = 19.1
|Sep mean C = 15.1
|Oct mean C = 10.0
|Nov mean C = 4.9
|Dec mean C = 2.5
|year mean C = 10.1
|Jan low C = -1.3
|Feb low C = -1.2
|Mar low C = 1.9
|Apr low C = 4.1
|May low C = 8.4
|Jun low C = 11.7
|Jul low C = 13.7
|Aug low C = 13.4
|Sep low C = 10.1
|Oct low C = 6.0
|Nov low C = 2.1
|Dec low C = 0.0
|year low C = 5.8
|Jan precipitation mm = 42.5
|Feb precipitation mm = 37.1
|Mar precipitation mm = 47.6
|Apr precipitation mm = 42.8
|May precipitation mm = 60.2
|Jun precipitation mm = 60.6
|Jul precipitation mm = 64.9
|Aug precipitation mm = 52.9
|Sep precipitation mm = 50.0
|Oct precipitation mm = 54.6
|Nov precipitation mm = 51.8
|Dec precipitation mm = 55.7
|year precipitation mm = 620.7
|Jan precipitation days = 9.8
|Feb precipitation days = 7.1
|Mar precipitation days = 9.3
|Apr precipitation days = 8.5
|May precipitation days = 9.8
|Jun precipitation days = 10.3
|Jul precipitation days = 9.3
|Aug precipitation days = 7.8
|Sep precipitation days = 8.1
|Oct precipitation days = 9.3
|Nov precipitation days = 9.7
|Dec precipitation days = 9.9
|year precipitation days = 108.9
|source 1 = [[World Meteorological Organization]] ([[United Nations|UN]])<ref>{{cite web
|url=http://www.worldweather.org/016/c00057.htm
|title=Weather Information for Frankfurt
|accessdate=}}</ref>
|date=August 2010
}}
 
== Географија ==