Разлика помеѓу преработките на „Пиндар“

Додадени 1.752 бајти ,  пред 9 години
+ содржина
(ново)
 
(+ содржина)
[[File:Pindar statue.jpg|thumb|right|'''Пиндар''', римска копија на грчка биста од 5 век п.н.е., се чува во Националнит музеј во [[Неапол]])]]
'''Пиндар''' ({{lang-el|Πίνδαρος}}, ''Pindaros''; [[латински]]: ''Pindarus'') (околу 522–443 п.н.е.) се смета за најголем хорски лиричар во [[Стара Грција]]. Поетиката ја учел дома, а потоа во [[Атина]]. Се знае дека кога [[Александар Македонски]] ја освоил [[Теба]], ја поштедил единствено куќата на Пиндар.
 
==За животот и делото==
Пиндар живеел во време кога многу гранки од големото стебло на еленската лирика се исушиле, а хорската песна најраскошно расцветала. Од целокупните негови дела потполно се зачувани само четири книги таканаречени епиникии, т.е. победнички песни, песни испеани како благодарност на најголемиот момент во животот на човекот, славата на неговата победа. Од другата негова поезија зачувани се само делови.
 
Пиндар секогаш зборувал како пророк и свештеник, како учител на мудрости, а и тој самиот себеси не се нарекува поет, туку мудрец. Своето сфаќање на светот и животот го засновал врз својот став кон религијата. Тој е прв кој на боговите и хероите им го придава култниот епитет „свет“. Неговите богови со својата морална чистота се разликуваат многу од боговите кои ги претставува [[Хомер]].
 
 
==Наводи==