Разлика помеѓу преработките на „Централен комитет на МРО“

 
== Права и должности на Централниот комитет ==
 
{{Македонска револуционерна организација}}
 
: ''Централниот комитет'' го утврдува предлогот за Уставот, Статутот и другите нормативни акти како што е [[Правилник за четите на ТМОРО|правилникот за четите]]
[[Податотека:Печат на Централниот комитет.jpg|150px200px|мини|лево|МАКЕДОНСКИ ЦЕНТРАЛЕН РЕВОЛУЦИОНЕРН КОМИТЕТ - [[Слобода или смрт|СЛОБОДА ИЛИ СМРТ]] ]]
: ''Централниот Комитет'' ги избира и разрешува претседатели, секретарите, и членови на управните тела на месните комитети, а во вонредни околности ''ЦК'' има право раководството во окрузите или околиите да го довери на едно внатрешно или однадвор назначено лице. Окружните комитети го потврдуваат раководството на околиските комитети, а тие на селските комитети <ref><small>''[[:s:Устав на ТМРО|Устав на ТМОРО]]''</small></ref>