Кашлица: Разлика помеѓу преработките

Одземени 14 бајти ,  пред 11 година
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
===Реактивна болест на дишните патишта===
<br />
Кога лицето коесо едијагноза дијагностицирано како моженпотенцијален [[астматичар]], се жали само од кашлање , тогаш тој пати од поинаква астматичарска кашлица. Двата поврзани синдроми се атописка кашлица и езонофиличен бронхит. Атописката кашлица се јавува поретко , со атопија и богат езонофилис во исплувокот , но со нормална функција и чуствителност на дишните патишта . Исто така и езинофиличниот бронхит се карактеризира со езинофилија во исплувокот , без некаква атопија или преголема чуствителност на дишните патишта. За ваков тип на [[болест]] , најсоодветно лекување е лекувањето со [[кортикостероид|кортикостероиди]]. Кога ќе се влоши акутно-хроничната и опструктивната [[белодробна болест]] , исто така се влошува и кашлицата. <br />
'''Астмата''' е најчест случај на хронична кашлица кај младите и кај возрасните. Кашлањето може да биде единствениот симптом на [[астма]], или пак [[бревтање|бревтањето]], тешкотии при дишењето , чувството на напнатост во градите , се исто така симптоми на [[астма|астмата]]. Во зависност од тоа колку е сериозна [[астма|астмат]]а , таа може да се третира и со бронходилатори ( лекови кои ги отвораат дишните патишта) или пак со инхалирачки стероиди. Лекувањето на [[астма|астмата]] треба да ја спречи и кашлицата. <br />
[[Хроничен бронхитис|Хроничниот бронхит]] е медицински дефиниран како постојана продуктивна кашлица со исплувок или слуз , со времетраење од најмалку 3 месеци во две години. [[Пушење|Пушачите]] најчесто кашлаат заради [[Хроничен бронхитис|хроничниот бронхит]]. Цигарите предизвикуваат восплание, лачење на слуз во дишните патишта и тешко искашлување на слузот. Кашлањето многу помага при искашлување на сите тие секрети. Оваа болест може да се излечи со откажување од цигарите. [[Хроничен бронхитис|Хроничниот бронхит]] исто така може да биде предизвикан од [[пневмокониоза]] или од долготрајно вдишување на [[чад од цигари]]. <br />
129

уредувања