Разлика помеѓу преработките на „Албанска мафија“

Одземен 141 бајт ,  пред 9 години
+interwiki, +категории, ситна поправка
с (Брзо додавање категорија Мафија (со користење на HotCat))
(+interwiki, +категории, ситна поправка)
{{без извори}}
'''Албанската мафија (АМ''' ) или албанскиот организиран криминал ( AOК ) се општите термини кои се користат за разни криминални организации лоцирани во Албанија или составени од eтнички Aлбанци. Албанските криминалци се значително активни во САД и во земјите на Европската Унија (ЕУ ), кои учествуваат во различни видови на кривични претпријатија, вклучувајќи дрога и трговија со оружје. Се вели дека во Албанија има 15-30 фамилии или кланови со околу 20 луѓе на клан, правејќи членство од околу 300-600 членови.
{{вики}}
{{машински превод}}
'''АлбанскатаАлбанска мафија''' ('''''АМ''' '') или албанскиот'''Албански организиран криминал''' ( '''''AOК ''''') се општите термини кои се користат за разни криминални организации лоцирани во [[Албанија]] или составени од eтнички Aлбанци. Албанските криминалци се значително активни во [[САД]] и во земјите на [[Европската Унија]] (ЕУ ), кои учествуваат во различни видови на кривични претпријатија, вклучувајќи дрога и трговија со оружје. Се вели дека во Албанија има 15-30 фамилии или кланови со околу 20 луѓе на клан, правејќи членство од околу 300-600 членови.
 
==Опис==
Автентичното албанско општество е регулирана со сет на закони наречени " Канон "( или Канун ). Постојат многу канони во Албанија: Канон на планини, Канон на Лек Дукаѓини, Канон на Скендербег, Канон на Лабериа. Канонот го уредува животот на едно село и на регионот, а не на семејство или ' ФИС " како што некои тврдат. Зборот ФИС понекогаш е погрешно разбран затоа што тоа исто така значи " племе ", но во албанскиот јазик ' ФИС ' значи роднини кои помеѓу себе се еден крв. На пример, според американските правила, сите луѓе што се еден крв со Рокфелер ќе создадат " Рокфелер ФИС".
 
Автентичното албанско општество е регулирана со сет на закони наречени " Канон "( или Канун ). Постојат многу канони во Албанија: Канон на планини, Канон на Лек Дукаѓини, Канон на Скендербег, Канон на Лабериа. Канонот го уредува животот на едно село и на регионот, а не на семејство или ' ФИС " како што некои тврдат. Зборот ФИС понекогаш е погрешно разбран затоа што тоа исто така значи " племе ", но во албанскиот јазик ' ФИС ' значи роднини кои помеѓу себе се еден крв. На пример, според американските правила, сите луѓе што се еден крв со Рокфелер ќе создадат " Рокфелер ФИС".
Албанскиот Канон, или канони, не биле напишани на хартија. Значи, немало потпис. Албанците требаа да измислат нешто ќе го замени потписот кој ги поврзува двете страни во договорот или трансакцијата. Тие го замениа потписот со ракување. Гестот при случајот на Ракувањето во однос на договор или трансакција се нарекува " Беса ". Во албанскиот Канон велејќи: "Јас дадов Беса " е исто како да се вели во САД се "потпишав на документот ". Освен тоа,обврската на "Беса", е повеќе од материјална трансакција - Тоа е обврзана со чест. Една стара поговорка вели ' Kur shqiptari te jep fjalen, аi. te jep djalin ". Тоа значи кога албанецот го дава својот збор, тој побрзо ќе го изгуби својот син одколку да се повлече од неговиот збор, или " Беса ".
 
Албанските гангстери се чини дека го употребиа на нивна корист поимот на "Беса". Тие ја користат идејата на Албанците дека не може да се скрши " Беса ", со цел да ги задржат своите криминални организации заедно. Сепак, канонот не може да се користи во корист на албанската мафија ,повеќе од колку што Кривичниот законик на САД би можел да се користи за организиран криминал.
Денес постојат многу печатени канони ; Канон на Лек Дукаѓини, Канон на Скендербеу, и Канон на Laberia, се три од нив.
 
Системот на Канон во Албанија е ист како и онаа на Србија, Босна и Црна Гора. Таа има Имател( Лидер во војна и дискусија ). На ранг под Имателот се нарекува ' Џобарс ' ( алб. Gjobars ), кои се луѓето кои го поставуват казните против оние кои го кршат законот. Под ' Џобарс ' се ' Војводите, словенски збор. Војводите се главите на секое семејство, или ФИС, во некое село.
Имателот на селото го означува Имателот на регионот. На пример, имател од четирите оригинални села на Келмени одговараат пред ГлавниотИмателГлавниот Имател на целиот Келмени.
 
" Адвокатите " на Канунот се нарекуваат " постарите (алб. pleqt ). Во постарите може да биде било кој. Тие работат на прекршоците исто како и адвокатите. Ако ' постарите 'не можат да го решат предметот, потоа Имателот, Џобарот, и Војводата се мешат за да се запре конфликтот помеѓу двете страни.
 
Како што може да се види во Канонот на Лек Дукаѓини или во било кој друг албански Канун,тоа е само збир на закони кои беа користени во Северна Албанија, Србија, Црна Гора и Босна за време на Отоманската окупација на Балканот, наместо законите предложени од страна на Османлиите.
 
Причината зошто луѓето [ кој? ]го нарекуваат " Канонот на Лек Дукаѓини " канонот на сите Албанци е затоа што овој канон е собрано и кодифициранапрв пат пред околу 100 години. Лицето кое го собираше тоа беше д-р Штјефан Ѓецови ( алб. Shtjefen Gjecovi ), косовски католички свештеник. Неговата верзија на Канон се однесува само на регионот каде што тој го собираше, Мирдита,Дигаѓини,Задрима, итн .Верзијата на Ѓецови имаше околу 1300 ставови, а тоа ги вклучува и законите за брак, црква, купување и продавање, итн .Полн Канон на Албанија треба да вклучува најмалку 5000 ставови. Значи верзијата на Ѓецови не е завршена.
 
:Вовлечен ред
'''==Структура'''==
Албанската мафија во Европа, особено Британија, позната и како bajrak ,формираа еден претпазлив совет со неколку клан лидери. Шефовите на секое семејство во рамките на Советот го сочинуваат лидерите на површинските единици. Овие единици често се состојат од региони во однос на големината, статус, моќ и [ пропорционален на материјалните ресурси ]. На пример, во Њујорк, претставници на неколку семејства се собираат и ја координира активноста во Бронкс.
 
Во другите четири градски региони, дејствијата се вршат од страна на одделни семејни организации. Во рамките на површината на дворовите, секое семејство содржи Извршен комитет или bajrak. Составени од главните на секоја област на ФИС, и крвни роднини, bajrak служи како внатрешен круг на секоја семејство од областа. Главниот, или шефот на секое семејство, избира лидер на единицата[ претседател, или под - босови ], често роднини по крв. Бајракот обезбедува ресурси за претседателите вклучувајќи ги потребните тактики и тренинзи кои се неопходни за спроведување на шверц со оружје и дрога, како и софистициран грабежи. Тоа е тактиката на овие групи што укажува на екс - агенти за безбедност од Албанија кои исто така се вклучени. Неодамнешните напади од мали екипи во Њујорк, областа на Њу Џерси укажуваат на ваква обука.
 
Тие се појавуваат милитаристички и плански во нивните тактики. Конкретно, тие често се впуштаат во брз, мулти - Фронт напади врз повеќе цели во рамките на еден концентриран област, и во релативно кратко време. Ова ги спречува властите да погодат за тоа до каде тие можат да нападнат и на тој начин обезбедуваат високата стапка на успех. [ 2 ]
Севкупниот успех, сепак, за просторни единици зависи од координирање на активностите на двајца офицери во рамките на семејството. Првиот е офицер за врска, понекогаш се нарекува miq(другар). Другарот се грижи за тоа дека нивото на координација меѓу просторните единици останува висока. Ова осигурува дека територијата нема да биде нарушена, и дека регионалните единици можат да си помагаат една на друга без инциденти, ако тоа биде потребно. Често не е крв однос, се чини дека овој систем преовладува меѓу главните семејствата на источните градови на САД. Ваквата координација овозможува средствата да се акумулираат и да се префрлат за перење пари во странство, најчесто преку предните компании како Увоз / Извоз бизниси, транспортни компании, и погони за преработка низ целиот Балкан, и особено Албанија. Таквата активност,му носи работа на вториот службеник, на емигрантот координатор. Ова лице е најверојатно роднина по крв и најверојатно ги користи емигрантските социјални / или политички групи како покритие за повторни патувања од САД и од западните европски метрополи, назад во Албанија, Македонија или на Косово. Емигрантите координатори најверојатно имаат мала поддршка на персоналот на другарство кои тие ги користат за решавање на нивните проблеми, тешките ситуации, и слично. Потоа задачите за комуникација со другите криминални организации и служат како амортизери ако властите се премногу блиску [2].
 
Севкупниот успех, сепак, за просторни единици зависи од координирање на активностите на двајца офицери во рамките на семејството. Првиот е офицер за врска, понекогаш се нарекува miq(другар). Другарот се грижи за тоа дека нивото на координација меѓу просторните единици останува висока. Ова осигурува дека територијата нема да биде нарушена, и дека регионалните единици можат да си помагаат една на друга без инциденти, ако тоа биде потребно. Често не е крв однос, се чини дека овој систем преовладува меѓу главните семејствата на источните градови на САД. Ваквата координација овозможува средствата да се акумулираат и да се префрлат за перење пари во странство, најчесто преку предните компании како Увоз / Извоз бизниси, транспортни компании, и погони за преработка низ целиот Балкан, и особено Албанија. Таквата активност,му носи работа на вториот службеник, на емигрантот координатор. Ова лице е најверојатно роднина по крв и најверојатно ги користи емигрантските социјални / или политички групи како покритие за повторни патувања од САД и од западните европски метрополи, назад во Албанија, Македонија или на Косово. Емигрантите координатори најверојатно имаат мала поддршка на персоналот на другарство кои тие ги користат за решавање на нивните проблеми, тешките ситуации, и слично. Потоа задачите за комуникација со другите криминални организации и служат како амортизери ако властите се премногу блиску [2].
 
Емигрантот координатор, треба да работи под заштита албанските социо - политички групи, како што се Легалитети или Бали Комбтар, најверојатно користи група персонал и слично командна структура на целокупните семејства.
:Вовлечен ред
 
'''==Организацијата Рудај==
Главна статија: Rudaj Организација'''
Најпознатата албанска криминална организации беше организацијата Рудај. Во октомври 2004 година, ФБИ уапси 22 мажи кои работеле за организацијата. Во апсењето беше вклучен и нејзиниот лидер Алекс Рудај, и ефективно ставиа крај на бандата. Групата на Рудај влегле на територијата на криминалното семејство Лучесе во Асторија, Квинс, Њујорк, и се вели дека дури и убиле два главни луге во семејството на Лучесе. Името на организацијата Рудај доаѓа од името на шефот на организацијата. Според "Њујорк тајмс " објавено во јануари 2006 година ", Почетоко на организацијата е во во 1990 година, корпорацијата, предводена од еден човек по име Алекс Рудај, кој воспостави врски со утврдени фигури на организираниот криминал вклучувајќи и членови на криминалното семејство Гамбино, велат властите. Потоа, преку преговори или во вооружени пресметки, Албанците сакаа да бидат самостојни, и се осмели да се борат Лучесе и Гамбино семејствата за територија во Квинс, Бронкс и Вестчестер Каунти, велат обвинителите. "[3 ]
 
:Вовлечен ред
'''==Меѓународна активност==
===Белгија'''===
Според белгиската полиција, одделот специјализиран за албанскиот организирани криминал, албанските мафијшки кланови доминираат, водејќи во трката за нелегална трговија, вклучуваќи ги трговијата со луѓе и продавањето на кокаин и хероин. Албански банди се проширени низ цела Европа, соопшти полицијата, додавајќи дека албанската бруталност и мрежи на проституција ги направија нив познати и доминантни во трговијата со луѓе на Запад. Тие се познати како многу насилни и незнаат да запрат по никаква цена.
Белгија се смета за една од најважните земји за трговците со луѓе, што е последната порта пред влегување во Велика Британија, и се смета како " Ел Дорадо на нелегалната имиграција ".
Се проценува дека до 100.000 илегални имигранти биле префрлени на Белгија од Албанци, а некои набљудувачи предупредуваат дека оваа бројка ги претставува илегалните имигранти само во Брисел
 
'''===Холандија'''===
:Вовлечен ред
'''Холандија'''
Албанците во Холандија неодамна беа вклучени во многу грабежи и случаи на убиства. Една неодамнешен случај беше оној на Дурим Гремај, кој бил претресен од страна на холандската полиција [7].
 
'''===Норвешка'''===
Главна статија: норвешки наркокартели
Албанската мафија е една од најдоминантните и напознати криминални организации во Норвешка. [се бара извор ] Нивните активности се движат од шверц на дрога, проституција, трговија со луѓе, шверц со оружје, сексуална злоупотреба, и атентат.
 
:Вовлечен ред
'''===Скандинавија'''===
Албанските мафијашки кланови во Норвешка, Шведска и Данска се осомничени за инволвираност во шверцот на оружје, проституција, шверц на хероин и вооружени грабежи, како што е грабежот на 10 милиони долари во познатиот NOKAS ( Norsk контакт услуга ) грабеж на 4-ти Април, 2004 година.
 
" Етничката албанска мафија е многу моќна и исклучително насилна ", вели Ким Кливер, главен инспектор за организиранио криминал во данската национална полиција. " Ако ги споредиме со италијанската мафија, Албанците се посилни и не се плашат од убивање. " Извршните органи проценуваат дека дури и мала албанска банда може да прошверцуваат 220 кг хероин за една година во Скандинавија.
 
:Вовлечен ред
'''===САД'''===
" На улиците каде италијански Моб еднаш владееше, го превземаа една група, водени од силни, амбициозни албански имигранти, кои се уште се придржуваат до кодот на молчење ". - " Се 'уште се обидувааме да дознаеме повеќе за нивната култура и да дознаеме што ги прави да функционират ", Џејмс Фарли, ФБИ супервизорски специјален агент, и експерт за организиран криминал, вели за Албанците. "Тие се тешки да се инфилтрираат. " " Ние сме само на чекор со албанскиот организиран криминал, "вели тој. Додека италијанските мафијаши може да се три или четири генерации отстранети од нивната земја, Албанците израснале под брутален комунистички режими, ангажирани во долготрајни крвни непријателства со меѓусебните ривалски кланови, и приклучувањето на строг кодекс на молчење што ги прави италијански кредо на омерта разиграни . " Првата генерација Албанци имаат тенденција да бидат понасилни " од американско-родени групи, тврди Хал. [9 ]
 
Во САД, албанските банди почнаа да бидат активни во средината на 80-тите, главно, учествувале во ниско ниво на кривични дела како што се грабежи и кражби. Подоцна, тие ќе се поврзат со Коза Ностра криминалните фамилии,пред да растат доволно и да бидат силни за на крајот да работат под сопствените организации под Илиази презимето. [10 ] Албанскиот организиран криминал создаде нови и единствени проблеми на офицерите низ земјата за спроведување на законот, дури се закануваа дека ке го заземаат местото на Ла Коза Ностра ( LCN ) семејствата како газди на Американскиот криминал, според ФБИ функционери. [11 ]
 
Говорејќи анонимно за весникот на градот Филаделфија ,член на "Kielbasa Posse", етничка полска моб група, објавена во 2002 дека Полјаците се спремни да направат бизнис со сите освен со албанците. Доминиканците. Црнците. Италијанците. азиски улични банди. Русите. Но, тие нема да одат во близина на албанската толпа. Албанците се премногу насилни и премногу непредвидливи " [ 12 ] Полската банда изјави на своите соработници дека Албанците се како на почетокот од сицилијанската мафија – клан, таинствени, кои се преосетливи на секаков вид на навреди и премногу брзо користат насилство за доброто на одмазда. [ 12 ]
 
Rudaj организацијата, исто така наречена " Корпорација", беше добро позната албанска криминална организациија што делуваше во метро областа на Њу ЈоркЊујорк
:Вовлечен ред
 
'''===Италија'''===
Албанците се фокусираниво богатите централни и северни области, како Ломбардија, Пиемонт и Тоскана. Заедно со косовската мафија и кинеската Триадс, сите тие работат под контрола на италијанската мафија. Еден од најдобрите обвинители на Италија, Каталдо Мота, кој ги идентификува најопасните албански мафијаши, вели дека тие се закана за западното општество.
" Патот за оружје и луѓе, што значи илегалните имигранти наменети за Европа, се во рацете на албанците. "
"Албанската мафија се чини дека има воспоставено добри работни односи со италијанската мафија ". [ 13 ] " На 27 јули 1999 полицијата во Драч ( Албанија ), со помош на италијанската полиција уапси еден од кумовите на " Sacra Corona Unita ", италијански мафијаш во Пула. Ова албанска врска се чини дека потврди дека Sacra Corona Unita " официјално " го прифати албанскиот организиран криминал како " партнер " во Пуља / Италија и делегиаа неколку криминални активности ". [ 13 ] Така, во многу области на Италија, на пазарот за канабис, проституција и шверц се работи главно со Албанци. Врска до Калабриската мафија е" Ндрангета ", постојат во Северна Италија. Неколку клучни фигури на албанската мафија се чини дека живеат често во калабриските градови во Перуџа, Африко, Плати и Бовалино ( Италија ), места на Ндрангета. Јужните албански групи, исто така имаат добри односи со Коза Ностра Сицилија [ 13 ]
 
"Албанските криминалци беа специјални уште од самиот почеток ", вели Франческа Marcelli, инспектор на италијанската влада а организираниот криминал. " Кога почнаа да се појавуваат овде во 1993 година, тие беа многу различни од другите имигранти. Тие имаат силни мотиви и се многу насилни.
 
:Вовлечен ред
'''===Велика Британија'''===
Албанските мафија банди се верува дека се во голема мера зад трговијата со луѓе, шверц на имигранти, како и работа со турски банди во Southend - on- Sea, кои го контролираат шверцот со хероин во Велика Британиа. [ 4 ] [ 15 ]
Заменик тим офицери проценуваат дека "Албанците сега контролираат повеќе од 75 проценти од борделите во земјата и нивните операции во Сохо во Лондон се во вредност од над 15.000.000 £ за една година. " Се вели дека тие се присутни во секој голем град во Британија, како и во многу помали вклучувајќи ги Телфорд и Ланкастер, откако ги победиа ривалните криминалци во војната за територија. [ 16 ] албански банди се присутни во градот Честер, и се верува дека управуваат со многу бордели во градот. Албанците се чини дека имаат врски со криминалните организации во Честер. [се бара извор ]
Албански гангстери биле истотака вмешани и во најголемиот грабеж на пари во британската криминал историја, £ 53.000.000 ( околу 92.500.000 US $ во времето на грабежот ) Securitas грабежот во 2006 година [17].
 
:Вовлечен ред
'''===Германија'''===
" Етничките Албанци "( како што германската полиција официјално ги нарекува ), без разлика од каде доаѓаат - Албанија, Македонија и Косово - за многу кратко време во последната декада , создадоа многу моќна криминална мрежа ", вели Манфред Quedzuweit , Директор на полицискиот оддел за борба против организираниот криминал во Hamburg.Тука, може да се чуе дека тие се уште поопасни од Коза Ностра. [ 18 ] Албанските" банки " во Германија се посебна приказна. Тие се користат за трансфер на пари од Германија, која изнесува една милијарда на D - марки годишно. Една од овие банки е откриена случајно од страна на полицијата на Диселдорф, кога тие беа на проверка на туристичка агенција " Eulinda " во сопственост на Албанци. Ние не најдовме еден единствен каталог или брошура за патување во агенцијата, компјутерите не работеа, ниту печатачот бил некогаш се користен. Откривме дека " Eulinda " беше покривка за некој други бизнис, рече високиот советник за кривично од Дизелдорф Рајнер Bruckert. На крајот дознавме дека " Eulinda " веќе префрли 150 милиони долари во Косово - за " хуманитарни цели ", вели Bruckert. Парите биле префрлени од куририте на агенцијата во посебни појаси со многу џебови. Така, во само еден правец, тие може да однесат до шест милиони Д - знаци. [ 18 ]
 
:Вовлечен ред
'''===Австралија''''''===
Кум на на една фамилија на мафијата ' Даут Kadriovski " доби внимание од австралиските власти откако создаде гасовод на дрога преку албанските и хрватските заедници во Сиднеј и Бризбејн
 
==Наводи==
== Надворешни врски ==
{{наводи}}
 
== Надворешни врски ==
*[http://www.youtube.com/watch?v=Q9GStDORmOE Albanian mafia in US]
 
*[http://www.capitalnewyork.com/article/culture/2011/03/1571454/introduction-new-york-albanian-mob Albanian Mafia in New York]
 
[[Категорија:МафијаКриминал]]
[[az:Alban mafiyası]]
[[de:Albanische Mafia]]
 
[[en:Albanian mafia]]
 
[[es:Mafia albanesa]]
 
[[fr:Mafia albanaise]]
 
[[it:Mafia albanese]]
 
[[ja:アルバニア・マフィア]]
 
[[nl:Albanese maffia]]
[[ja:アルバニア・マフィア]]
 
[[ru:Албанская мафия]]
 
[[sv:Organiserad brottslighet från Balkan#Albanien]]
 
[[Категорија:Мафија]]
3.883

уредувања