Разлика помеѓу преработките на „Албанска мафија“

Додадени 75 бајти ,  пред 9 години
нема опис на уредувањето
'''Албанската мафија (АМ''' ) или албанскиот организиран криминал ( AOК ) се општите термини кои се користат за разни криминални организации лоцирани во Албанија или составени од eтнички Aлбанци. Албанските криминалци се значително активни во САД и во земјите на Европската Унија (ЕУ ), кои учествуваат во различни видови на кривични претпријатија, вклучувајќи дрога и трговија со оружје. Се вели дека во Албанија има 15-30 фамилии или кланови со околу 20 луѓе на клан, правејќи членство од околу 300-600 членови.Содржина
* Потточка во списокот
'''Албанската мафија (АМ''' ) или албанскиот организиран криминал ( AOК ) се општите термини кои се користат за разни криминални организации лоцирани во Албанија или составени од eтнички Aлбанци. Албанските криминалци се значително активни во САД и во земјите на Европската Унија (ЕУ ), кои учествуваат во различни видови на кривични претпријатија, вклучувајќи дрога и трговија со оружје. Се вели дека во Албанија има 15-30 фамилии или кланови со околу 20 луѓе на клан, правејќи членство од околу 300-600 членови.Содржина
 
 
• 1 Хисторија
• 2 Структура
• 3 Организацијата Рудај
• 4 Меѓународна активност
o 4.1 Белгија
o 4.2 Холандија
o 4.3Норвешка
o 4.4 Скандинавија
o 4.5 САД
o 4.6 Италија
o 4.7 Велика Британија
o 4.8 Германија
o 4.9 Аустралија
 
 
Автентичното албанско општество е регулирана со сет на закони наречени " Канон "( или Канун ). Постојат многу канони во Албанија: Канон на планини, Канон на Лек Дукаѓини, Канон на Скендербег, Канон на Лабериа. Канонот го уредува животот на едно село и на регионот, а не на семејство или ' ФИС " како што некои тврдат. Зборот ФИС понекогаш е погрешно разбран затоа што тоа исто така значи " племе ", но во албанскиот јазик ' ФИС ' значи роднини кои помеѓу себе се еден крв. На пример, според американските правила, сите луѓе што се еден крв со Рокфелер ќе создадат " Рокфелер ФИС".
'''Австралија''''''
Кум на на една фамилија на мафијата ' Даут Kadriovski " доби внимание од австралиските власти откако создаде гасовод на дрога преку албанските и хрватските заедници во Сиднеј и Бризбејн
 
== Надворешни врски ==
 
*[http://www.youtube.com/watch?v=Q9GStDORmOE Albanian mafia in US]
 
*[http://www.capitalnewyork.com/article/culture/2011/03/1571454/introduction-new-york-albanian-mob Albanian Mafia in New York]
 
[[de:Albanische Mafia]]
 
[[en:Albanian mafia]]
 
[[es:Mafia albanesa]]
 
[[fr:Mafia albanaise]]
 
[[it:Mafia albanese]]
 
[[ja:アルバニア・マフィア]]
 
[[nl:Albanese maffia]]
 
[[ru:Албанская мафия]]
 
[[sv:Organiserad brottslighet från Balkan#Albanien]]