Морган Скот Пек: Разлика помеѓу преработките

Одземени 8 бајти ,  пред 12 години
нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
Пек ги опишува според него најистакнатите карактеристики на вистинска заедница:
 
* Апсолутност, посветеност и консензус: Членовите се прифаќаат и прегрнуваат, ја поддржуваат нивната индивидуалнист и ди надминуваат индивидуалност и разликите . Се обврзуваат на на напор и на луѓето околу нив. Донесуваат одлуки и ги решаваат разликите со консензус.
• Реализам: Учесниците собираат повеќе перпективи за подобро разбирање на целиот контекст на ситуацијата. Одлуките се повеќе добро заоблени смирени отколку еднострани и арогантни.
 
• Контемплација: Членовите сами се тестираат. Поединечно и колективно се само свесни за светот надвор од нив, светот во нив, и врската помеѓу двата.
* Реализам: Учесниците собираат повеќе перпективи за подобро разбирање на целиот контекст на ситуацијата. Одлуките се повеќе добро заоблени смирени отколку еднострани и арогантни.
• Безбедно место: Членовите си дозволуваат да ја поделат својата ранливост, да се лечат себеси, и да покаѓат кои се тие вистински.
 
• Лабораторија за разоружување: Членовите експериментално ги откриваат правилата на процесот на правење мир и ги прифаќаат неговите доблести. Чувстуваат и изразуваат сочуство и почит едни кон други како човечки суштества.
* Контемплација: Членовите сами се тестираат. Поединечно и колективно се само свесни за светот надвор од нив, светот во нив, и врската помеѓу двата.
• Група која може да се бори благодарно: Членовите ги решаваат со мудрост. Слушаат и разбираат, ги почитуваат подароците од другите, ги прифаќаат ораничувањата на другите, ги слават разликите, се поврзуваат едни со други и се обврзуваат да се борат заедно отоколку меѓу себе.
 
• Грпа на лидери: Членовите следат „правила за лидерство“ како би одлучиле и поставиле тек на акцијата. Духот на заедницата е оној кој води а не било кој индивидуалец.
* Безбедно место: Членовите си дозволуваат да ја поделат својата ранливост, да се лечат себеси, и да покаѓат кои се тие вистински.
• Дух: Вистинскиот дух на заедницата е духот на мир, љубов, мудрост и сила. Членовите може да го видат изворот на духот како производ на самиот колектив или како манифестација на добра волја.
 
* Лабораторија за разоружување: Членовите експериментално ги откриваат правилата на процесот на правење мир и ги прифаќаат неговите доблести. Чувстуваат и изразуваат сочуство и почит едни кон други како човечки суштества.
 
* Група која може да се бори благодарно: Членовите ги решаваат со мудрост. Слушаат и разбираат, ги почитуваат подароците од другите, ги прифаќаат ораничувањата на другите, ги слават разликите, се поврзуваат едни со други и се обврзуваат да се борат заедно отоколку меѓу себе.
 
* Грпа на лидери: Членовите следат „правила за лидерство“ како би одлучиле и поставиле тек на акцијата. Духот на заедницата е оној кој води а не било кој индивидуалец.
 
* Дух: Вистинскиот дух на заедницата е духот на мир, љубов, мудрост и сила. Членовите може да го видат изворот на духот како производ на самиот колектив или како манифестација на добра волја.
50

уредувања