Морган Скот Пек: Разлика помеѓу преработките

Одземени 104 бајти ,  пред 11 година
нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][непроверена преработка]
(Создадена страница со: Морган Скот Пек (23 мај 1936 година - 25 септември 2005) беше американски психијатар и најпро...)
 
Нема опис на уредувањето
Морган Скот Пек (23 мај 1936 година - 25 септември 2005) беше американски психијатар и најпродаваниот автор , најпознат по својата прва книга,, The Road Less Traveled , објавенa во 1978 година.
 
== Биографија ==
Пек е роден во Њу Јорк .Неговите родители го испратиле на престижниот интернат Phillips Exeter Academy во Ексетер, Њу Хемпшир , кога имал 13 години.. [1] Во својата книга "The Road Less Traveled, [2] , тој ја опишува приказната за неговиот краток престој во Ексетер, и признава дека тоа било најмизерното време. Конечно, на 15 години, за време на пролетениот распуст од неговата трета година, дошол дома и не сакал да се врати во училиште, при што неговите родители побарале психијатриска помош за него и тој бил (што е од особен интерес за него понатамошниот живот) дијагностициран со депресија и го препорачале за едно месечен престој во психијатриска болница (освен ако тој не одлучил да се врати во училиште). Тој дипломирал на Friends Seminary во 1954 година, по што тој се здобива со магистратура од Харвард во 1958 година и докторска диплома од Case Western Reserve University во 1963 година. [1] Работел на управни места во владата во текот на неговата кариера како психијатар. Тој служел во американската армија и достигнал ранг на потполковник .Неговите задачи во армијата вклучувале должности како шеф на психологија на Армијата во Медицинскиот центар во Окинава , Јапонија , и помошник-началник на психијатрија и неурологија во канцеларијата на генералниот хирург во Вашингтон. [1] Тој бил медицински директор на New Milford Hospital Mental Health Clinic и психијатар во приватната ординација во New Milford, Connecticut. . [1] Неговата прва и најпозната книга "The Road Less Traveled, била продадена во повеќе од десет милиони примероци.
 
Делата на Пек ги комбинирале неговите искуства од неговата приватна психијатриска пракса со јасна религиозна гледна точка. Во својата втора книга, People of the Lie , тој напишал: "По многу години на нејасна идентификација со будистичкиот и исламскиот мистицизам, јас конечно направив цврста христијанска обврска - означено од моето не-фракционерско крштевање на девети март 1980 година ... "(Пек, 1983/1988, [3] P11).Еден од неговите религиозни ставови бил дека луѓето кои се злобни напаѓаат други, наместо да се соочат со своите сопствени неуспеси. [2] Неговите верски ставови се критикувани од некои конзервативци. [1]
Пек е роден во Њу Јорк .Неговите родители го испратиле на престижниот интернат Phillips Exeter Academy во Ексетер, Њу Хемпшир , кога имал 13 години.. [1] Во својата книга "The Road Less Traveled, [2] , тој ја опишува приказната за неговиот краток престој во Ексетер, и признава дека тоа било најмизерното време. Конечно, на 15 години, за време на пролетениот распуст од неговата трета година, дошол дома и не сакал да се врати во училиште, при што неговите родители побарале психијатриска помош за него и тој бил (што е од особен интерес за него понатамошниот живот) дијагностициран со депресија и го препорачале за едно месечен престој во психијатриска болница (освен ако тој не одлучил да се врати во училиште). Тој дипломирал на Friends Seminary во 1954 година, по што тој се здобива со магистратура од Харвард во 1958 година и докторска диплома од Case Western Reserve University во 1963 година. [1] Работел на управни места во владата во текот на неговата кариера како психијатар. Тој служел во американската армија и достигнал ранг на потполковник .Неговите задачи во армијата вклучувале должности како шеф на психологија на Армијата во Медицинскиот центар во Окинава , Јапонија , и помошник-началник на психијатрија и неурологија во канцеларијата на генералниот хирург во Вашингтон. [1] Тој бил медицински директор на New Milford Hospital Mental Health Clinic и психијатар во приватната ординација во New Milford, Connecticut. . [1] Неговата прва и најпозната книга "The Road Less Traveled, била продадена во повеќе од десет милиони примероци.
Во декември 1984 година, Пек ја основал Foundation for Community Encouragement (FCE), ослободена од даноци, непрофитна, јавна образовна установа, чија јасна мисија била "да се научат принципите на заедницата на поединци и организации." FCE престанала со операциите од 2002 до 2009. На крајот на 2009 година, речиси 25 години откако првпат била формирана FCE, организацијата повторно функционира, и почнала да нуди и изградба на заедница и обуки во 2010 година. [1]
Делата на Пек ги комбинирале неговите искуства од неговата приватна психијатриска пракса со јасна религиозна гледна точка. Во својата втора книга, People of the Lie , тој напишал: "По многу години на нејасна идентификација со будистичкиот и исламскиот мистицизам, јас конечно направив цврста христијанска обврска - означено од моето не-фракционерско крштевање на девети март 1980 година ... "(Пек, 1983/1988, [3] P11).Еден од неговите религиозни ставови бил дека луѓето кои се злобни напаѓаат други, наместо да се соочат со своите сопствени неуспеси. [2] Неговите верски ставови се критикувани од некои конзервативци. [1]
Пек се оженил со Лили Хо во 1959 година, и тие имале три деца. Во 1994 година, тие заеднички ја добиле Community of Christ International Peace награда .Во 2004 година, тие се разделиле, а подоцна се развеле. Пек потоа се оженил со Кетлин Клајн Јејтс. [1]
Во декември 1984 година, Пек ја основал Foundation for Community Encouragement (FCE), ослободена од даноци, непрофитна, јавна образовна установа, чија јасна мисија била "да се научат принципите на заедницата на поединци и организации." FCE престанала со операциите од 2002 до 2009. На крајот на 2009 година, речиси 25 години откако првпат била формирана FCE, организацијата повторно функционира, и почнала да нуди и изградба на заедница и обуки во 2010 година. [1]
Додека пишувањето на Пек ги истакнува доблестите на дисциплиниран живот и одложување на задоволството, неговиот личен живот е далеку повеќе од турбулентен. [1] На пример, во книгата In Search of Stones, [4] Пек признава дека имал вонбрачни афери и бил оттуѓен од неговите две деца.
Пек се оженил со Лили Хо во 1959 година, и тие имале три деца. Во 1994 година, тие заеднички ја добиле Community of Christ International Peace награда .Во 2004 година, тие се разделиле, а подоцна се развеле. Пек потоа се оженил со Кетлин Клајн Јејтс. [1]
Пек починал во својот дом во Конектикат на 25 септември 2005 година, по боледување од Паркинсонова болест и рак на панкреасот [1] и рак на каналот на црниот дроб .Образовниот институт Fuller Theological Seminary ги архивирале неговите публикации, награди, и писма.
Додека пишувањето на Пек ги истакнува доблестите на дисциплиниран живот и одложување на задоволството, неговиот личен живот е далеку повеќе од турбулентен. [1] На пример, во книгата In Search of Stones, [4] Пек признава дека имал вонбрачни афери и бил оттуѓен од неговите две деца.
The Road Less Traveled
Пек починал во својот дом во Конектикат на 25 септември 2005 година, по боледување од Паркинсонова болест и рак на панкреасот [1] и рак на каналот на црниот дроб .Образовниот институт Fuller Theological Seminary ги архивирале неговите публикации, награди, и писма.
The Road Less Traveled [2] објавена во 1978 година, е најпознатата работа на Пек, и е книгата која е заслужна за неговата репутација.Тоа е, накратко, опис на атрибути кои сочинуваат едно исполнето човечко суштество, базирана главно на неговите искуства како психијатар и човек.
 
== The Road Less Traveled ==
 
The Road Less Traveled [2] објавена во 1978 година, е најпознатата работа на Пек, и е книгата која е заслужна за неговата репутација.Тоа е, накратко, опис на атрибути кои сочинуваат едно исполнето човечко суштество, базирана главно на неговите искуства како психијатар и човек.
Во првиот дел од работата Пек зборува за дисциплината , и тој смета дека е суштинска за емотивното , духовното и психичкото здравје , и која тој ја смета како "средство за духовна еволуција".Елементите на дисциплина кои придонесуваат за такво здравје ја вклучуваат способноста да се одложи задоволството , прифаќајќи ја одговорноста за себе и своето дејствување, со посветеност кон вистината и балансот.
Во вториот дел, Пек ја разгледува природата на љубовта, за која тој смета дека е главната движечка сила покрај духовниот раст.Тој дел главно напаѓа голем број погрешни сфаќања за љубовта: дека романтична љубов постои (тој го смета тоа за многу деструктивен мит ), дека станува збор за зависност , дека вистинската љубов не е "вљубување" туку дека тоа е чувство. “Вистинската љубов” e за проширувањето на границитe на егото,да се вклучи другиот и за духовното негување на другиот
Во последниот дел е опишана милозливоста, моќна сила која потекнува надвор од човековата свест која го негува духовниот развој во човечки суштества.За да го направи тоа тој ги опишува чудата на здравјето , на несвесното, и миреноста -феномени за кои Пек вели:
* да се негува човечки животот и духовен развој
* се целосно неразбрани од страна на научното размислување
* се вообичаени меѓу човештвото
* потекнуваат надвор од свесната човекова вољја
Пек контроверзно не ја отфрлил можноста за сексуален однос (ако терапевтски) помеѓу терапевтот и пациентот, сепак тој изјавил дека никогаш не дошол до случај кога тоа е оправдано, [2] , а подоцна изјавил дека се кае што воопшто го покренал ова прашање. [1]
Тој заклучува дека " чудата опишани укажуваат на тоа дека нашиот развој како човечки суштества е повеќе со помош на сила отколку со нашата свесна волја"(Пек, 1978/1992, [2] p281).
Random House, каде што помалку познатои психијатар првпат се обидел да го објави неговиот оригинален ракопис, го одбиле, велејќи дека последниот дел е "премногу христијански ".Simon & Schuster го објавиле неговото за 7.500 долари и отпечатиле скромни 5.000 примероци. Книгата почна да се продава тогаш кога Пек лично побара рецензија во клучните публикации. Повторно испечатена во март, 1980 година, The Road за првпат се појавил на бестселер листите во 1984 година - шест години по првичното објавување. [1]
 
== People of the Lie ==
Првпат објавена во 1983 година, People of the Lie: The Hope For Healing Human Evi [3] ( ISBN 0 7.126 1.857 0 ) следи по првата книга на Пек.Пек ги опишува приказните на неколку луѓе, кои дошле кај него и одбивале на секаква форма на помош. Тој дошол до заклучок дека тие се злобни и продолжува да ги опишува карактеристиките на злото во психолошка смисла, предлагајќи дека тоа би можело да стане психијатриска дијагноза.
 
Теории
Првпат објавена во 1983 година, People of the Lie: The Hope For Healing Human Evi [3] ( ISBN 0 7.126 1.857 0 ) следи по првата книга на Пек.Пек ги опишува приказните на неколку луѓе, кои дошле кај него и одбивале на секаква форма на помош. Тој дошол до заклучок дека тие се злобни и продолжува да ги опишува карактеристиките на злото во психолошка смисла, предлагајќи дека тоа би можело да стане психијатриска дијагноза.
Дисциплина
 
Во The Road Less Traveled, [2] Пек зборувал за важноста на дисциплина.Тој опишал четири аспекти на дисциплината:
== Теории ==
=== Дисциплина ===
Во The Road Less Traveled, [2] Пек зборувал за важноста на дисциплина.Тој опишал четири аспекти на дисциплината:
• Одложување на задоволството: Жртвување на моменталната удобност за идни добивки.
• Прифаќање на одговорноста: Прифаќање на одговорност за сопствените одлуки.
• Посветеност на вистината: Чесност, на збор и дело.
• Балансирање: Справување со конфликтни барања.Скот Пек зборува за важна вештина за да се даде приоритет на различни барања - групирање.
 
Книга на Пек започнува со длабоката вистина дека "Животот е тежок" (Пек, 1978/1992, [2] P13).Ние мора да го прифатиме фактот дека животот никогаш нема да биде лесен, и дека тоа е ништо друго освен бојно поле на проблеми. Ние можеме или да се жалиме во врска со нив или да ги решиме. Тука виталната улога на дисциплината подразбира значење.
Пек ја дефинира дисциплината како основен сет на алатки кои ние ги бараме за да ги решиме животните проблеми. Овие алатки се одложување на задоволството, преземање на одговорноста, посветеноста кон вистината, и балансот. Тоа се техники на страдање, средства со кои ние ја доживуваме болката на проблемите и на таков начин на да работиме преку нив и да ги решиме успешно, учење и растење во овој процес. Повеќето од нас не сакаат да се борат со нашите проблеми, поради болката која е присутна.
Одложување на задоволството е процес преку кој ние учиме да се сретнеме со болката и да ја доживееме , и потоа да уживаме во задоволството. Со тоа, ние ја подобруваме радоста на задоволство. Повеќето од нас ја учат оваа активност на возраст од пет години. На пример, шест-годишно дете преферира да ја јаде прво тортата и на крај шлагот. Децата попрво би ја завршиле својата домашна задача, за да може подоцна да си играат . Сепак, доста голем број од адолесцентите се чини дека имаат недостаток на оваа способност. Овие проблематични ученици се целосно контролирани од страна на нивните нагони .Таквите млади уживаат во дрогата , влегуваат во чести тепачки , и честопати се наоѓаат во конфронтација со власта .
Преземање на одговорноста за нашите проблеми е можеби и е нешто најтешко. Само со прифаќање на фактот дека имаме проблеми, можеме да ги решиме. Однос од типот на "Тоа не е мој проблем!" нема да не однесе никаде. Неуроза и растројство на карактерот се двете нарушувања на одговорноста.Луѓето со неуроза, преземаат преголема одговорност и се чувствуваат виновени за сето она што не е во ред во нивниот живот. "Се вели дека" луѓето со неуроза прават да се чувствуваат мизерно, а оние со нарушување на карактерот прават сите други да се чувствуваат мизерно "(Пек, 1978/1992, [2] p38).Секој од нас е невротичен или со нарушување на карактерот во еден или друг момент . Луѓето со неуроза мора да сфатат дека тие не мора да биде водени од претерана вина , додека пак оние со нарушување на карактерот мора да научат да ги преземат работите во чекор, наместо да станат товар на општеството.Зборовите на Eldridge Cleaver , "Ако не сте дел од решението, тогаш сте дел од проблемот", добро нe посочува на сите нас.
Посвета на вистината доаѓа на ред. Сите ние имаме одреден поглед на светот кој мора да бидат постојано обновуван и преиспитан како што се наоѓаме себеси изложени на нови податоци.Ако нашата гледна точка е ораничена, лажнa и застаренa, тогаш ние ќе бидеме изгубени. Истото важи и за нашите животни искуства. Горчливото детство може да направи еден човек да има лажна идеја дека светот е непријателско и нечовечно место. Сепак, ако лицето треба допрва да расте, тогаш тоа мора да ги остави на страна предрасудите и да го преиспита својот поглед кон светот.Да се биде верен, исто така, подразбира живот на искрено само-испитување, подготвеност да биде лично предизвикан од страна на други и целосна чесност кон себеси и кон другите.
Конечно дојдовме до урамнотежување на техниката на флексибилност. Голем дел од времето ние функционираме со крути, поставени шаблони на однесување .Извонредната флексибилност е неопходна за успешно живеење. Дел од оваа техника е, исто така, учењето да се откажеме од нешто што ни е драго и познато. Во одбивањето да страдаме поради болката на жртвување , нема да успееме вистински да пораснеме.Со откажувањето добиваме повеќе.
Овие меѓусебно поврзани техники на дисциплината се најважни, ако сакаме да се справиме со страдањата на животот. Една личност може да употреби две, три, па дури и сите стратегии во исто време. Силата, волјата и енергијата за да се применуваат овие техники доаѓаат од љубовта. Нема кратки патишта до среќата. Само со учење да се дисциплинираме себеси можеме да стапнеме на патот до задоволството и целината.
 
=== Невротично и вистинско страдање ===
 
Пек верува дека само преку страдање и агонија можеме да ги решиме многуте загатки и конфликти со кои се соочуваме.Тоа е она што тој го нарекува вистинско страдање во духовна смисла.Во обид да се избегне вистинското страдање, луѓето на крај создаваат повеќе причини за страдање. Непотребното страдање е она што Скот Пек го нарекува невротично страдање.
Пек вели дека нашата цел мора да биде да ги елиминираме невротичните страдања и ус преку нашите вистински страдања да успееме да ги постигнеме нашите индивидуални цели.
 
=== Зло ===
 
Пек дискутира за злото во неговата книга "People of the Lie: The Hope For Healing Human Evil [3] , а исто така и во едно поглавје од The Road Less Traveled. [2] Пек го карактеризира злото како малиген тип на самоправда во која има повеќе активно отколку пасивно одбивањето да се толерира несовршенството (гревот) и неговата консеквентната вина. [2] [3] Овој синдром резултира со проекција на злото врз избраните конркетни невини жртви (често деца), што е парадоксален механизам од тој со кој People of the Lie (Луѓето на лагата) го вршат злото. [3] Пек тврди дека со овие луѓе е најтешки да се справиме со и се екстремно тешки за идентификација. [3] Тој во неколку детали опишува неколку поединечни случаи на неговите пациенти.Во еден случај кој Пек го смета за најтипичен поради суптилноста, тој го опишува Роџер, тинејџер во депресија , син на угледни родители. 3] Во серија на родителски одлуки оправдани од често суптилни нарушувања на вистината тие покажуваат константна несогласност за чувствата на нивниот син и конзистентна волја да го уништат неговиот развој. Со лажна рационалност и нормалност тие агресивно одбиваат да преземат било каква одговорност за неговата депресија, за на крај да укажат дека неговата состојба мора да е неизлечива и генетска.
Некои од неговите заклучоци за психијатрисктаа состојба тој го назначува "злото", и се добиени од неговата блиска студија врз една пациентка по име Charlene. [3] Иако Charlene не е опасна, таа во крајна линија не може да чувствува емпатија за другите на било каков начин.Според Пек, луѓето како неа ги гледаат другите како играчки или средства за манипулација за цвои потреби или забава. Пек наведува дека овие луѓе ретко се посетувани од психијатри и никогаш не биле излекувани успешно.
Злото е опишано од Пек како "милитантно незнаење". Оригиналниот јудео-христијански концепт на " гревот " е како процес што не води "до промашување н целта" и да имаме неуспех во постигнување на совршенството. [3] Пек расправа дека иако повеќето луѓе се свесни за тоа барем до некое ниво, оние кои се активно злобни и борбени ја одбиваат овааа свест. Пек смета дека оние кои тој го нарекува зли дека се обидуваат да избегаат и да се скријат од својата совест (само преку самоизмама) и го гледа ова како сосема различно од очигледното отсуство на совест евидентирано во социопатијата . [3]
Според Пек злобно лице: [2] [3]
• постојано се самозалажува, со намера да ја избегне вината и одржува на совршена слика за себе
• Мами други како последица на нивната сопствена самоизмама
• Ги проектира неговите или нејзините зла и гревови врз многу конкретни цели ( жртвени јарци ) додека изгледаат нормално со сите други ("нивната нечувствителност кон него беше селективна" (Пек, 1983/1988, стр 105 [3] ))
• Најчесто мрази со изговор дека сака, за целта на самозалажување како и за измамата на другите
• Злоупотребува политички (емотивна) моќ ("наметнување на човековата волја врз другите со отворена или прикриена принуда" (Пек, 1978/1992, p298 [2] )
• Одржува високо ниво на пристојност и лаже постојано со цел да го одржи тоа
• Постојан Е во неговите или нејзините гревови.Злобните лица се карактеризирани не толку од големината на нивните гревови, туку од нивната постојаност (на деструктивност)
• Не е во можност да размислува од аспект на својата жртва ( жртвено јагне )
• Има постојана нетолеранција кон критицизмот и други форми на нарцисоидна повреда
Повеќето злобни луѓе го сфаќаат злото длабоко во себе, но не се во состојба да ја толерираат болката на интроспекција или да си признаат себеси дека тие се злобни.Така, тие постојано бегаат од своето зло, ставајќи се во позиција на морална супериорност и ставаат акцент на злото врз другите.Злото е екстремна форма на она што Скот Пек, во The Road Less Traveled, го нарекува нарушување на карактерот. [2] [3]
Користењето на My Lai Massacre како клучна студија Пек, исто така, го проучува групното зло, разговарајќи за тоа колку групниот морал на човекот е зачудувачки помал од индивидуалниот морал. [3] Делумно тој смета дека тоа е резултат на специјализација, која им овозможува на луѓето да се избегне индивидуалната одговорност и ја префрлуваат одговорноста, што резултира во намалување на групната совест.
Иако темата на злото во минатото била во доменот на религијата, [3] Пек прави големи напори да задржи голем дел од неговата дискусија на научна основа, објаснувајки специфични психолошки механизми со кои работи злото.Тој бил, исто така, особено свесен за опасноста дека психологијата на злото да биде злоупотребена за лични или политички цели. [3] Пек смета дека таквата психологија, треба да се користи со големо внимание, како што на пример лажно етикетирање на луѓето како злобни, е една од многу карактеристики на злото. Тој тврдеше дека дијагнозата на злото треба да дојде од агол на исцелување и сигурност за своите жртви, но, исто така со можност па дури и најмала , дека злото може да се излечи.
На крајот на краиштата Пек вели дека злото произлегува од слободен избор. Тој го опишува тоa на овој начин: Секој човек стои на крстопат, со еден пат што води кон Бога , а другиот пат води кон ѓаволот.Патот на Бог е вистинскиот пат, и прифаќањето на овој пат е сличен со прифакањее на повисока сила. Меѓутоа, ако човек сака да се убеди себе си и другите дека тој има слободен избор, тој повеќе би сакал да одбере патека која нема да може да биде препишана дека е вистинскиот пат. Така, тој го избира патот на злото.
Пек, исто така, разговараа за прашањето на ѓаволот. [3] Првично тој верувал заедно со '99% од психијатрите и поголемиот дел од свештенството (Пек, 1983/1988, [3] p182) дека ѓаволот не постои, но откако почнал да верува во реалноста на човечкото зло, тој потоа почнал да размислува за реалноста на духовното зло.По некое време, откако биле наведени неколку можни случаи на поседнатост и да биде вклучен во два егзорцизми, тој почнал да верува во постоењето на Сатаната. Пек сметал дека луѓето кои се oпопседнати се жртви на злото, а не дека се злобни сами по себе. Но, Пек сепак мислел дека oпоседnувањето е ретко,а човечко зло често. Тој верувал дека има некаква врска меѓу Сатаната и човечките зла, но не бил сигурен за неговата точна природа. Делата и ставовите на Пек за oпоседnувањето и егзорцизамот се до некоја мера под влијание и се врз основа на специфични обајснувања од Малахија Мартин , но веродостојноста на овие писмени објаснувања како и сопствениот дијагностички период на Пек за oпоседнувањето биле доведени во прашање. [5]Се зборувало дека не е можно да се најде официјална евиденција за утврдување на веродостојноста на отецот. Малахија Мартин опишал случаи на oпопоседнување бидејќи сите документи за егзорцизам се запечатени од страна на Архиепископијата на Њу Јорк, каде сите, освен еден од случаите се одржал. [6]
 
=== Љубов ===
Неговата перспектива на љубовта (во The Road Less Traveled) е дека љубовта не е едно чувство, туку тоа е активност и инвестиција.Тој ја дефинира љубовта како " Волјата да се продолжи еден за целта на негувањето на сопствениот или надуховен раст на другиот" (Пек, 1978/1992, [2] p85).Љубовта првенствено претставува акција кон негувањето на духовниот развој на другиот.
 
Неговата перспектива на љубовта (во The Road Less Traveled) е дека љубовта не е едно чувство, туку тоа е активност и инвестиција.Тој ја дефинира љубовта како " Волјата да се продолжи еден за целта на негувањето на сопствениот или надуховен раст на другиот" (Пек, 1978/1992, [2] p85).Љубовта првенствено претставува акција кон негувањето на духовниот развој на другиот.
Пек се обидува да направи разлика помеѓу љубовта и cathexis .Cathexis е она што го објаснува привлекувањето кон спротивниот пол, инстиктот за галење на домашните миленици и штипкање на образите на бебињата. Сепак, cathexis не е љубов. Сите се исти, вистинската љубов не може да почне во изолација, одредено количество на cathexis е потребно да се дојде доволно блиску за да вистински сакаме.
Откако ќе се премине преку cathexis фазата, почнува делото на љубовта. Тоа не е чувство. Се состои од она што го правиме за другата личност. Како што вели Пек во The Road Less Traveled, "Љубовта е она што љубовта го прави."Се работи за она што го даваме на другата личност со цел да се развие. Станува збор за вистинско запознаење и разбирање.
 
Четирите степени на духовен развој
Пек=== велиЧетирите дека постојат четири етапистепени на човековиот духовен развој [7] [8] :===
 
Пек вели дека постојат четири етапи на човековиот духовен развој :
• Стадиум I е хаотичен, растроен, и невнимателен. Малите деца, се во фаза I. Тие имаат тенденција да пркосат и да не слушаат, и не се подготвени да прифатат волјаа посилна од нивната.Тие се екстремно егоистични и им недостига емпатија за другите. Многу криминалци се луѓе кои никогаш не ја надраснале Фаза I.
• Стадиум II е фазата во која едно лице има слепа верба во авторитетни личности и го гледа светот како поделен на добро и зло, правилно и погрешно, нас и нив.Откако децата ќе научат да ги почитуваат своите родители и други авторитети, често од страв или срам, ќе стигнат до Стадиум II. Многу од таканаречените религиозни луѓе се во суштина луѓе во Стадиум II, во смисла дека тие имаат слепа вера во Бога, а не го доведуваат во прашање неговото постоење.Со слепата вера доаѓа и понизност а и волјата да се покорат и да служат.Поголемиот дел од граѓаните се добри и го почитуваат законот и никогаш не се движат надвор од Стадиум II.
Пек тврди дека додека транзициите од Стадиум I на Стадиум II се остри, а транзициите од Стадиум III до Стадиум IV се постепени. Сепак, овие промени се многу забележливи и обележуваат значајна разлика во личноста на поединецот.
Четирите фази обезбедуваат основни материјали за книгата на Дејв Шмелзер , од 2008 година, Not The Religious Type.
 
=== Градење на Заедница ===
 
Во неговата книга The Different Drum(Различни Тапани): Community Making and Peace(Создавање на заедница и мир), Пек вели дека заедницата има три основни компненти
• Вклучителност
Пек ја основал Фондација за Поттикнување на Заедници (FCE) за да го промовира формирањето на заедници, за кои, вели тој дека се прв чекор кон соединување на човештвото и превенција од самоуништување.
Blue Heron Farm е меѓународна заедница во централниот дел на Севрна Калифорнија чии основачи биле инспирирани од делата на Пек за заедниците, иако Пек не бил инволвиран во овој проект.
 
=== Каратктеристики на Вистинска Заедница ===
 
Пек ги опишува според него најистакнатите карактеристики на вистинска заедница:
• Апсолутност, посветеност и консензус: Членовите се прифаќаат и прегрнуваат, ја поддржуваат нивната индивидуалнист и ди надминуваат индивидуалност и разликите . Се обврзуваат на на напор и на луѓето околу нив. Донесуваат одлуки и ги решаваат разликите со консензус.
50

уредувања