Разлика помеѓу преработките на „Голем Корален Гребен“

Одземени 72.247 бајти ,  пред 8 години
бришење текст преведен со Google Translate
(бришење текст преведен со Google Translate)
{{Без извори|датум=ноември 2009}}{{Внимание}}{{Викифицирање}}
 
[[Податотека:Part of Great Barrier Reef from Helecopter.JPG|thumb|300px|Дел од гребенот сликан од хеликоптер]]
 
'''Големиот корален гребен''' ([[англиски јазик|англиски]]: ''Great barrier reef'') е најголемиот морски гребен во светот и содржи околу 3000 посебни корални гребени, 1000 острови и е долг околу 2500 km. Се наоѓа на североисточниот брег на [[Австралија]] и бил признат и вклучен во [[УНЕСКО]] како светско природно наследство во [[1981]]. Големиот корален гребен е една од најголемите туристички атракции во Австралија.
'''Големиот корален гребен''' е светскиот најголем систем на гребени кој е составен од 2900 индивидуални гребени 900 острови кои се протегаат на преку 2600 километри (1,600ми) во област на точно 344,400 квадратни километри (133.000 квадратни милји). Гребенот е лоциран во Коралното море на брегот на Квинсленд во североисточна Австралија.
Големиот попречен гребен може да се види од надворешен простор и е најголема светска единечна структура која е направена од живи организами. Оваа структура на гребенот е направена и изградена од билиони ситни организми познати како коралани полипи. Овој гребен има разноликост на живот и беше избран за страната за светско наследство во 1981.ЦНН го означи као едно од седумте природни чуда на светот. Квинсленд Националниот Надзор го именува како државна икона на Квинсленд.
Голем дел од гребенот е заштитен со Поморскиот парк на Големиот попречен гребен кој помага да се ограничи влијанието на човечкото користење како рибарењето и туризмот. Другите притисоци од околината на гребенот и неговиот екосистем вклучуваат одвод, промена на климата проследена со масивно корално белеење и циклична популација која ги надминува круната на трновитите морските ѕвезди.
Големиот попречен гребен исто така беше познат и користен од Аборигинските австралјани и луѓето на Торес Страит острови и е важен дел од културата на локалните луѓе и духовност. Гребенот е многу популарна дестинација за туристи, особено на Витсандеј островите како и регионите на Каирнс. Туризмот е важна економска активност за регионот кој носи 1 билион годишно.
 
==Геологија и географија==
Големиот попречен гребен е забележлива карактеристика на источниот австралиски Кордилиера регион. Тој ги вклучува помалите Мури острови.Тој достигнува од Торе Страит ( помеѓу Брамбле Кеј неговиот најсеверен остров и најужниот брег на Папуа Нова Гвинеја) на север од неименуваниот дел помеѓу Лејди Елиот остров ( неговиот најужен осторв и Фрасер остров на југ) Лејди Елиот островот е лоциран 1,915км (1,190ми) југоисточно на Брамбле Кеј како што гавраните летаат.
Австралија се движи на север на стапка од 7цм (2.8инча) годишно започнувајќи од Каинзоик.. Источна Австралија помина период на тектонско покачување кое се движеше преку делење со сушење во Квинсленд 400км (250ми) остров. Исто така за ова време Квинсленд искуси вулкански ерупции кои водеа до централните и заштитени вулкани и баслат дувања. Некои од овие гранитни избивања станаа високи осторви.Откако големиот големиот коралски басен се формира коралските грбени започнаа да растат во басенот, но до пред 25 милиони години, северен Квинсленд беше во темпераментни води јужно на тропикот-преладни да го подржат растењето на коралите. Историјата на Големиот попречен гребен е комплексна. Откако Квинсленд се вклучи во тропските води беше многу под влијание на растежот на гребенот и се спушти со промената на нивото на морето тие може да се покачуваат по дијаметар од 1 до 3 сантиметри (0,39 до 1,2 инчи) годишно и да растат вертикално било каде од 1 до 25 цм (0,39 до 9,8 инчи) годишно. Сепак, тие растат само околу длабочина од 150 метри (490 стапки) како реузлтат на нивната потреба за сонце и не може да растат над морското ниво. Кога Квнисленд се приближи на тропските води пред 24 милиони години некои корали пораснале. Но режимот на седиментација брзо се разви со ерозија на обемот на големо делење со што се создадоа устија на реките, испуштање и матни води кои беа несоодветни услови за растење на корали. Пред 10 милиони години нивото на морето значително се намали со што беше овозможена понатмошна седиментација. Субтратот на гребен може да треба да се изгради од седимент но неговиот крај беше предалеку за потиснатите седименти да може да го направат коралното растење. Дополнително за точно 400,00 години имаше особено топло интергласичен период со повисоко ниво на морето и 4степени (7 ф) промена на температурата на морето.
Големиот попречен грбен е јасно видлив кога се прелетува со авион
Херон остров корален кеј во јужниот голем попречен гребен
Земјата која се формира од субтрактот на моменталниот голем попречен гребен беше крајбрежна рамнина која се формира од еродираните седименти на Големиот опсег на поделба со некои големи ридови ( некои од кои самите се остатоци на постари грбени или вулакни). Центарот за истражување на гребенот , Коопертаивниот центар за истражување најде остаоци од скелети кои датираат од пред половина милион години. Властите на Поморскиот парк на Големиот попречен грбен смета дека најраните докази на комплетни структури на гребен биле пред 600.000 години. Според нив сегашната жива комплетна структура на гребенот се верува дека почна да расте на стара платформа од пред околу 20.000 години. Австралискиот Институт на поморската наука се согласува и го ставаат почетокот на растењето на сегашниот гребен во време на последниот глечерски максимум. Околу тоа време нивото на морето беше 120 метри (390 фт) пониско отколку денес.
Од пред околу 20.000 години нивото на морето рапидно се зголеми. Како што растеа коралите растеа погоре на ридовите на коралната рамина. Од пред околу 13.000 години нивото беше само 60 метри (200 стапки) пониско отколку денес и коралите започнаа да растат околу ридовите на континенталните острови кои беа дотогаш континентални острови. Бидејќи нивото на морето и понатаму растеше повеќето од континенталните острови се споија.Коралите можеа да ги надрастат ридовите да ги формираат денешните кејови и гребени. Нивото на морето не беше пораснато значајно во последните 6.000 години. Центарот за истражување на гребени ја одреди возраста на сегашниот жив гребен со структура од 6-8000 години старост.
Остатоците на стариот попречен гребен сличен на Големиот попречен гребн може да се најде во Кимберли северниот регионот на Западна Австралија.
Големиот попречен гребен е област на светско богатство и е поделена во 70 биорегиони од кои 30 се гребенски биоргеиони. Во северниот дел на Големиот попречен гребен должните и устните гребени се формираа. Овие структури не се наоѓаат во остатокот на гребенскиот систем. Има ноатоли во системот и гребените прикачени на копното се ретки.
Граничните гребени се распоредени на широко, но најчести се кон јужниот дел на Големиот попречен гребен кој е прикачен на високите острови на пример Витсандеј Острови. Лагонал гребените се наоѓаат во јужниот голем попречен гребен и понатаму на север на брегот на заливот Принцеза Шарлот . Кресентите гребени се најчестата форма на гребенот во средината на системот на пример гребените кои се околу Островот на гуштерите. Кресентските гребени се исто на далечниот север на Поморскиот парк на големиот попречен гребен и во Свеин гребените (20-22 степени на југ) Планр гребени се наоѓаат во северните и јужните делови во близина на Кеп Јорк полуостров заливот Принцеза Шарлот и Каиртнес Повеќето од островите на гребенот се на планарските гребени
==Екологија ==
Мноштво на разнобојни корали на Флин гребенот во близина Каирнс
Големиот попречен гребен подржува различен живот вклучувајќи и многу ранливи и загрозени видови некои од кои може да бидат ендемични за системот на гребенот.
Зелената морска желка на Големиот Попречен гребен
Триесет видови на китови, делфини и морски прасиња беа забележани во Големиот попречен гребен вклучувајки и џуџести минки кит, Индиско пацифички грбавест делфин и грбавест кит.Поголемите популации на дугони живеат овде
Шест видови на морски желки доаѓаат до грбенот да се хранат: зелената морска желка, конусната морска желка, желка како јастреб, шумско глава морска желка, рамна желка и маслинести ридли. Зелената морска желка на големиот попречен гребн имаат генетички две забележливи популации една во северниот дел на гребенот, другата на јужниот дел. Петнаесет видови на морска трева во коритата ги привлекуват дугоните и желките и обезбедуваат живеалиште за риби. Најчести од морските треви се Халофила и Халодуле.
Морските крокодили живеат во мангрови и солени мочуришта на брегот во близина на гребенот. Гнездата не се забелжани и популацијата на крокодилот во солена вода во ГБРВХА се широкораспространети но со слаба густина. Околу 125 видови се ајкули раји, скатес или кимаера кои живеат на гребенот. Околу 5000 видови на молусци се забележани на гребенот вклучувајќи и гиновска кламанда со различни нудигранки и конусни полжави. Четриесет и девет видови на риби, цевки и девет видови на моркси коњчиња се забележани. Најмалку седум видови на жаби ги населуваат островите.
215 видови на птици (вклучувајќи и 22 видови на морски птици го посетуваат гребенот или гнездото или седало на островите вклучувајќи го белиот морски орел или розев галеб.Повеќето места со гнезда се на островите во северните и јужните региони на големиот попречен гребен со 1,4-1,7 милиони птици со употреба на места за ранење. Осторвите на големиот попречен гребен исто така подржува 2,195 познати видови на растенија три од нив се ендемични. Северните острови имаат 300-350 видови на растенија кои имаат тенденција да бидат шумовити каде јужните острови имаат 200 кои имаат тенденција да бидат со трева. Витсандеј регионот е најразличен со тоа што подржува 1,141 видови. Растенијата се умножуваат со птиците.Седумнаесет видови на морски змии живеат на Големиот попречен гребен во топлите води до 50 метри (164 стапки) длабина и се почести во јужниот отколку во северниот дел. Ниту еден најден во областа на светското богатство на Големиот попречен гребен не е ендемичен ниту пак згарозен.
Рибата хирург со линии меѓу коралите на Флин гребенот
Повеќе од 1500 видови на риби живеат на гребенот вклучувајќи ја и рибата кловн црвен бас, црвено вратен император, неколку видови на угризувач и корлска пастрмка. Четриест и девет видови на масивна икра додека осумдест и четири други видови на икри се секаде во нивниот опсег.
Има најмалку 330 видови на асцидани на гребенскиот систем со дијаметар 1-10цм(0,4-4ин) Помеѓу 300-500 видови на бриозоани живеат на гребенот.
Четири стотици коралски видови и тврди корали и меки корали го населуваат гребенот. Поголемиот дел на овие гамети своите икри ги дават на големи настани за икрење кои се зголемуваат со зголемувањето на температурите во пролет и лето лунарниот цикулус и диурналниот циклус. Гребените во внатрешниот Голем попречен гребен дават икри во текот на неделата после полна месечина во Октомври додека надворешните гребени имаат икри во ноември и декември. Своите чести меки корали припаѓат на 36 типа. Петстотини видови на Марине алгае или морски корен кои живеат на гребенот вклучуваат тринаест видови на генус Халимеда која два калкареорни насипи до 100 метри (110јарди) широки со што се создаваат мини еко системи на нивната површина која се споредува со покривот на дождовна шума.
==Закани по околината==
Главна статија Заканите по околината на Големиот попречен гребен
Температурата на морето и белењето на Големиот попречен гребен
Промената на климата загадувањето, морските ѕвезди со трња како и рибарењто претставуваат закани по состојбата на овој гребенски систем. Други закани вклучуваат бродски несреќи, излевања на нафта и тропски циклони Скелетал Еродинг Банд болест на ковчести корали предивикана протозан халофоликуна цоралласиа влијаеше на 31 корален вид.
===Промена на климата===
Властите на Поморскиот парк на Големиот попречен гребен сметат дека најголемата закана на Големиот попречен гребен е климатската промена која предизвикува затоплување кое се зголемува белењето на коралите.Масивното белеење на коралите како резултат на температурата на океаните се појавува во летата на 1998, 2002 и 2006 и коралното белеење се очекува да стане годишен настан. Климатската промена има имплиакции за другите форми на животот на гребените – некои од преферираната температура за рибите ги тера да бараат ново живелаиште со што се зголемува и големиот морталитет кај птиците предатори.Климатските исто така влијаат на популацијата како и достапното живеалиште на морската желка.
===Загадување===
Друга клучна закана за Големиот попречен гребен е загадувањето и намалувањето на квалитеот на водата, реките на севроисточна Австралија го загадуваат гребенот за време на тропските настани со поплавите. Преку 90% од оваа популација доаѓа од истекот на фармите. Истекувањето од фармите со прекумерно пасење, преголема употреба на фертилизатори како и употреба на пестициди.
проблемот со одводот резултира со губење на крајбрежните влажни земјишта кои дејствуваат како природен филтер за токсините и го помгаат депонирањето на седимент. Се мисли дека лошиот квалитет на водатат е резултат на зголемената светлина и натпреварување со кислород од алгите
 
=== Морската ѕвезда со круна од трња===
Морската ѕвезда со круна од трња лови корални полипи. Голем дел од овие морски ѕвезди може д аги уништат гребните. Во 2000 тоа придонесе до загуба до 60% од живиот корал на гребенот во студијата на Центарот за истражување на Гребенот. Резултатите се верува дека се појавуваат во природните циклуси кои се влошени со лошиот квалитет на водата како и прекумерното рибарење од предаторите на морски ѕвезди.
===Рибарење===
Неидржливото прекумерно рибарење на клучните видови како џиновски Тритон може да ги поместат синџирите со храна кои се витални за животот на коралите. Рибарењето исто така влијае на гребенот преку зголементото загадување на водата од бродовите со ловење од несаканите видови (како делфини и желки) точно една третина од поморскиот парк на големиот попречен грбен е заштитен од остранување на видовите од било кој вид вклучувајќи и рибарење без писмена дозвола.
===Пловење===
 
Бродските несреќи се постојана грижа бидејќи неколку бродски рути поминуваат низ Големиот попречен гребен .Иако рутата низ Големиот попречен гребен не е лесна. Пилотите од гребенот сметаат дека е безбедно внатре отколку надвор од гребенот, во случај на механички дефект бидјеќи бродот седи безбедно додека да се поправи. Има преку 1,600 бродски несреќи во регионот на големиот попречен гребен. На 3 април 2010 носачот на јаглен Шен Ненг 1 отиде во областа на Даглас Шоалс и истекоа 4 тони на нафта во водата и предизвика огромна опасност на гребенот
 
==Човечка употреба==
Големиот попречен гребен долго беше познат и употребуван од австралиските абориџини и торес Страит островските луѓе. Абориџините австралјани живееја во областа најмалку 40.000години и Торес Страт островците пред околу 10.000 години. За овие 70 или така калн групи гребенот е важна културна карактерисктика.
Во 1768 Луис де Боугаинвил го најде гребенот за време на истражувачка мисија но не ја прогласи областа за француска. На 11 јуни 1770 ХМ Барк Ендевуар воден од Џејмс Кук залута на Големиот попречен гребен и имаше значителна опасност. Осветлувањето на бродот и повторно полнење со плимата која надојде го спаси. Едно од најпознатото потонување беше ХМС Пандора која потона на 29 август 1791 и 35 загинаа. Квинсмлан дмусеум има археолошки ископувања за Пандора од 1983. Бидејќи гребенот немаше коралско островче не беше проучувано во 19 ве.к Во ова време некои од островите на грбенот беа минирани за депозити на гуано и светилници беа градени како светилници низ системот како на Раине остров како најран пример. Во 1922 Комитетот на Големиот попречен гребен изведе најголем дел од раните истражувања на гребенот.
 
===Менаџмент===
Главна статија Поморскиот Парк на Големиот попречен гребен
Кралските комисии не дозволија дупчење на нафта во Големиот попречен гребен во 1975. Владата на Австралија го направи Поморскиот парк на Големиот попречен гребен и забрани различни активности. Поморскиот парк на Големиот попречен гребен не ја вклучува целата провинција на Големиот попречен гребен. Паркот менаџира во партнерство со Владата на Квинсленд преку Властите на поморскиот парк на големиот попречен гребен за да се обезбеди дека се користи на соодветен начин. Комбинација на зони, менаџмент, планови дозволи образование и иницијативи ( како еко туристсертификација) се вклучени во напорот да се зачува гребенот.
 
Во 1999 австралискиот парламент го донесе Законот за заштита на околината и конзервација на биоразличнсота кој ја подобри операцијата на националниот закон за околината со обезбедување на водич за приоритетите за зачувување на регионалната биоразличност. Поморскиот биорегионален процес за планирање дојде со имплементација на овој закон. Овој процес содржи поморска биоразличност со земање на тоа кои видови се во целиот екосистем и колку различни видови се вклучени во целата поморска околина. Има два чекори во овој процес. Првиот чекор е да се идентификуваат регионалните приоритети за чување во пет (моментално) различни поморски региони. Вториот чекор е да се идентификуваат поморските резерви (заштитени делови или поморски паркови) за да се додадат на Австралискиот Национален репрезентативен систем на Поморските заштитени делови. Како и заштитените делови на копно и поморските резерви се создадени да ја заштитат биоразличнсота за генерациите кои доаѓаат. Поморските резерви се идентификуваат врз основа на критериумите напишани во документи кои се создадени од австралиската и ново зеландската околина и советот за зачувување наречен Водич. Овие водичи се национално признаени и имплементирани на локално ниво во австралиската политика за имплементација зацртана со цели и принципи за воспоставување на национлен репрезентативен систем на поморските заштитни делови во водите на Комонвелтот .
Овие политики се на место за да се осигура дека резервите на покраината се додава само после внимателна евалуација на различните податоци. Приоритетите за секој регион се креираат врз основа на човечките закани за околината како и поморските биорегионални планови кои се направени да се обраќаат на овие приоритети. За да се оценат различните приоритети на регионот овие чекори се преземаат прво биорегионал профил, се создава второ биорегионален план се планира и трето планот се финализира. Откако планот е финализиран активноста во различни биоргеиони може да стане ограничена врз основа на различни закани кои што активноста може да ги направи.
Во 2001 ГБРМПА направи извештај за намалувањето на квалитетот на водата во Големиот попречен гребен и ја објасни во детали важноста на овој проблем. Како одговор на овој извештај се појави заедничка иницијатива помеѓу владите на Австралија и Квинсленд за да се подобри квалитетот на водата на Големиот попречен гребен. Во 2003 австралиските и владата на Квинсленд донесоа заедничка инцијатива за да се подобри квалитетот на водата која влегува во Големиот Попречен Гребен. Падот во квалитетот на водата во последнните 150 години ( како резултат на развој) придонесе за белеење на коралот, развивање на алгите и загадување со пестициди.Овие форми на загадување го направија помалку еластичен на промената на климата. Кога планот беше воведен во Октомври 2003 оригинално содржеше 65 акции кои беа врз основа на претходна регулатива. Нивната директна цел беше да се запре и врати падот на квалитетот на водата на гребенот до 2013. До 2020 тие се надеваа дека квалитетот на водата која влегува во гребенот ќе е доволно подобрена, па нема да има влијание на здравјето во Големиот попречен гребен. За да се постигнат овие цели тие одлучија да ги намалат загадувачите во водата кои влегуваат во гребенот и да ги рехабилитират и зачуват областите на гребенот кои природно помагат да се намалат загадувачите на водата за да се постигнат целите опишани погоре. Овој план се фокусираше на нецелни извори на загадување кои не можеа да се следат до единствен извор како што е изворот на отпадот.Планот особено ги покажува хранливите состојки, пестицидите и седиментите кои водат во гребенот како резултат на земјоделските активности. Други нецелни извори на загадување кои придонесоа за урбаните области се покриени под различни правилници. Во 2009 планот беше апдејтиран. Апдејтираната верзија тврдеше дека до датумот ниту еден од напорите кои беа преземени за да се подобри квалитетот на водата која влегува во гребенот беа неуспешни. Новиот план се обидуваше да го насочи проблемот со посочување на приоритетните резултати со интегрирање на индустријата и иницијативите на заедницата и инкорпорирање на новата политика и регулаторните рамки (План за гребен). Оваа апдејтирана верзија ја подобри јасноста на претходниот план и целите кои беа поставени со тој план се подобри одговорноста и како и подобрен мониторинг и оценување. Извештајот од 2009 најде дека 41 од 65 активности ги задоволија нивните оригинални цели, сепак 18 не прогресираа добро според критериумите за евалуација како и 6 беа оценети дека имаат незадоволителни нивоа на прогрес. Некои клучни очекувања направија откако планот на почетното донесување во 2003 беа воспоставени со Партнерство за квалитетот на гребенот за да се постават целни резултати на извештај како и да се надгледува прогресот кон целите, да се подобри последната состојба од сопствениците кои беа наградени со продолжени закупи. Плановите за подобрување на квалитетот на водата не се направени да ги идентификуваат регионалните цели и идентификуваните промени на менамџнет кои се потребни за да се направат за да се постигнат овие цели. Менаџмент на зоните за хранење се направија за да се победат загубите на седиментот во одредни области, програмите на образование започнаа да ја помогнат добиената подршка за издржливо земјоделство, промените кои се воспостават во праксите на менаџментот се случуваат со имплемнтацијата на системите за менаџмнет на фарма и кодовите на пракса, создавање на Квинследн програма за влажна земја и другите придобивки беа направени за да се помогне за да се подобри квалитетот на водата која тече во коралните гребени. Силата на научниците беше исто така употребена да го оцени влијнаието на различните делови на планот на квалитетот на водата која тече на коралните гребени. Тие најдоа дека многу од целите треба сеуште да се постигнат и да се најдат повеќе докази кои тврдеа дека подобрувањето на квалитетот на водата на големиот попречен грбен ќе се подобри со неговата еластичност кон климатската промена. Самитот за рефокус во 2008 кој е даден во детали во извештајот дојде до слични заклучоци. После тоа, работната група на акционери беше формирана која работеше помеѓу неколку групи како и со австралиската и Квинсленд владата за да ги апдејтираат целите на гребенот. Апдејтираната верзија на планот се фокусира на стратешките приоритети и дејства за да се постигнат целите во 2013, исто така квантитативните цели беа направени за критички да се процени дали целите беа исполнети. Некои примери на квалитет на водата кои беа зацртани со овој план до 2013 ќе бидат 50% проценти со редукција на нитроген и фосфор кој се товари и на крај на разделување до 2020 ќе има намалување на товарот на седименти до 20%.. Планот исто така зацртува бројни чекори кои мора да се преземат од сопствениците за да се помогне пасење, земја, хранливи состојки и пракси на хемиски менаџмент. Има исто така бројни иницијативи за подршка да се преземаат зацртани во планот а се направени во рамката да се подобрат праксите за земјата кои резултираат со подобрување на квалитетот на водата. Преку овие средства владите на Австралија и Квинсленд се надеваат да се подобри квалитетот на водата до 2013. Извештајот од 2013 и ревизираниот квалитет на водата ќе ги оцени потребите кои ќе се направат во иднина за да се подобри квалитетот на водата како и издржувањето на дивиот свет кој живее овде.
Во Јули 2004 новиот план за зоната влезе на сила за целиот поморски парк и беше нашироко прифатен како нов глобален бенчмарк за зачувување на поморскиот екосистем.Резонирањето беше засновано на апликацијата на систематските техники во планирањето за зачувување со употреба на МАРХАН софтвер. Додека заштитата низ поморксиот парк се подобри, високо заштитните зони се покачија од 4,5% до преку 33,3%. Истовремено тоа беше и најголемата заштитна област на поморјето во светот иако во 2006 Северозападните хавајски острови станаа најголем националниот споменик Во 2006 прегледот на законот на Поморскиот парк на Големиот попречен гребен 1975 препорачуваше дека не треба да има понатамошни промени во планот за зоната до 2013 и дека на секои 5 години ревизиран преглед на извештајот треба да се објави со испитување на здравјето на гребенот, менаџмнетот, како и притисоците на околината. Во секој извештај неколку проценки се потребни. Секоја процена има сет на критериуми на процена кои дозволуваат подобра презентација на достапен доказ. Секоја процена се цени по овие критериуми и има дадена оцена. Секој извештај го следи истото ценење и процес на оценување, па така информациите кои одат во извештајот може да се следат низ времето. Ниту едно ново истражување не се прави за да даде извештај. Само готовата достапна информација оди во извештајот, па многу малку од она што е познато за гребенот е всушност во секој извештај
 
===Туризам===
Како резултат на големата биоразличност топлите чисти води и пристапноста од туристичките бродови се нарекуваат „живот во странство“ гребенот е многу популарна дестинација особено за скуба дајвинг. Туризмот на големиот попречен гребен се концентрира на Витсандејс и Кринс како резултат на нивната пристапност. Овие области прават до 7% од областа на Паркот Витсандејс и Каирнс имаат свој план и план на менаџмент. Многу градови заедно со брегот на Квинскен имаат дневни патувања со брод на неколку континенти и корални кеј острови кои се сега одморалишта. вклучувајќи го островот на лејди Елиот. Од 1996 27 острови на Големиот попречен гребен ги подржуваат одморалиштата.
Домашниот туризам го прави најголемиот дел од туризмот во регионот од 1996 и најпопулар посетен период е австралиската зима. Проценето е дека туристите на големиот попречен гребен допринесе 776 милиони австралиски долари годишно во тоа време.
Најголемата комерцијална активност во регионот беше пресметана во 2003 дека турзимот во Големиот попречен гребен дава 4 билиони австралиски долари годишно( Во 2005 е пресметана бројка од 5,1 билион) Големиот попречен гребен секоја година го посетуваат точно два милиони луѓе. Иако повеќето од овие посети се менаџираат во партнерство со поморската туристичка индустрија има загриженост меѓу генералната јавност дека туризмот е штетен за Големиот попречен гребен.
Различни тури со бродови и крстарења се нудат од еднодевни патувања до долги патувања. Големината на бродовите се движи од мали бротчиња до суперјахти застаклените бротчиња и подводни опсерватории а исто така се популарни летови со хеликоптер. Надалеку најпопуларните туристички активности на големиот попречен гребен се сноркл и гнурење за што понтоните често се употребуваат и областа се затвора со мрежа. Надворешниот дел на Големиот попречен гребен се практикува за овие активности како резултат на квалитетот на водата.
Менаџментот на туризмот во Големиот попречен грбен се води кон создавање на туризам кој е издржливо еколошки. Дневната такса оди за истражување на Големиот попречен гребен. Оваа такса завршува со 20% од приходт на ГБРМПА. Полисите на крстарењата, како повелбите за бродови и закотвувањата го лимитираат сообраќајот во Големиот попречен гребен
 
===Рибарство===
Рибарната индустрија во Големиот Попречен Гребен се контролира од Квинсленд владата која вреди до 1 билион австралиски долари. Таа вработува точно 2000 луѓе и рибарството во Големиот попречен гребен се врши комерцијално за рекреација и како традиционално средство за прехранување на семејството.
 
==Видете исто така==
 Австралиски значајни места
 Острови на Големиот Попречен Гребен
==Референци==
<poem>
1. ^ a b UNEP Светски мониторинг центар за конзервација (1980). "Заштитени области и светско наследство-Голем Попречен Гребен област на светско богатсво" Оддел за околина и наследство. Архивирано од оригинал во мај 11, 2008. Обновено 14 Март 2009.
2. ^ a b "Големиот Попречен Гребен Светски Наследни скапоцености". Обновено 3 Септември 2008.
3. ^ Голем Попречен Гребен област на светско богаство, кој е 348,000 квадратни километри, има 2900 гребени.Сепак ова не ги вклучува гребените кои се во Торес Страит кој има проценета област 37,000 квадратни километри со можни 750 гребени и пличак (Хопли, стр. 1)
4. ^ Фодор . "Голем Попречен Гребен туристички водич ". Обновено 8 август 2006.
5. ^ a b Оддел за околина и богатство. " Закон 1975 за Поморски Парк Преглед на Голем Попречен Гребен ". Архивирано од оригиналот на 18 октомври 2006 Обновено 2 ноември 2006
6. ^ Сара Белфилд (8 февруари 2002)."Голем попречен Гребен незакопано богаство“ Геонаука Австрлија (австралиска влада) Архивирано од оригинал н 1 октомври 2007 Обновено на 11 јуни 2007
7. ^ Шарон Гуинуп (4 септември 2000) „Австралики Голем Попречен Гребен“ обновено 11 јуни 2007
8. ^ ЦНН(1997) "Седум Природни чуда на светот“.Обновено 6 август 2006
9. ^ Национален Фонд Квинсленд . "Квинсленд Икони ".Обновено 17 октомври 2006
10. ^ a b Пристап на економија Лтд (2005) "Мерење на економската и финансиската вредност на Големиот Попречен Гребен поморски парк“ . Обновено 16 март 2007 (ПДФ)
11. ^ Физиографички Дијаграм на Австралија ,а.К Лобек,Геолоџикал пресс,Колумбиа Универзитет,Њујорк,1951... " Да го придржуваат описот на текстот и геолошките оддели кои се припремени од Џозеф гентил и Р.В Фаирбриџ од Универзитетот на Западна Австралија
12. ^ a b "Големиот Попречен Гребен референтна мапа".Властите на Поморскиот Парк на Големиот Попречен гребен септември 2004 Обновено 14 март 2009
13. ^ a b c Хопли, стр. 18
14. ^ Хопли,стр. 19
15. ^ a b Хопли, стр. 26
16. ^ Хопли, стр. 27
17. ^ Хопли, стр. 27–28
18. ^ МСН Енкарта(2006) "Голем Попречен гребенf".Голем Попречен Гребен Обновено 11 декември 2006
19. ^ Хопли, стр. 29
20. ^ Хопли, стр. 37
21. ^ a b c Тобин, Бари (1998,ревидирано 2003). " Како беше формиран Големиот Попречен Гребен".Австралиски Институт на Поморска Наука Обновено на 22 ноември 2006
22. ^ a b cЦРЦ Центар за истражување на Гребен лтд "Што е Големиот Попречен гребен ?".Обновено 28 May 2006.
23. ^ a b Власт на Поморскиот парк на големиот попречен парк (2006). "Голема слика Голем попречен гребенf" (ПДФ).Факти за гребени за туристички водичи.Обновено 18 јуни 2007.
24. ^ Оддел за околина и конзервација на Западна Австралија (2007). "Девониан Голем Попречен Гребен f'".Обновено на 12 март 2007.
25. ^ Власти на Поморски парк на Голем попречен гребен . "Репрезентативни делови на Поморксиот парк“ .Архивирано од оригинал на 28 септември 2007 Обновено на 23 мрт 2007
26. ^ Власти на Поморски Парк на Голем Попречен гребен . "Заштита на Биорегионите на Големиот попречен гребен".
27. ^ Власти на Поморксиот парк на Големиот попречен парк. "Биорегион информативни листи ". Обновено 23 март 2007
28. ^ a b Хопли, стр. 7
29. ^ Хопли, стр. 158–160
30. ^ ЦСИРО (2006). " Фотогрфаија на живото длабоко во Големиот Попречен Гребен".Обновено 13 март 2007
31. ^ a b Власти на Поморски Парк на големиот Попрчен гребен (2000). " Фауна и флора на Големиот Попречен Гребен област на светско богатство".Обновено 24 ноември 2006.
32. ^ a b c d e f g ЦРЦ Центар за истражување на Грбенот лтд "Факти за Гребенот: Растенија и животни на Големиот попречен Гребен". Обновено на 14 јули 2006
33. ^ Власти на Поморски парк на Голем Попречен Гребен (2004). " Статус на околината: Поморкси цицачи". Состојбата на Големиот Попречен Гребен извештај-најнови подтаоци Обновено 13 март 2007
34. ^ Добс,Кристин (2007) Поморска желак и живеалишта на дугонги во Поморскиот Парк на Големиот Попречен Гребенкој имплемтираше биофизички опертаивни принципи за репрезентаивната програма на областа Власти на поморскиот парк на Големиот Попречен гребен.
35. ^ Хопли, стр. 133
36. ^ Власти на Поморскиот парк на Големиот Попречен Гребен(2005). " Статус на околината Моркси треви ". Состојбата на Големиот Попречен Гребен извештај-најнови подтаоци Обновено 23 мај 2007
37. ^ Власти на Поморскиот парк на Големиот Попречен Гребен(2005). "Статус на околината поморски рептили".
38. ^ a b c "Додаток 2-Наведени поморкси видови". Фауна и Флора на Големиот Попречен Гребен Област на светско наследство 2000.Обновено 23 мај 2007
39. ^ " Статус на околината Моркси треви ". Состојбата на Големиот Попречен Гребен извештај-најнови податоци Обновено 23 мај 2007
40. ^ a b "Додаток 4-Други видови на загриженост за анализа". Фауна и Флора на Големиот Попречен Гребен Област на светско наследство 2000.Обновено 23 мај 2007
41. ^ a b "Додаток 5- Флора и фауна на Островот ". "Додаток 2-Наведени поморкси видови". Фауна и Флора на Големиот Попречен Гребен Област на светско наследство 2000.Обновено 13 септември 2007
 
42. ^ Кент Давид; Смитерс, Скот Г.; Парнел ,Кевин Е. (2007).Геоморфологија на Големиот Попречен Гребен ;развој,различност и промена Кембриџ;Кембриџ Универисти Прес стр 450–451. ISBN 0521853028.
43. ^ Власти на Поморскиот парк на Големиот Попречен Гребен " Статус на околината птици ". Состојбата на Големиот Попречен Гребен извештај-најнови податоци Обновено 23 мај 2007
44. ^ Власти на Поморскиот парк на Големиот Попречен Гребен(2005). Обновено 14 март 2009
45. ^ Власти на Поморскиот парк на Големиот Попречен Гребен(2006). „Листи за информацитвни факти и бр 20 икри на корали“(ПДФ) Обновено 27 мај 2007
46. ^ Австралиски Институт на поморска Наука (2002). "Меки корални атласи на Големиот Попречен Гребен“ .Обновено 27 мај 2007
47. ^ Хопли , стр. 185
48. ^ a b c d e Хариот,В.Ј(2002). " Влијанието на поморскиот туризам и нивниот менаџмент на Големиот Попречен Гребен". ЦРЦ Центар за истражување на гребен технички извештај бр 46 ЦРЦ Центар за истражување Обновено 8 март 2009
49. ^"АИМС долготраен мониторинг –корлани болести на Големиот попречен Гребен –Скелетски еродирачки опсег ". www.aims.gov.au. Обновено 22 август 2009
50. ^ Ротвел,Дон; Стефенс Тим (19 Ноември 2004). "Глобална климатска промена Големиот Попречен гребен и нашите обврски". Национален Форум .Обновено 26 септември 2007.
51. ^ Власти на Поморскиот парк на Големиот Поморски Гребен. "Нашата климатска промена ". Обновено 26 септември 2007.
52. ^ Монктон,Кристофер (18 Oктомври 2007). "35 Необични вистини ,Грешките во филмот на Ал Гор". Институт за наука и јавна политика Обновено 25 март 2010.
53. ^ Власти на Поморскиот Парк на Големиот Попречен гребен . "Коралното белеење и масивните настани на белеење . Обновено 30 мај 2006.
54. ^ Дејли Телграф- 30 Jaнуари 2007 – Онлајн верзија
55. ^ Власти на поморксиот парк на Големиот Попречен гребен . "Климатската промена и Големиот Попречен гребен ". Обновено 16 Mарт 2007.
56. ^ "Квалитетот на водата на брегот" (ПДФ).Состојбата на околината извештај Квинсленд 2003 Агенција за заштита на околината Квинсленд 2003.Обновено 7 јуни 2007.
57. ^ Власти на поморскиот парк на Големиот Попречен Гребен "Влажна земја". Обновено 13 март 2007.
58. ^ Броди,Ј. (2007). " Менаџмент со зони со хранливи состојки во Големиот Попречен Гребен Подрачје Систем на одлуки за селекција на зоната" (ПДФ).Австралиски центар за тропска свежа вода истражување Обновено 14 март 2009.
59. ^ Австралиска владина комисија за продуктивнсот (2003). "Индустрии,користење на земја и квалитет на вода во подрачјкето на Големиот Попречен Гребен –Клучни точки ". Обновено 14 март 2009.
60. ^Власти наПоморскиот Парк на Големиот Попречен Гребен (2006). "Главните влијанија на квалитетот на водата на екосистемите на Големиот Попречен Гребен".Обновено 22 окотмври 2006 .
61. ^ a b "ЦРЦ Истражен центар за Гребенот технички извештај бр 32 –Морска ѕвезда со круна од трња (Acanthaster planci) во централниот Големиот Попречен гребен регионРезултати на испитување на вини шкрлушки изведени во 1999-2000.". Обновено 7 јуни 2007
62. ^ РРЦ Центар за истражување на Гребенот . "Морска ѕвезда со круна од трња на големиот Попречен гребен ".Обновено на 28 август 2006 (ПДФ)
63. ^ ЦСИРО Поморско истражување(1998). " Ефектите на околината на шкампи и рибни коски".Архивирано од оригинал на 25 јануари 2008 Обновено на 28 мај 2006.
64. ^ Власти на Поморскиот Парк на Големиот Попречен Гребен . " Зона на Поморски парк".Обновено 8 август 2006.
65. ^ Власти на Поморскиот парк на Големиот Попречен Гребен . "Власти на поморски парк на Големиот Попречен Гребен .... Пловење “.Архивирано од оригинал на 2 октомври 2006 Обновено 13 март 2007.
66. ^ Соништа за Гребен: Работа на Гребен TВ документарец, Автсралиска телевизиска комисија емитувано на 6 јули 2006[1]
67. ^ Агенција за заштита на околината /Квинсленд Парк и услуги на дивиот свет "За Гребенот".Архивирано од оригинал на 15 август 2007Обновено 23 март 2007.
68. ^ "Истрага за безбедноста на пмарината Извештај –Прелиминарен –Независна истрага на змејата на Кинескиот носач Шен Ненг 1 во Даглас Обалст,Квинсленд на 3 април2 010". Биро за Безбендоста на австралсикиот транспорт. 15 Aприл 2010. Обновено на 14 мај 2010.
69. ^ "Јаглен остранет отсрането од морето од ударот на носачот Шенг Ненг 1 ". Австралиски вести лтд 13 мај 2010 Обновено 14 мај 2010.
70. ^ Власти на поморскиот парк на Големиот Попречен Гребен (2006). " Листа со факти бр 4- Аборишини и луѓе на Торрес Страит остров и регионот на Големиот Попречен Гребен ".Обновено 28 мај 2006.
71. ^ Власти на Поморскиот Парк на Големиот Попречен Гребен . " Гребен ЕД-ГБР Традиционални сопственици“ Обновено 14 март 2009.
72. ^ a b Власти на Поморскиот Парк на Големиот Попречен Гребен. "Културата на Абориџините и луѓето на Торес Страит и Дугонгите и желките".Архивирано од оригиналот 28 септември 2007 Обновено 23 мај 2007.
73. ^ Бел, Петер . " Историја на експлоатација и истражуавње на големиот Попречен Гребен ".Австралискиот Институт на Поморската наука.Обновено 11 јануари 2010
74. ^ Дневник на Капетан Кук За време на првото патуавње околу светот at Во проект Гутенберг
75. ^ Музеј на Квинсленд. "ХМС Пандора".Обновено 12 Октомври 2006
76. ^ Хопли, стр. 452
77. ^ " Корпорација на реин остров ".Архивирано од оригинал на 2 ноември 2007 Обновено на 20 ноември 2007.
78. ^ Хопли, стр. 9
79. ^ Комонвелт на Австралија (1975). " Закон на Поморскиот парк на големиот Попречен гребен 1975".Обновено 30 август 2006
80. ^ " Програма за награди“. На брод: Прирачник за Туристички Оператор за Големиот Попречен Гребен. Власти ан поморксиот парк на Големиот Попречен Гребен .Обновено 14март 2009 .
81. ^ Листа со факти- ПОморјето биорегионално планирање –процес
82. ^ Планот за заштита на квалитеот на водата на Гребенот 2009
83. ^ Власти на Поморскиот Парк на Големиот Попречен Гребен (2003). "План за зона 2003".Обновено 14 март 2009 (ПДФ)
84. ^ Фернандес ет ал. (2005) Воспоставување на престваници на на неосвоени области на Големиот Попречен гребен имплементација на теорија за гоелма скала на поморксите заштитени области , Биологија за зачувување, 19(6), 1733-1744.
85. ^ Светскиот фонд на див свет на Австралија "Големиот Попречен гребен -Австралија".Обновено 10 ноември 2006.
86. ^ ББС Вести (15 јуни 2006). " Буш создава ново поморско светилиште".Обновено 28 декември 2008.
87. ^ "Извештај од прегледот на Големиот Попречен гребен ".Власти на Поморскиот парк на Големиот Попречен гребен.2007 Обновено 31 авгсута 2007
88. ^ "Извештај од преглед на големиот Попречен гребен 2009 скратена верзија ". Власти на поморскиот парк на Големиот Попречен Гребен 2009. Обновено 10 јуни 2010.
89. ^ a b c d Власти на Поморски парк на Големиот Попречен Гребен (2005). " Брошура за заштита на биоразличноста 2005". Обновено 11 ноември 2006.
90. ^ "Еколошки Економски критериуми за Издржлив туризан ;аплиакција за Големиот Попречен гребен и Валжниот тропски свет области на богатство, Австралија". Дневник на издражлив туризам 4 (1). 1996. Обновено 31 октомври 2008.
91. ^ Власти на Поморски парк на Големиот Попречен Гребен (2003). " Преглед на извештај за социјалните и економските влијанија на резонирање на Поморскиот парк со Големиот попречен гребен ". обновено 14 март 2009(ПДФ)
92. ^ Власти на поморскиот парк за Големиот попречен гребен. "Број на туристи кои го посетиле Поморскиот парк на Големиот Попречен гребен ".Обновено 12 октомври 2006.
93. ^ Власти на Поморскиот парк на Големиот Попречен Гребен (2005). " Што правиш". На брод – Прирачник на туристички опертаор за Големиот Попречен гребен . Обновено 14 ноември 2006.
94. ^ Салтзер,ребека (Февруари 2002). "Разбирање на прелиминарни поадтоци на посетители на Големиот Попречен Гребен“. ЦРЦ Проект за гребен B2.1.1: Разбирање на туристичката употреба на GBRWHA. Кооперативен центар за истражување за областа на богатство на Големиот Попречен Гребен.Обновено 14 март 2009
95. ^ Хилдебрант,Ами (Јануари 2003) "Разбирање на туристичката употреба на Големиот Попречен Гребен;Витсандеј посетител“.ЦРЦ Проект за ГребенB2.1.1:Разбирање на туристичка употреба на GBRWHA. Коопертаивен Центар за истражување на областа за светско богатство на Големиот Попречен Гребен Обновено 14 март 2009
96. ^ Власти на Поморски парк на Големиот Попречен Гребен(2005). " како се употребуваат парите?". " Што правиш". На брод – Прирачник на туристички оператор за Големиот Попречен гребен . Обновено 11 Ноември 2006.
</poem>
 
==Литература==
*Hopley, David; Smithers, Scott G.; Parnell, Kevin E. (2007). The geomorphology of the Great Barrier Reef: development, diversity, and change. Cambridge University Press.ISBN 0521853028.
 
== Надворешни врски ==