Разлика помеѓу преработките на „Голем Корален Гребен“

Нема измена во големината ,  пред 8 години
Најголемата комерцијална активност во регионот беше пресметана во 2003 дека турзимот во Големиот попречен гребен дава 4 билиони австралиски долари годишно( Во 2005 е пресметана бројка од 5,1 билион) Големиот попречен гребен секоја година го посетуваат точно два милиони луѓе. Иако повеќето од овие посети се менаџираат во партнерство со поморската туристичка индустрија има загриженост меѓу генералната јавност дека туризмот е штетен за Големиот попречен гребен.
Различни тури со бродови и крстарења се нудат од еднодевни патувања до долги патувања. Големината на бродовите се движи од мали бротчиња до суперјахти застаклените бротчиња и подводни опсерватории а исто така се популарни летови со хеликоптер. Надалеку најпопуларните туристички активности на големиот попречен гребен се сноркл и гнурење за што понтоните често се употребуваат и областа се затвора со мрежа. Надворешниот дел на Големиот попречен гребен се практикува за овие активности како резултат на квалитетот на водата.
Менаџментот на туризмот во Големиот попречен грбен се води кон создавање на туризам кој е издржливо еколошки. Дневната такса оди за истражување на Големиот попречен гребен. Оваа такса завршува со 20% од приходт на ГБРМПА. Полисите на крстарењата, како повелбите за бродови и закотвувањата го лимитираат сообраќајот во Големиот попречен гребен
 
===Рибарство===
Рибарната индустрија во Големиот Попречен Гребен се контролира од Квинсленд владата која вреди до 1 билион австралиски долари. Таа вработува точно 2000 луѓе и рибарството во Големиот попречен гребен се врши комерцијално за рекреација и како традиционално средство за прехранување на семејството.