Анри Динан: Разлика помеѓу преработките

Додаден 11 бајт ,  пред 11 година
Неговиот роденден, 8 мај, се слави како Светски ден на Црвениот крст и Црвената полумесечина. Поранешниот дом за згрижување во Хајден денес е [[Музеј на Анри Динан]]. Во Женева и на други места постојат голем број улици, плоштади и училишта кои го носат неговото име. Медалот Анри Динан, кој се доделува секоја втора година од страна на комисијата на Движењето на Меѓународниот Црвен крст и Црвена полумесечина е највисокото одликување.
 
Неговиот живот, со елементи на фикција, е претсавен во филмот ''Дом а хом'' (1948 год.), во кој учествуваат Жан Луј Баролт, а периодот од неговиот живот кога бил основан Црвениот крст во меѓународната филмска копродикција [[Анри Динан]]: црвено на крстот (2006 год.) Во 2010 год. театарската група ''Такаразука Реву'' режирала мјузикл базиран на неговот време поминато во Солферино и основањето на Црвениот крст (''Зората во Солферино,'' или ''Каде замина Хуманоста?'').
63

уредувања