Анри Динан: Разлика помеѓу преработките

Одземени 348 бајти ,  пред 11 година
[проверена преработка][непроверена преработка]
===''' Заборавен период '''===
 
Бизнисот на Динан во Алжир делумно настрадал поради неговата посветеност на неговите хуманистички идеи. Во април 1867 год., пропаѓањето на финансиската фирма Кредит Генвоа довела до скандалозно инволвирање на Динан. Тој бил принуден да објави стечај и бил осуден на смрт од Судот за трговија на Женева на 17 август 1868 год. за измамничко дејствување при стечаите. Заради нивните вложувања во фирмата, неговото семејство и многу негови пријатели, исто така, биле тешко погодени од пропаѓањето на компанијата. Социјалниот повик во Женева, град со длабоки корени во калвинистичките традиции, исто така, довел до барања за негово одделување од Меѓународниот комитет. На 25 август 1868 год., тој се помирил со позицијата Секретар, а на 8 септември бил целосно отстранет од Комитетот. МојниерМојние, кој станал претседател на Комитетот во 1864 год., одиграл главна улога за негово исклучување.
Во февруари 1868 год., мајката на Динан умрела. Подоцна, истата година, тој бил избркан и од Асоцијацијата на млади христијани. Во март 1867 год. го напуштил својот роден град, Женева, и не се вратил до крајот на својот живот. Во годините кои следеле, Мојниер соодветно го искористил своето влијание и се обидел да се погрижи дека Динан нема да добие никаква помош или поддршка од своите пријатели. На пример, наградата Златен медал за научни морали на Светскиот саем во Париз не ја добил Динан, како што првично било планирано, туку МојниерМојние, Дуфор и Динан заедно, па парите од наградата во целост отишле кај Комитетот. Наполеон III се понидил да преземе половина од долговите на Динан под услов пријателите на Динан да обезбедат дека другата половина била исто така оневозможена заради напорите на Мојниер.?
 
Динан се преселил во [[Париз]], каде што живеел во скудни услови. Сепак продолжил со неговите хуманитарни идеи и планови. За време на [[Француско-пруска војна|Француско-Пруската војна]] (1870-1871), тој го основал Заедничкото општество за помош, а наскоро потоа Заедничката алијанса за ред и цивилизација. Тој дискутирал за преговори за разоружување и за создавање на меѓународен суд за посредување при меѓународни конфликти. Подоцна работел и на создавање на светска библиотека, идеја која има свое ехо во идни проекти како што е и [[УНЕСКО]].
63

уредувања