Разлика помеѓу преработките на „Доселување“

Додадени 1.622 бајти ,  пред 10 години
додавање на слики
(додавање на слики)
{{без извори}}
'''Имиграција''' е воведување на нови луѓе во живеалиште или население. Тoа е биолошки концепт и е важeн за популационата екологија, кoj се разликува од емиграција и миграција.
[[Image:Net migration rate world.PNG|right|300px|thumb|Стапки на нето миграција за 2008 година : позитивни (сино), негативни (портокалово), стабилни (зелено) и без податоци (сиво).]]
 
{| align="right" class="infobox" style="font-size: 95%; color=red; border: solid 2px #adaaad;"
! style="font-size: larger; background:#f0f0ff" |'''правен статус на физички лица'''
|-
|
|
|- style="background:#antiquewhite" align="center"
| '''Концепти'''
|- align="center"
|
Државјанство<br>
Имиграција<br>
Нелегална имиграција<br>
Националност<br>
Натурализација<br>
Дозвола за престој<br>
Апатридност
|- style="background:#antiquewhite" align="center"
| '''Називи'''
|- align="center"
|
Административен притвор<br>
Странец<br>
Граѓанин<br>
Бипатрид<br>
Нелегален имигрант<br>
Работник-мигрант<br>
Натурализиран граѓанин<br>
Политички затвореник<br>
Бегалец<br>
Апатрид
|- style="background:#intelligence" align="center"
| '''Социјална политика'''
|- align="center"
|
Закон за имиграција<br>
Нелегална имиграција<br>
Национализам<br>
Закон за националност <br>
Нативизам (политика)
<center>{{navbar|Legal status}}</center>
|}<noinclude>[[Category:Law templates]]</noinclude>
 
На терминот "имигрант" често се гледа потценувачки. Лицето кое се населува од посиромашна во побогата земја се нарекува имигрант, а пак лицата кои потекнуваат од побогата земја, а имаат постојано живеалиште во посиромашна земја самите се нарекуваат “доселеници” или претпочитаат да велат дека се повлекле, а не дека имигрирале во земја со подобри климатски услови и пониски трошоци за живот.
89

уредувања